Päronpizza

Det är inte ovanligt att folk rynkar på näsan lite när man börjar prata om efterrättspizzor. Pizza är pizza, vill jag ha något sött bakar jag en paj! säger de.

Men sen bjuder man dem på den här päronpizzan och då blir det tyst på dem. Den är riktigt, riktigt god. Perfekt att avsluta en pizzamiddag med.

Till 1 pizza behövs 1 päron, mascarponeost, vit choklad och valnötter. Börja med att skiva päronet riktigt tunt, gärna med mandolin om du har (annars funkar en osthyvel också bra). Baka ut en pizzabotten till normal storlek, bred på mascarpone och fördela päronet över pizzan. Strö på cirka 100 gram grovhackad vit choklad och en näve krossade valnötter. Avsluta med att vika in kanterna lite fint.

Och så in i ugnen på högsta värmen. Låt stå tills den fått fin färg. Valnötterna blir lätt lite, lite brända i kanten men det är bara gott.

Servera som den är eller med en kula vaniljglass.

9 reaktioner på ”Päronpizza”

 1. Jag älskar dessertpizzor! I vissa böcker heter det dock ”rustik paj” eller ”formlös paj”. Jag gör en variant på päron också, fast med lite brie, färsk rosmarin, mandel och honung. Underbar! Rosmarin och päron gifter sig fint.

 2. Hej! Kul att du börjat blogga igen, älskar dina recept och experiment. En synpunkt bara: Den nya layouten och typsnittet är snyggt men sjukt svårläst! Jag är ung och har friska ögon men har jättesvårt att läsa från denna sidan! Synd för som sagt gillar jag verkligen ditt bloggande och dina böcker.

  1. Tusen tack för svar! Jag har bakat brödet igen, och liksom senast kändes degen alldeles för torr utan det extra vattnet (använder ICAs I love Eco vetemjöl special och Saltå kvarns rågmjöl). Jag testade att ta lite mindre extra-vatten. Brödet blev jättegott även denna gång, lite torrare i konsistensen och betydligt mörkare utanpå. Stort tack för receptet!:)

   M v h Kristina

 3. Hej! Vad glad jag blev när jag hittade till din nya blogg. Lycka! Jag gav mig genast i kast med att baka Fabrique-brödet. Blev dock lite fundersam på degens konsistens. I receptet har du skrivit ”Degen ska vara ganska lös men inte rinnig”. Men den blev såpass torr att jag kände mig tvungen att tillsätta vatten för att få till vad jag trodde var rätt konsistens. Brödet blev supergott men liksom ”glansigt” och lite blött inuti (ej degigt). Ska det vara så eller ska jag helt enkelt låta bli att tillsätta vatten nästa gång? M v h Kristina

 4. Jag testade att laga päron pizzan och den var god, men tyvärr lite i sötaste laget. Stämmer det verkligen att du använder 150 gr vit chocklad? Ser betydligt mindre ut på din bild, jämfört med den pizzan som jag gjorde.

  Mvh Magnus

 5. Hej Martin,
  En av mina svenska vaninnor tipsade mig om din bakning och imorgon ska jag forsoka mig pa ditt knackebrodsrecept… forsoker att ateruppliva min bakningspassion har i Kalifornien efter alltfor manga ar i malpasen.
  Tack for vackra och inspirerande foton – det gor sjalen gott!
  Gunilla

Kommentarer inaktiverade.