Kostar det så doftar det

Efter det där besöket i jästfabriken sa jag visst att jag tyckte den tysklandsinporterade ekologiska jästen luktade lite bättre än den vanlinga, icke-ekologiska. Men hu! Kanske gjorde den det där i fabriken, men inte hemma i kylen. Vi råkar dessutom förvara jästen precis i näshöjd, så man får en rejäl puff varje gång man öppnar kylskåpsdörren.

I övrigt har jag inget att anmärka. Jag har bakat lite av varje med den och märker ingen skillnad mot den gamla vanliga. Det kostar visserligen tre gånger så mycket som den konventionella, men det har vi råd med, vi använder inte så mycket. (7:90 kostar ett 50-gramspaket.) Jag ska stoppa den i en burk nu, så kommer vi undan lukten också.

15 reaktioner på ”Kostar det så doftar det”

 1. Enda skillnaden mellan ekologisk och vanlig jäst torde väl vara att det är ekologiskt socker de föds upp på?
  Eller?

  1. Nej, det är nog större skillnader än så. I den vanliga jästen är det melass som är själva huvudråvaran medan den ekologiska görs på spannmål. Dessutom tror jag att den konventionella metoden använder sig av en del kemiska processer som inte tillåts när det ska klassas som ekologiskt.

 2. Inte sett denna i butik, ändå handlade jag jäst bara för någon vecka sedan. När kom den ut i butik?

 3. Jag köper en tysk, ekologiskt jäst ”Bioreal” på ekostore här i gbg, finns säkert i sthlm med. Har du testat den? Kostar 5:- men jag har inte märkt att den luktar nått speciellt… En förpackning är dock av nån anledning endast 42gr.

 4. Jag ser att du har sylt från gamle fabrik bredvid, blir du inte sugen på att göra som Jan Hedh, och gör din egen sylt också?
  Det hade jag tyckt var roligt att läsa om du utvecklade egna syltrecept.

  1. hehe, det vore nåt det! Kokade faktiskt marmelad för första gången i höstas. Det är ju rätt tacksamt att hålla på med, särskilt om man kör med sånt färdigt syltsocker … Kul att se dig här förresten!

 5. Hmm, beklagar mitt tidigare inlägg .. man skall tänka efter innan man skriver.. 🙂

   1. Såg att du hade skrivit om den tyska ekologiska jästen i ditt inlägg, och sen frågade jag om du testat den, men det kanske iofs inte är samma .. Rapunzel heter varumärket tror jag jag.

Kommentarer inaktiverade.