God jul och gott nytt knäcke

[nivoslider id=”315″]

Zappade förbi Ernst igår. Tänk om man var lite mer som han: Till julens och nyårsbufféns alla läckerheter passar detta härligt krispiga sprödknäcke som jultomten i skägg. Mmm! Kryddat med solmogna sesamfrön, havssalt och varsamt rostad kummin och man riktigt får vara där när smakerna gifter sig med aromerna från högtidens alla delikatesser. Man vill bara mysa! Mumma!

Men nu är jag inte det. Här är ett gott knäcke. Baka den som vill.
Och god jul!

15 g surdegsgrund (råg eller vete)
100 g vatten
60 g rågmjöl

Blanda i en bunke, täck med lock och låt stå över dagen (eller natten) tills den bubblat igång ordentligt.

200 g vatten
100 g rågmjöl
100 g durum
100 g vetemjöl
20 g honung
9 g salt

Blanda ihop surdegen med de nya ingredienserna. Den behöver inte knådas särskilt, bara blandas ordentligt. Degen ska vara ganska fast, men inte hård. Täck bunken med lock och låt jäsa till dubbel storlek på ett ungefär. Det kan ta allt mellan 3 och 5 timmar beroende på temperatur och surdegens humör. Om den jäst klart innan du är redo att baka ut knäcket är det bara sätta in den i kylen.

Sätt ugnen på 200 grader (eller 180 grader och varmluft som jag hade). Ta upp en bit deg, stor som en tennisboll ungefär, och tryck ut den på bakbordet i rikligt med mjöl. Kavla tills degen är ungefär hälften så stor som en bakplåt. Se till att det hela tiden är mjöl på den så att den inte fastnar i bord eller kavel. Lyft över den till et bakplåtspapper på en plåt och kavla tills den täcker hela papperet.

Jag stansade ut små runda bröd, men det går förstås lika bra att göra bröden i någon annan form. Stänk lite vatten på bröden och strö på valfria kryddor (vattnet gör att kryddorna fastnar). Jag hade på en blandning av kummin, sesamfrö, flingsalt och peppar. Om man vill kan man stänka på lite, lite mjöl och dra ett försiktigt varv med kaveln över bröden, då fastnar kryddorna ännu bättre. Och så inte glömma att nagga med en gaffel (det gör jag ungefär på varannan plåt), annars blir de lätt uppblåsta, inte platta.

Sätt in i ugnen och låt stå tills de fått fin färg, cirka 10 minuter eller lite mer. Det går förstås fortare om man har lite högre värme, men då blir de lätt ojämnt gräddade. Om inte alla blir klara samtidigt är det bara att plocka ut de som ser klara ut och låta de andra stå. Är de för bleka kan de också bli lite sega och det är inget vidare.

Förvara i en fin burk eller en kartong så håller de sig krispiga.

3 reaktioner på ”God jul och gott nytt knäcke”

  1. Det här är inte nyttigt!! Jag trodde jag hade bakat färdigt inför julen, men det hade jag uppenbarligen inte!! Måste nog få till några sådana här. Har en underbar jul och ett gott nytt år!

  2. Idag har jeg bagt knäckebrödet og det er blevet supergodt. Tusindtak for opskriften!

Kommentarer inaktiverade.