Det stora varmluftsexperimentet

Jag har aldrig förstått mig på varmluftsfunktionen i ugnen. Alltså, jag har inte haft något emot den, jag har bara inte förstått hur och när man ska använda den. Man hör ju ibland att just varmluft ska vara så bra för brödbak, men jag har envisats med den klassiska över- och undervärmen tillsammans med en baksten. Idag gjorde jag i alla fall slag i saken och satte på varmluften. En kavring, en gotlandslimpa och ett äppel- och durumbröd bakade jag på vanlig plåt, utan baksten och med varmluftsfunktionen på.

Det brukar ju sägas att man ska sänka temperaturen med 2o grader och så gjorde jag. Kavringen, som jag bakade i form stående på ett galler, blev utmärkt bakad efter 45 minuter i 190 grader (jämfört med 210 grader som jag annars haft till det brödet). Gotlandslimpan fick även den stå sina 60 minuter i 190 grader, men den behövde lite mer tid för att få sin tjocka goda skorpa. Det ljusa durumbrödet som jag bakade på 240 grader (mot 250 vanligtvis) fick visserligen en mycket välgräddad och fin undersida, men var annars inte perfekt. Jag misstänker att ingångstemperaturen blev så hög att brödet liksom knöt sig – att skorpan bildades för snabbt och att det i sin tur ledde till att brödet inte kunde expandera som det ville. Jag ska testa på 210 eller 220 grader nästa gång.

På det hela taget ändå ett rätt så spännande experiment. Alla bröden blev väldigt jämnt bakade och fick jämn och bra färg runtom. Kanske kan det vara något det här med varmluft, jag ska försöka lite mer. Det ska bli kul att se hur ett surdegsbröd beter sig också.

5 reaktioner på ”Det stora varmluftsexperimentet”

 1. Vad sägs om att sätta på varmluften efter en kvart eller så? när brödet expanderat färdigt.

 2. Hej
  Jag bakar alltid mitt Surdegsbröd med varmluften på…trott att man Måste det…
  Att jag sen ibland efter en stund stänger av/ går på över och undervärme är en annan sak…
  Är så glad att jag lyckats med dessa underbara bröd!
  Satt min Rågsur i Januari…den lever loppan 😉
  Vetesur var det sämre med så den har jag fått göra ny en gång…
  Äter inget annat bröd än surdegsbröd och magen mår så mycket bättre- Och Suveränt gott är det också 🙂

  Hälsningar Gizze i Värmland

 3. Hej!
  Jag bakar alltid mitt surdegsbröd med varmluft, en långpanna i botten för vatten eller is, och min baksten. Kanonresultat varje gång. Jag är ganska nybörjare men har blivit helfrälst på surdeg. Toppenblogg.

  Marie

 4. Hej,

  Jag kör alltid med varmluft samt över och undervärme. Baksten och vatten åxå. Tjongar på rikligt med vatten så det räcker 6-7 minuter. Misstänker att jag är lite av en maximalist i detta. Hur som haver brukar jag inte alls sänka temperaturen jämfört med recept för att kompensera för varmluften. I stället pangar jag på med full spruta från början för att sedan sänka temp efter 5-10 min. För mig känns det som att det ger precis den effekt du är ute efter. Bra sväll – dvs inte ”instängt” samt fin skorpa så småningom.

  Tack för ditt engagemang och dina fina texter.

Kommentarer inaktiverade.