Kastrulljäsare

[nivoslider id=”252″]

Jag har vänt lite på logistiken jämfört med hur jag bakade tidigare. Förr brukade jag oftast låta degen jäsa största delen av tiden i en plastlåda innan jag tog upp den på bordet, formade den försiktigt och skjutsade in den i ugnen direkt, eller efter en kort jäsning.

Nu gör jag oftast tvärt om. Degen jäser bara någon timme i bunken där jag blandat den innan jag formar den och lägger den att jäsa i en jäskorg. Oftast i kylen över natten eller över dagen.

För lite mindre bröd har jag några fina rottingkorgar som jag gärna använder, men jag har ingen jäskorg för de riktigt stora bröden. En dag ska jag tillverka en riktigt stor jäskorg klädd med linnetyg. Min kompis Andreas är bra på att sy hattar, han ska får hjälpa mig med själva konstruktionen. Men jag klarar mig till vidare. Det har visat sig att man kan använda nästan vad som helst som har kanter. En kastrull till exempel.

Lägg en handduk i kastrullen, mjöla ordentligt och stoppa ner brödet. Praktiskt med kastruller är ju att det bara är att lägga på locket, behövs inte täckas med plast eller så. De där handdukarna kan man med fördel återanvända, de blir bara bättre av att bli ordentligt mättade av mjöl.

15 reaktioner på ”Kastrulljäsare”

 1. Roligt du är tillbaka igen!! Mycket roligt! Är det efter vila vika processen du låter den jäsa någon timme och sedan formar den och lägger i korg? Tack!

  1. Ja, just i det här fallet var det efter vila och vika, fast man kan göra på samma sätt om man bakar med maskin. Och tack, jag tycker också det är roligt att vara tillbaka!

 2. Åh vad glad jag är att du är tillbaka. Bor i Brasilien och här är det varmt. Återkommer med lite frågor om jästider. Har köpt din bok så nu slipper jag kolla på datorn hela tiden….

 3. Hur gör du när du långjäser i jäskorg. Mina brukar fastna så hemskt när jag försöker sånt, fast det kanske är för att det brukar vara ”planeringsräddare” där brödet och korgen hamnar i kylskåpet i många timmar…

  Kul att du är tillbaka förresten 🙂

  1. Jag har använt mina jäskorgar ganska mycket på sistone, så de har blivit ordentligt mjölade. Har man en ganska ny korg kan det vara lite trixigt. Sen vill det nog till att degen har bra spänst och håller ihop lite av sig själv. Riktigt sura degar med mycket rågsur tycker jag brukar trassla mer, de klibbar sig liksom fast i korgarna på ett annat sätt än ljusa degar.

   1. Då är det säkert bara mjölkorgarna som behöver användas mer, och till ljusare bröd.. i alla fall under en övergångsperiod.

 4. Jag hittade din blogg för någon månad sedan och blev helt såld direkt. Har införskaffat dina böcker också så nu ska här bakas bröd! 😀

  En fråga har jag dock. Är lite i valet och kvalet vilka jäskorgar jag ska välja. Ser att Birkmann har två olika storlekar på sina runda jäskorgar, 18cm eller 25cm i diameter. Innermåtten är dock 18.5cm eller 23cm (har mätt i affären). Vilka tror du blir bäst? Vad har du för mått på dina jäskorgar?

  Stort tack på förhand!

  1. Mina jäskorgar är ca 20 cm, mitt emellan alltså, och de tycker jag är bra. Går att göra både mindre och rätt så stora bröd i. Jag skulle nog ta de stora om jag var tvungen att välja.

 5. Ok, stort tack för svaret! Det finns förstås andra märken också.. Jag har dock inte hittat någon som är exakt 20 cm, så det får bli lite större då. 🙂

 6. Jag tycker att degen lätt fastnar i handduken om man inte lägger den i ett stöd i något sugande material, dvs. typ en korg.

  En grej som funkar väldigt bra är att ta två dagstidningar på varandra och en handduk högst upp. Handduken mjölas och det färdiga brödet läggs på på längden. Sen rullar man tidningen så att degen får bra stöd. Fäst med snöre, tejp eller det smartaste: Stora påsklämmor runt hörnen. Skjuts in i kylen.

  Bra i brist på tillräckligt med korgar.

 7. Gjorde som du skrev….degen fick jäsa i bunke 1 1/2 timme. Sedan formade jag dem och la i jäskorgar och in i kylen. Orkade inte grädda på kvällen så de fick var kvar till morgonen. Bröden blev höga och fina. Fortfarande lite ljusa men jag vände dom på slutet..Gjorde Gotlandslimpa enligt samma metod..superbra…tack för tipsettipset

Kommentarer inaktiverade.