Lucka 10: Snålheten bedrar visheten

Nästan alltid när jag ska tipsa om bakprylar brukar jag nämna digitalvågen. Den hamnar alltid på topp tre. Ja ni vet, man bara mäter upp en ingrediens, nollställer och häller på nästa, nollställer och så vidare. Det är enkelt, exakt och man slipper en massa mjöliga decilitermått.

Men, och det är nu jag närmar mig själva tipset, om ni ska köpa en våg i julklapp till någon ni tycker om, köp inte en av de billiga. Jag har nog lagt ned närmare åtta, nio hundra på billiga vågar nu, och snart måste jag köpa en ny igen. Knapparna har helt kärvat ihop på den jag har. En massa elektronikskräp är allt vad det blir kvar av de där billiga varianterna.

Checklista för mitt nästa vågköp: 1. Måste mäta upp till 5 kg, 2. Helst riktiga knappar (såna touch-knappar beter sig lätt lite oberäkneligt om man har lite degiga fingrar), 3. Den ska vara snabb att starta och nollställa, 4. Lätt att torka av, inte en massa knappar och skarvar på ovansidan där det kan fastna mjöl. 5. Inte för billig, inte för mycket plast.

10 reaktioner på ”Lucka 10: Snålheten bedrar visheten”

 1. För ca 3 år sedan köpte jag den billiga våg från coop som du rekommenderade och jag är faktiskt väldigt nöjd! Super lätt att rengöra och mäter upp till 5kg. Touch-knappar är inget problem för mig men helst skulle den vara lite större.

 2. Jag har haft en Philips våg HR2395 (liknar den iaf) sedan 2003-2004 någon gång då jag fortfarande jobbade som kock. Bytte batteri i somras. Funkar forfarande trots regelbundet användande.

 3. Viktigaste kravet för mitt nästa våg-köp: Den får inte tappa minnet när (/om) den stänger av sig själv. De vågar jag haft hittills börjar på noll varje gång man startar vågen. Det är väldigt jobbigt om man hällt upp en del av mjölmängden och sen måste öppna en ny påse och vågen under tiden hinner stänga av sig och då ”glömmer” vad den stod på.

  Det finns vågar som istället startar på det värde som den var på innan den stängde av sig. En sådan våg vill jag ha.

  1. Medhåll. Jag har en OBH Nordica Futura – med scyhssta knappar, helt i metall, lätt att rengöra, nästan snygg, men ack så opålitlig.

   När den stänger av sig, och det gör den efter en oberäknelig tid, ibland lång och praktisk, ibland kort och FAN SÅ IRRITERANDE, så tappar man helt bort hur mycket man tillsatt av ingredienserna.

   Det är inte bara ett problem vid ”nollställningstekniken”, utan även vid normal uppvägning av större mänger, som när man skall tillsätta flera skopor av något för att nå upp till den avsedda vikten. 246 -> 584 -> 789 -> >SVART< Häpp. Så man får vara uppmärksam på vad displayen senast visade så att man kan göra sin addition för resten. Hopplöst opraktiskt.

 4. Helst skulle jag vilja ha en mekanisk våg – skippa batterierna. Och den ska klara väga gramvis.

 5. Jag har en likadan som Dean. Den är guld. Har haft den sen 2005 och den funkar perfekt.

Kommentarer inaktiverade.