En mjölk, en fil och en burk surdeg

Har ni hört att Jästbolaget ska börja sälja färsk surdeg i kyldiskarna? Jag skojar inte, snart kommer det att finnas både vetesurdeg och rågsurdeg i butikerna.

Oavsett vad man tycker om produkten som sådan (själv föredrar jag förstås att röra ihop min egen surdeg) så är det ju ett tecken på något bra, att vi är ett surdegsbrödsbakande folk. Jag har svårt att tro att man kan köpa färsk surdeg på snabbköpet någon annanstans i världen.

Dessvärre, eller dessbättre beroende på hur man ser det, tror jag inte den färska surdegen kommer att bli någon långkörare. För om det nu faktiskt är en riktig surdegskultur i burken, vilket det låter som i pressmeddelandet, så kommer den bakintresserade snart förstå att han bara behöver köpa den en enda gång, mata den med mjöl och vatten och ha den kvar för alltid. Det lär bli dålig ruljans då.

22 reaktioner på ”En mjölk, en fil och en burk surdeg”

 1. Vilken kul grej! Men det kommer säkert att bli som du säger om det nu inte blir så att de använder allt på en gång eller helt enkelt tar död på den ; )

 2. Jag vet att i Tyskland har det länge varit möjligt att få köpt surdegskulturer på apotek, hälsokost och andra specialaffärer. Jag menar att också ha sett detta här.

 3. Visst fanns det förut? Eller var det ett abonnemang där man kunde prenumerera på att få surdeg hemskickat? Jag håller med att det inte verkar bli en långkörare men många vill nog prova på utan lång förberedelsetid. De som fastnar för det matar nog sin deg i fortsättningen.

   1. Japp, det kör både min svåger och svärfar med!
    Dock innehåller alla de recept även jäst som jag tittat på. :/

 4. Jag tror det kommer funka.
  Många människor, läs jag, lever inte för brödbaket och därför så ids vi inte hålla på med allt meck en surdeg innebär (i alla fall för en förstagångare). Ska du baka ditt första surdegbröd så krävs ju några dagars förberedelse, kan man köpa en surdeg på Ica så kortas ju den tiden ner litegrann. Vilket är välkommet.

  Sen hur kvaliten blir kontra hedelig gammal jäst det får framtiden visa.

  1. Instämmer.

   För den som bakar mycket och ofta är det förstås rimligt att hålla liv i den, men om man är en spontanbakare tycker jag det låter fantastiskt att kunna köpa den och slippa krångla själv. Allt beror ju på priset förstås, men om den kostar runt 10-15 kronor så känns det som att det är lättare att köpa ny.

   Det blir säkert en tillfällig produkt ändå, för trender kommer ju och går, men i alla fall… Kul initiativ!

 5. såklart så kommer det industriframställt. Men så trist att det då innehåller stabiliseringsmedel. Varför kan man undra. Vad mer innehåller den för att inte behöva matas? Varför krävs jäst också när man sedan bakar med den? Varför fermenterat mjöl? Finns alltså ingen jäsegenskap i starten?

  Nä köper mycket hellre av lokala bagarn eller gör själv.

  1. Håller med om att det skulle se snyggare ut utan stabiliseringsmedel. En gissning är att de tillsatt det i rågsrudegen för att den ska få en bra konsistens, inte ska skikta sig eller se mysko ut. Sånt gillas ju sällan … Att mjölet är fermenterat betyder ju att mjölet är jäst, så antagligen går det att baka på den även utan att tillsätta industrijäst.

   1. Instruktionen på förpackningen tycks vara: Blandas med: Jäst + vatten + mjöl + olja + salt = 2-3 bröd.

    många jäsegenskaper i samma bröd då kan jag tycka, men jag har ju inte sett den irl ännu då förståss

    1. Låter som att dom har hettat upp det för att stoppa jäsprocessen för att få den att hålla längre vilket då är anledningen att det behövs jäst. Man ska nog snarare betrakta det där som ”surdegskrydda” än surdeg. Känns lite tråkigt kan jag tycka, men dom kommer ju runt problemet att folk börjar mata den istället för att köpa, köpa, köpa…

  2. Tycker också att stabiliseringsmedlet förstör. Ett av de tunga skälen till att baka själv för mig är att ha full koll på vad som finns i brödet.

   Bra första gången för den som vill testa att baka surdeg, men knappast en produkt för den som bakar regelbundet.

 6. Fast det festligaste är ju priset, för 19,50 per förpackning måste de göra en brutal vinst. Kan inte tänka mig att innehållet har ett värde som överstiger en trekvarts krona, om äns det.

 7. Hej. Vad kul med en ny blogg och att du fortsätter. I din bok surdegsbröd står det om hur man kan torka sin surdeg. Det står blanda med lika delar mjöl. Är det då rågmjöl till rågsurdegen och vetemjöl special till vetesurdegen? Hur mycket smulor och vatten ca tar jag när jag ska väcka den?

 8. Kul grej men jag håller nog med dig Martin, jag gör hellre min egna. Alternativt köper av ett bra bageri eller får av en vän 🙂

 9. Haha! Moment 22 för de som har kommit på idén. Men det kan funka som en bra spark i baken för dem som länge tänkt baka sitt egna surdegsbröd men som aldrig får det gjort. Som jag…

 10. Så länge man matar den med mjöl som inte är sterilt, så är det väl tveksamt om man i längden har en och samma kultur! Dessutom kan man ju redan idag göra samma sak med jästen, och bara köpa den en enda gång, och det är det nog inte många som gör!

 11. Men, om man inte är ”seriös” brödbakare, betalar man då 20 spänn bara för surdegsbasen för att få baka surdegsbröd EN GÅNG???
  Fast många kanske gör ett mellanting: Håller den vid liv ett tag, och börjar om efter några månader.
  Min egen surdeg tog över ett halvår på sig för att bli riktigt, riktigt bra. Om denna är bra redan från början skule den i och för sig vara värd 20 kr för mig, för att ha som sart om jag lyckas ta livet av min nuvarande.

 12. Hej Martin! jag undrar om du någonsin varit på cafét och bageriet Systrarna Delselius? De finns på värmdö, både i grisslinge, gustavsbergscentrum och i gustavsbergshamn. De har nämligen mitt absoluta favoritbröd som heter bullandö stock. Jag hittar dock inget recept som liknar detta och blir tokig för jag bor i stockholm och kan inte köpa brödet så ofta! Jag undrar om du kan hjälpa mig. Jag länkar till sidan där ingredienserna står. Tack på förhand. http://www.delselius.se/brod.html

 13. Pingback: mold removal

Kommentarer inaktiverade.