Lucka 20: Surdegsknäcke

Det tar sin tid att baka knäcke, men det är väldigt lätt! Här är ett enkelt recept som ger 6–8 spröda runda knäckeskivor (går fint att dubbla!).

30 g (2 msk) rågsurdegsgrund
150 g (1 1/2 dl) vatten
120 g (2 dl) fullkornsdinkel
120 g (2 dl) rågmjöl
3 g (1/2 tsk) salt

1. Rör ihop alla ingredienser i en bunke, täck med lock och låt stå cirka 10 timmar, gärna lite varmt (22–24 grader).

2. Först av allt, sätt ugnen på 200 grader och låt den bli riktigt genomvarm. Ta upp en degklick med mjölade händer och rulla den till en bulle stor som en pingpongboll. Platta ut den lite på ett ordentligt mjölat bakplåtspapper och kavla den sedan stor som en gammaldags lp-skiva. Riktigt tunn ska den vara, gärna under 1 millimeter. Strö på frön eller krydda, kavla några gånger så kryddorna fastnar. Stansa ett hål i mitten av kakan (jag brukar använda foten på en äggkopp).

3. Skjusa in papperet med brödet på den heta plåten (lyft över det eller låt det glida in via en skärbräda eller en bricka). Baka av knäcket tills det fått fin färg (det syns enklast om man kikar på undersidan), 8–10 minuter kan det ta. Det går undan mot slutet, så håll koll! Under tiden kavlar du ut nästa skiva. Det går fint att lägga utkavlade skivor på hög eftersom varje bröd ligger på ett papper. Ta ut brödet och låt svalna på ett galler.

10 reaktioner på ”Lucka 20: Surdegsknäcke”

 1. Finns det någon funktion med hålet i mitten eller är det bara för att det ska se fint ut?

 2. Hej Martin!

  Jag undrar om du har någon erfarenhet av att baka i en riktigt bagarstuga? Vi har en på mina föräldrars gård, och jag är mycket nyfiken på att börja baka med den. Däremot har varken min mor eller far bakat något. Det var min farmor som bakade när hon var vid liv.

  Med vänlig hälsning, Niclas

 3. Hej!

  Receptet lät super enkel men det blev misslyckats. Det blev bara en tunn ljus skorpa som smakade nästan bersk trots att surdegen från början var inte väldigt syrlig. Mjölade bakpappret men det gick inte att det bort från brödet. Vad tror ni jag har gjort fel?

 4. Fantastic beat ! I would like to apprentice while you amend your site,
  how can i subscribe for a blog site? The account helped me a acceptable
  deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast
  offered bright clear idea

 5. Интересные факты и события, необычные истории, забавные случаи,занимательные факты.
  Мнения. Эксклюзивные материалы.
  Тут fact1.ru

  интересные факты

  ЗАКАЗТЬ ПРОГОНЫ МОЖНО ЧЕРЕЗ ТЕЛЕГРАММ @nikolos1106
  ЗАКАЗТЬ РАЗГАДКУ КАПЧИ МОЖНО ЧЕРЕЗ ТЕЛЕГРАММ @nikolos1106

Kommentarer inaktiverade.