Två snabba pizzatips

Ett (bilden): Efterrättspizza med mascarpone, jordgubbar och vit choklad. Serveras med glass.

Två (omgångens sensation!): Rödbetspizza med fetaost. Gör såhär: Skala några rödbetor, skiva dem tunt och koka dem ett par minuter. Kavla ut din bästa pizzadeg, lägg på lite mozzarella (bara några småbitar), bred ut rödbetorna och rikligt med fetaost. Ringla på lite olivolja, strö på lite flingsalt och skjutsa in i ugnen. Du kommer att älska den!

Sexton, sjutton grader skulle jag gissa

Hemma i Stureby har vi en liten matkällare där mina degar och bröd får jäsa när jag vill ha lite svalare än rumstemperatur men inte fullt så kallt som i kylen. Här på Gotland har vi ingen källare. Så gissa om jag blev nöjd när jag kom på den här idén! Ett par kylklampar i ugnen bara så fick jag ett utmärkt litet jässkåp där bröden jäste klart lagom till frukost.

Bulldegen som smet

När jag bakade kanelbullar härom dagen upptäckte jag till min förskräckelse ett fullkomligt dunderfatalt fel i boken. En bulldeg hade fått en halv liter mjölk för mycket! Vi hade upptäckt att det var fel under provbakningen, men jag hade korrigerat åt fel håll. Istället för att ta bort de felaktiga 250 grammen mjölk ökade jag det till 500 gram. Den som bakade efter det receptet skulle alltså få en smet snarare än en deg.

Som tur var hann vi rätta till felet, boken trycks i Slovenien just exakt idag. Så inga fler fel nu, tack! I september kommer boken i butikerna.

Honungssyrad råg

Min cykel blev snodd utanför Gunnarssons specialkonditori på Götgatan för några veckor sedan. Banditer! Så jäkla arg och ledsen blev jag, jag tyckte verkligen om den där cykeln. Ser ni en oväxlad vit cykel med Fizik Arione-sadel och DAWES präglat på ramen, knyck tillbaka den!

Men det var inte det jag skulle berätta, kom bara att tänka på det nu när jag skulle skriva om ett bröd som de bakar just på Gunnarssons. Jag har aldrig köpt det, men alltid när jag gått förbi och sneglat in har jag tänkt att det låter så gott: Honungssyrad råg. Jag vet inte vad det betyder eller hur de bakar det, men det låter bra. Härom dagen bakade jag ett bröd inspirerat av Gunnarssons. Jag blandade helt enkelt i en rejäl klick honung och lite rågmjöl när jag drog igång surdegen till mitt vanliga ljusa bröd.

Honungen gjorde surdegen särdeles bubblig och härlig i konsistensen och degen blev helt fantastiskt fin. Brödet blev mycket saftigt, rätt så syrligt och fick en seg och god skorpa. Såhär bakade jag det.

På kvällen blandade jag surdegen av ca 50 g vetesurdegsgrund, 250 g vatten, 150 g vetemjöl, 60 g rågmjöl och 35 g honung.

Morgonen därpå hade den bubblat upp och då tillsatte jag 790 g vetemjöl och 450 g vatten, blandade ihop och lät vila en knapp timme. Därefter tillsatte jag 22 g salt och vek degen ett varv i bunken. Vila cirka en timme och sen vika ytterligare en gång. Sedan fick degen vila några timmar, två kanske det blev, varpå jag bakade ut det till två bröd som fick jäsa ett par timmar till.

In i ugnen på 250 grader, efter 20 minuter sänkte jag till 200 och lät stå ytterligare cirka 15 minuter.

Saftigt, gott och populärt!

Nu vet jag vad jag ska bli

I mars nån gång kom jag på det. Jag ska bli lärare! När folk frågar vad jag jobbar med brukar jag säga att jag är frilansande formgivare, och det är i och för sig sant, men jag har ändå gått en tid och tänkt att jag borde skaffa mig ett riktigt jobb en dag. Så kom jag på det till slut. Eftersom jag saknade en del av de gymnasiebetyg som krävdes för att söka till utbildningen har jag ägnat våren till att tenta av ett antal gymnasieämnen på komvux. Och det gick vägen – för några dagar sedan kom antagningsbeskedet och i september börjar läsa på universitetet för första gången i mitt liv. Det ska bli absolut hur kul som helst.

Förutom kumvuxpluggandet så har jag också precis gjort klart boken som kommer i höst, och de båda sakerna får tillsammans vara förklaringen till ett lite dåligt med bloggandet. Men vi får väl se, det kanske tar fart igen.

Nu är jag på Gotland. Jag glömde surdegen på fastlandet men innan jag hann be husvakterna skicka en klick kom jag förbi bageriet på Leva kungslador där jag kunde få en liten burk (om sanningen ska fram så fick jag betala 25 kronor för den, men det var den värd). Jag bakar på mjöl från Roma valskvarn, inte det märkvärdigaste av mjöl, men det känns svårt att baka på mjöl som åkt Destination Gotlands dyra färjor när man kan köpa mjöl som odlats och malts här på ön. Jag önskar mjölet kunde vara lite starkare, men det funkar bra om man är lite varsam med degen.