Äppelbröd med rostade hasselnötter

Här är ett perfekt bröd för den som har fallfrukt i trädgårn eller känner någon med fallfrukt i trädgårn. Den superenkla degen rör du ihop innan du går till jobbet så kan du ha ett rykande bröd till middagssoppan (förutsatt att du kan smita lite tidigare från jobbet eller kan tänka dig en lite sen middag). Här är recept.

75 g rostade hasselnötter
3 g jäst
200 g vatten
200 g grovrivet äpple (med skal)
25 g mörkt muskovadosocker (alt farinsocker)
200 g rågsikt
250 g vetemjöl
9 g salt

1. Rosta nötterna i en stekpanna. Blanda alla ingredienser i en bunke (degen behöver inte knådas), täck med lock eller plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur 6–8 timmar.

2. Rör några varv i bunken så att degen sjunker ihop, smöra en form och lägg i degen. Strö på lite mjöl, täck med en handduk och låt jäsa cirka 45 minuter. Sätt ugnen på 250 grader i god tid.

3. Klipp några snitt i brödet och sätt in det i ugnen. Sänk temperaturen till 200 grader och grädda i cirka 55 minuter. Sista 10 minuterna kan man vända ur brödet ur formen och låta det ligga på gallret så får det lite extra skorpa runtom. Ta ut och låt svalna på ett galler en stund innan du skär i det.

 

6 reaktioner på ”Äppelbröd med rostade hasselnötter”

  1. Kan det jäsa i 10-12 timmar lika gärna, eller behöver det hellre stå kallt då? En annan jobbar ju 8h med 1h lunch o så en halvtimmas resväg åt vart håll. Blir ju minst 10 timmar… Fast å andra sidan är ju inte rumstemperaturen så hög heller så här års, så det kanske tar ut vartannat?

Kommentarer inaktiverade.