Helvetesfrö favorit i fröhyllan

Det ser ut lite som ett bränt sesamfrö, men det är kolsvart redan från början – kalonjifröet, mitt allra bästa brödfrö! Det har mycket egen smak och det räcker med att få ett endaste litet frö i munnen för att man ska känna det. Fröet, som även kallas svartkummin, nigellafrö, lökfrö, charnushka eller just helvetesfrö kommer från en ranunkelväxt vid namn Nigella Sativa som har sitt ursprung i sydvästra Asien.

I Stockholm hittar man dem bland annat i Hötorgshallen där jag även sett dem i en påse etiketterad grekisk brödkrydda, då blandade med sesamfrö.

17 reaktioner på ”Helvetesfrö favorit i fröhyllan”

 1. Tack för tipset. Skall testas.
  Och jag som trodde namnet hade med Mrs. Lawson att göra..

 2. Her i Danmark hedder den også ” Jomfu i det grønne ” En dejlig blå blomst som trives fint under vore himmelstrøg. Smagen er fantastisk.

 3. Hej ! DEt finns en olja gjord av fröna också. Jag brukar ta en tsk ibland. Smakar lite beskt men ska vara riktigt nyttigt.

  Jag har bakat ett bröd från din bok idag ( Kamutbröd ) och jag undrar vad jag gör för fel när det gäller att få en bra skorpa på brödet. Startar med 275, sänker till 250 när jag satt in bröden, efter 15 min luftar jag och sänker värmen till 200, luftar sedan var femte minut tills jag tar ut brödet efter 30 minuter totalt. Först känns skorpan hård men när brödet svalnar så mjuknar skorpan. Det blev likadant med äppelbrödet med muscovado och socker. Vad kan det vara för fel ?

  1. Det där är lurigt! Alla bröd får ju inte heller knaprig skorpa. Äppelbrödet till exempel får ju snarare en seg och lite kolaaktig skorpa, och det hänger nog mycket ihop med sockret i degen. Kamutbrödet däremot bör du kunna få bra skorpa på … Kanske kan du testa att 9istället för att ta ut brödet när det är klart, låter du det ligga i 10 minuter till i avstängd ugn med luckan på glänt.

 4. Har precis köpt min första påse! Hur mycket frön ska man ha i sitt bröd? Några förslag? För övrigt är chia- och hampafrön väldigt goda. Finns även de på Astrid och aporna. Superb affär.

  1. Hej, förlåt missade denna fråga. Jag brukar inte blanda ned fröna i degen utan strör den ovanpå bröden innan jag skjutsar in dem i ugnen.

 5. …hade i en matsked, grovt mortlad, i en 1,5 kilos deg. Gav inte alls mycket smak. Lämpar de sig bättre ovanpå brödet kanske?

 6. Har letat efter dessa frön, men hittade idag på Cajsa Warg, Renstiernas gata 20 på Söder i Stockholm.

 7. jag har också hört namnet [schörek] på dom.
  kristoffer: jag tycket dom pasar bäst uppepå. jag bakade brödbullar för ett tag sen med några frön uppepå- smakade ljuvligt men tyckte dom ramlade av så lätt så nästa omgång la jag dom i degen (och mycket mer dessutom) men det smakade ingenting.

 8. Hej Martin!
  Tack för en bra bok och ett sätt att få surdegen att starta. Det jag inte blir klok på är recepten för vanligt ugn eller varmluftsugn?
  Sen hittade jag en sak korrekturläsaren missat ”Fruktbröd” sidan 46 står att man ska ha 1/2 liters form????? Borde väl iaf vara 11/2 med tanke på hur mycket mjöl det ska vara i!

  1. Recepten är tänkta för vanlig ugn. Kör man varmluftsugn kan dra ned 20 grader eller så. (Och du har helt rätt angåenede brödformen!)

 9. Av kommentarerna kring nigellafröna så verkar det som att de bara finns att få tag på i Stockholm. Är det så illa? Bor i Västra Götaland.

Kommentarer inaktiverade.