En nätt liten semmeldeg

Imorgon är det fettisdagen och sent omsider kom jag på att jag vill ha semlor! Jag brukar ju vilja göra mina bulldegar med fördeg, men idag hanns det inte med. Här är den enkla lilla degen som blev tolv bullar.

12,5 g (1/4 pkt) jäst
125 g vatten
125 g mjölk
450 g vetemjöl special
3 g salt
75 g socker
75 g kallt smör (hyvlas med osthyvel)
1 tsk kardemumma (mortlas)

Rör hop jäst, mjöl och vatten och blanda sedan i resten av ingredienserna. Degen är liten och behändig och blandas lätt för hand. Efter att knådat ihop den i en bunke tog jag upp den på bänken och knådade  10 minuter eller så. Man kan förstås köra i degblandare om man så önskar. Jag tycker bullarna blir saftigast om degen inte är alltför fast, och om det behövs kan man droppa på lite vatten under knådningen.

Knåda tills degen känns riktigt smidig och fin, och låt sedan jäsa i en bunke med lock i en timme eller en knapp. Knåda ihop degen igen och låt jäsa ytterligare 45–60 minuter innan du formar bullarna. Har man brådis kan man hoppa över den där extra jäsningen, men jag har en känsla att den gör bullarna lite extra puffiga och fina.

Forma nu runda bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 60–90 minuter, bullarna ska jäsa upp riktigt ordentligt. Baka av bullarna i 210 grader i cirka 15 minuter (jag säkte till 2o0 grader sista fem minuterna).

12 reaktioner på ”En nätt liten semmeldeg”

  1. jag håller på att testa göra både vetebullar (till semlor) och kardemummabullar som ska bli nattjästa…..det borde väl funka??

    såg ditt inlägg för sent så jag körde igång en fördeg i morse

  2. Hej!

    Spelar det någon roll vilken sorts jäst man tar till en liten semmeldeg? Till matbröd har jag alltid blå jäst hemma men till söta degar brukar rekommenderas den röda.

    Karin

Kommentarer inaktiverade.