Varmast ugn vinner

När det kommer till pizzabak är det få saker som gör pizzan så god som en riktigt het ugn. Det finns ju olika knep för det där, allt ifrån John Lanzafame som med en mycket intrikat metod bakar sina pizzor på ugnens rengöringsprogram till vem det nu är som har pizzan på en uppochnedvänd stekpanna längst upp i ugnen. Det blir lite väl krångligt ibland bara. Såhär brukar jag göra:

Jag sätter ugnen på absolut högsta värme en bra stund i förväg, gärna en timme. Bakstenen har jag där den brukar ligga, i mitten av ugnen. En liten stund innan första pizzan ska in sänker jag värmen med tio grader eller så för att vrida upp den på fullt just när pizzan åker in. På så vis kan man vara säker på att värmeelementen kör för fullt när man bakar pizzan. Hade jag haft den på fullt hela tiden hade pizzan bakats på sjunkande värme och det vill man ju inte. Man kan också dra på grillfunktionen just när pizzan åker in så får den lite extra skjuts.

Otroligt nog är det ju inte ovanligt med ugnar som inte går längre än till 225 eller 250 grader nuförtiden. Idiotiskt! Så glöm inte det den dag ni köper ny ugn, kolla värmen!

6 reaktioner på ”Varmast ugn vinner”

 1. Hei har du link til onfo om hvordan John Lanzafame bakar med rengjøringsprogrammet?

 2. Hej

  Jag brukar alltid ha min sten så nära ugnens tak element som möjligt (med tillräcklig plats för att lasta av pizzan)och förvärma ca 1 timme, då får jag upp stenen på högst temeperatur tycker jag och elementet kommer också mycket nära toppingen på pizzan. Pizzorna blir knapriga och fina.

  Mvh

  Karl

 3. hej!

  jag testade o göra din 1 timmes pizzadeg i fredags! Konsistensen kändes som den ser ut på hos pizzerian! Den va lättutbakad och det vart kanongott! Alla nöjda och kul o testa nått nytt. och stor skillnad mot det färdiga pizzatortillabrödet vi testade igår…

 4. Jag har provat Skeppshults Grill- & Stekplatta i gjutjärn vändbar som värmemagasin den fungerar bra för bröd, kanske något för pizzan.

Kommentarer inaktiverade.