Spar moset, baka en limpa

Konsten att baka en jättegod potatislimpa:

1. Gör en bröddeg som du känner till
2. Tillsätt 2oo gram överblivet potatismos
3. Gör som du brukar
4. Klart!

Vill man hellre baka efter mitt recept så kommer det här.

På morgonen
1. Blanda ihop 50 g surdegsgrund, 30 g rågmjöl och 30 g vetemjöl och 100 g vatten i en rymlig bunke, täck med lock eller plastfolie och låt stå till den bubblat igång ordentligt (allt mellan 6–10 timmar).

På eftermiddagen/kvällen
2. Ta undan lite av den bubbliga surdegen och spar till kommande bak (ca 50 g). Tillsätt 550–600 g vatten, 200 g potatismos, 150 g rågmjöl, 800 g vetemjöl och 20 g salt. Degen behöver inte knådas, bara blandas ihop. Täck bunken med lock och låt vila cirka 60 minuter.

3. Ta tag i degens kanter, sträck ut degen försiktigt och vik dem in mot mitten av degen. Ett varv räcker. Täck med lock och låt vila cirka 60 minuter.

4. Upprepa steg 3.

5. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i två bitar (om man strör lite, lite mjöl ovanpå degen så kladdar den inte). Forma varje deg till en spänd boll genom att vika in degens kanter mot mitten och trycka till försiktigt. När degen börjar kännas lite spänd, låt den vila med släta sidan uppåt under en handduk i 20–30 minuter.

6. Forma bröden som du vill ha dem, runda eller avlånga. Vill man ha dem runda är det bara att upprepa steg 5.

7. Lägg bröden att jäsa på en mjölad handduk eller i en jäskorg och täck med en handduk. Hur länge de behöver jäsa beror på temperaturen, surdegens dagsform och på mjölet. Men några riktmärken kan vara cirka 4 timmar i rumstemperatur, 8 timmar i 15 grader eller 12–15 timmar i kylskåp.

8. Sätt ugnen på högsta värme med en baksten eller en plåt i mitten av ugnen och en oöm plåt på nedersta våningen.

9. Och så skjuts in i ugnen! Lägg några isbitar eller en skvätt vatten (ca 1 dl) på den oömma plåten (detta ger ånga som brödet tycker om). Sänkt temperaturen till 250 grader och låt brödet stå inne 30–35 minuter. Håll koll på brödet, ofta behöver man sänka temperaturen de sista 10–15 minuterna för att brödet inte ska få alltför mycket färg.

10. Låt svalna på ett galler, gärna 1 timme eller mer. (Om man skär i det för tidigt är det lätt lite klibbigt och svårskuret.)

Saftigt och jättegott!

 

 

11 reaktioner på ”Spar moset, baka en limpa”

 1. Var tog vattnet vägen ?
  50 g surdegsgrund, 30 g rågmjöl och 30 g vetemjöl

 2. Jag brukar alltid ha en stor eller ett par små kokta potatisar i vanligt vitt jästbröd. Så gör man i Ungern/Rumänien och det ger en fin skorpa och ett mer saftigt och hållbart bröd.

 3. Hej,
  Jag lyckas aldrig riktigt med dina bröd. De blir alltid lite platta ochbhårda och får inte de fina bubblor som dina bröd får. Allt går enligt plan fram tills man man formar bröd av den jästa degen, så fort jag häller upp degen på bakbordet så blir den platt och rinner ut, det går inte riktigt att forma bröden och när de sedan gräddas så förblir de platta, trots att de tidigare jäst fint. Det känns som det är alldeldes för lite mjöl i på ngt sätt. Jag har provat att addera mer mjöl men det hjälper nte riktigt. Provade jäskorg en gång men då klibbade de fast i korgen och det blev pannkaka av dem. Har du några tips om vad det är som jag gör fel?
  Malin

  1. Hej, normalt sett är degen jäkligt klibbig när den vilar i plastbunken under de moment du sträcker degen. Men ”rinner degen bara ut” när du stjälper upp den så har du inte vikt den ordentligt. Det är viktigt att dra i degen ordentligt så den sträcks när du viker degen. Jäskorg är ypperligt när du vill jäsa bröden du får av degen för sig innan de ska in i ugnen. Se till att du mjölar degen ordentligt dock när du har den på bakbordet så du kan jobba med den. Samma sak i jäskorgen (den måste man mjöla i början när den är blank inuti). Jäser din deg rätt så har du lyckats med det knepiga 🙂 Nu har du bara tekniken kvar. Lycka till!

   1. Hm, jag tycker att jag drar ordentligt ibdegen och dgehn känns seg och fin då. Funderar på om den överjäser på slutet, har hört att den kan kollapsa om den jäser för länge, ngt med att ättika bildas. Frågan är hur man vet när detta sker och då hinner ta brödet i rätt tid. Idag gjorde jag bröd med Manitoba, tog i mer mjöl än du och hade 2g jäst som stöd, drog den tre gånger under 5h, den blev riktigt luftig och fin, och mumsig!

    Ska prov ren surdeg med manitoba utan stödjäst nästanhelg!

    Vet du förresten om ngn kör surdegskurser nu under sommaren?

    Malin

 4. Hej!
  Tack för alla härliga recept!
  Nu har jag en fråga. Skall på scoutläger nästa vecka, där har vi en baktävling! Ingen vanlig ugn finns men öppen eld, stekpannor, grytor och lock.
  Har du testat göra surdegsbröd som stekpannebröd? Vilket recept rekommenderar du.
  Vore lite kul att ”va surdegsnördig” även ute i fält. Det borde impa på juryn..:)
  Med vänlig hälsning, Carin Karlsson

  1. Jag skulle tro att du kan göra en vanligt ljus deg, baka ut den som riktigt platta bröd (typ kavla ut) och sedan grädda i stekpanna. Lycka till!

 5. Hej igen! Nu har jag inspirerats lite av dina grytbröd. Vad tror du om min tanke om att lägga det jästa brödet i en gjutjärnsgryta och ställa den i en rejäl glödbädd? Borde kunna funka.
  Med vänlig hälsning, scouten

  1. Det låter otoligt spännande och jat tycker absolut att du ska testa! Jag kan dock tänka mig att du får lite problem med att få till någon skorpa på brödet … Efter halva tiden brukar jag ta av locket och det är först då, när övervärmen kommer från ugnen, som brödet får färg. OM du ändå testar måste du rapportera hur det gick!

Kommentarer inaktiverade.