Har jag uppfunnit världens bästa bulldeg?

Bulldegar är något som jag aldrig tidigare lyckats göra helt knådfritt. I senaste boken är det till exempel den enda deg som faktiskt kräver knådning, för hand eller i maskin. Problemet har varit att degen inte blivit riktigt slät och fin när jag låtit bli att knåda, utan fått en nästan lite korning konsistens. Inte har det hjälpt med nån slags vila/vika-metod heller. Problemet, som jag uppfattat det, är att smöret och sockret inte gått ihop med resten av degen.

Därför testade jag i förra veckan att spara hälften av mjölet och börja med en väldigt tunn deg. Med handen mosade jag ihop smöret och allt det andra innan jag blandade i resten av mjölet till en deg. Degen jäste sedan ungefär 3 timmar innan jag kavlade ut den och snurrade bullarna, och det enda jag gjorde var att halvvägs i jäsningen ta upp degen på ett bakbord och vika ihop den till en kudde.

Resultatet blev riktigt bra och jag skyndade mig dagen efter att göra degen på nytt för att se om det var en tillfällighet, men även denna gång blev det bra. Vore kul om någon ville testa och se om det funkar lika bra utanför mitt kök. Här är receptet!

KNÅDFRIA KANELBULLAR

10 g jäst
250 g vatten
250 g mjölk
150 g smör (kallt, osthyvlas)
150 g strösocker
6 g salt
10 g hel kardemumma (mortlas)
900–950 g vetemjöl special (men inte allt på en gång!)

Blanda allt utom hälften av mjölet till en jämn smet. Tillsätt resten av mjölet och rör ihop till en deg. Degen ska vara relativt fast, men det ska gå att blanda med en träslev utan större problem. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt vila i rumstemperatur cirka 1 1/2 timme.

Skrapa ut degen på ett bakbord och vik ihop den till ett paket. Har man ett helt slätt underlag krävs inget mjöl, men man kan fukta händerna lite så klibbar det mindre. Man kan också använda en degskrapa som hjälp. Målet är att man ska få en rektangulär kudde av degen. Täck med plastfolie och låt jäsa cirka 1 1/2 timme.

Under tiden degen jäser kan man förbereda valfri fyllning. Jag gör min kanelfyllning på 200 g smör, 175 g socker, 20 g kanel, en nypa (ca 1 msk) vetemjöl och en skvätt ljummet vatten. Vispa med elvisp till en smet.

Nu ska degen ha jäst upp en hel del. Mjöla bakbordet och tryck ut degen lite för hand innan du kavlar ut den till cirka 80 x 50 cm. Gör den så jämn och rak som möjligt. Bred på fyllningen och vik den sedan två gånger på längden som man viker ett brevpapper. Vrid sedan på hela paketet så att de öppna ändarna kommer på sidorna. Kavla ut den en aning så att den blir cirka 60 x 25 cm.

Nu skär du strimlor av degen och snurrar ihop till bullar. Om man vill kan man väga de första bullarna man snurrar så att de inte blir alltför stora (vilket är lätt hänt). Runt 75 gram brukar vara lagom. Här följer en liten film som vi gjorde till senaste boken, där man kan få tips om hur man kan snurra själva bullen.

Låt bullarna jäsa cirka 1 timme. De ska jäsa upp ordentligt och vara lite puffiga när man sätter in dem i ugnen. Grädda 10–15 minuter i 225 grader. Jag brukar ta en titt under en bulle för att se att de är klara.

Jo, förresten, man kan förstås pensla dem med äggstrykning innan de åker in i ugnen, men jag brukar istället pensla med sockerlag efter gräddning. Sockerlag gör man enkelt medan bullarna står i ugnen; koka upp 1/2 dl vatten, 1/2 dl socker och en tredjedels urskrapad vaniljstång om du råkar ha.

Servera med mjölk.

50 reaktioner på ”Har jag uppfunnit världens bästa bulldeg?”

 1. Hej,
  Nu förstår jag inte hur du menar – ska man först kavla ut till 80×40 och därefter till 80×50?
  Jag undrar också över fyllningen – min brukar flyta ut istället för att stanna kvar i bullen? Vad gör jag för fel?

  Marie

  1. ah, nej det blev lite fel där … Nu har jag rättat till det.

   Jag vispar i lite mjöl i fyllningen, och jag vill tro att det gör att fyllningen stannar på plats lite bättre. Fast lite flyter det oftast ut på plåten ändå. Sen tror jag att såna här snurrade bullar håller fyllningen lite bättre en den traditionella rulltårtsvarianten (där man rullar ihop degen och skär i bitar).

   1. Jag brukar använda margarin istället för smör i fyllningen.
    Den verkar ha mindre benägenhet att rinna omkring.

 2. Ursäkta, men mitt mål är de godaste bullarna, inte den bästa degen. Vad nu det senare är.

  Tillåt mig därmed ställa detta enkla spörsmål: Ger denna deg även de bästa bullarna?

 3. Testade degen idag så jag tänkte att jag kunde ge ett litet omdöme 🙂 Jag bakade dock inga bullar utan klippta längder, en med kanel och med kardemummafyllningen, blev mycket goda kan jag börja med att säga! Kan inte märka någon skillnad mot bullar som knådats 25 min i maskin…
  Efter vikningen la jag paketet på en lätt mjölad bakduk istället och vek ihop den lite löst, sen fick den jäsa något längre än i receptet innan jag bakade ut. Det blev en smidig och lättarbetad deg som gick ovanligt lätt att kavla ut, behövde nästan inget mjöl alls! Ganska fast dock om man jämför med några av andra av dina recept som jag bakat efter. Jag tycker egentligen om att göra både bröd och bullar i maskin så jag kommer nog fortsätta med det också men jag ska definitivt göra det här receptet när jag vill att degen ska sköta sig själv för resultatet blir ju lika bra i båda fallen. Högsta betyg får du på både degen & bullarna (längderna…)!

 4. Hmmm…, ”vik den sedan två gånger på längden som man viker ett brevpapper”.
  Jag har inget minne av någon speciell brevpappersvikning. Kan man få en extra upplysning?

  1. Tänk att du delar in den utkavlade degen i tre delar på längden. Vik en av tredjedelarna (t ex den vänstra) över mittendelen, och sedan den högra tredjedelen så att du får en deg i tre lager. Hänger du med?

 5. Bakade bullarna i går, blev superfina och goda. Tycker mycket om enkelheten. Även om jag hade lite bråttom när jag läste. Missade att blanda allt väl med händerna innan andra omgången mjöl åkte i, därför hade jag många små smörklickar i degen, men det gjorde absolut ingenting.

  Ska nog göra detta igen nästa helg!

 6. Gällande fyllningen, jag har bytt till ljust muskvadosocker istället för vanligt strösocker. Det blir en otrolig skillnad, mycket smarrigare.
  Ett annat trix är att pensla bullarna med ett uppvispat ägg som blandas med 2 msk vatten och 1 tsk salt samt strö pärlsocker över. Resultatet blir söta bullar med en salt touch.

 7. Tack för dina trevliga recept och böcker!

  Gjorde kanelbullarna idag. Mycket goda! Gick åt 2 dl mindre mjöl än i receptet och lite av fyllningen rinner ut!

  Tänkte prova äpple och nötbrödet i morgon, men där har jag bara ljust muskvadosocker! Tänkte ta surdegsvarianten, men man kanske skall ta några gram jäst också!

  Har inte lyckats så bra tidigare med bara surdesgrund, men har nu senaste tiden gjort många bra bröd med surdegsgrund och lite jäst. Vill gärna prova igen med bara surdeg, men det är ”dyrt” att misslyckas!

 8. Hejsan! Kom hit för att lovorda din kanelbullsdage från boken, det blir alldeles fantastiska bullar, och fick massor av beröm för dom. till och med min svärmor som bakat bullar i mååånga år undrade vad jag gör med dem för att få dem så goda! Nu blir det då kanske att pröva på detta recept till nästa! =) Undrar också om du har erfarenhet av att baka vanliga runda bullar av degen? Brukar aldrig lyckas att få dom snygga och vill sällan baka sådana, men eftersom den här degen blir så fin och jämn kanske jag kunde lyckas!

 9. Hej Martin!

  Jag älskar din blog och håller för tillfället på att smaka mig igenom recepten på din förra blogspot :)))))
  Sen insåg jag plötsligt, Martin kanske har ett recept på mitt favoritbröd från Finland, rivet rågbröd (ruisleipä)!! Har letat runt på den här och din förra blog men inte hittat nåt..

  Kan du nåt bra recept på rivet rågbröd eller någon som vet? 🙂

  Om du vill provsmaka hur fantastiskt detta bröd är finns det nästan alltid på Hemköp Åhlens city, är rätt svårt att få tag på annars. Brukar stå bland knäckebrödet i en gul papplåda som det står Leivon Leipomo Ruisleipä på. Sjukt beroendeframkallande! 🙂

 10. Gjorde bullarna igår! Funkar utmärkt, men jäste lite segt men det kan man ju ordna nästa gång 🙂 Dina recept är alltid grymma!

 11. Har också testat bullarna, de blev minst lika goda som de i boken (har visserligen bara testat 4-timmars varianten). Treårige sonen älskar dem!!! (Och mamma också…) Igår gjorde vi en laddning med kanelbullar och en med äpple och mandelmassa – livsfarligt… Så svaret på din inledande fråga får nog bli ja.

  I övrigt vill jag tacka för bloggen och böckerna som jag hittade efter att ha hört dej i Meny i P1. Är en total brödfanatiker, skulle kunna leva resten av livet på nybakat bröd med smör, och gärna ett glas mjölk till. Just nu är jag mammaledig med andra barnet på, med allt vad det innebär, men även om huset ser ut som kriget och håret står som en kvast så finns det i alla fall ALLTID hembakat bröd hos oss numera, tack vare ditt recept på snabba frukostfrallor! Så keep up the good work, fortsätt blogga och inspirera och grattis till tillökningen!

 12. Helt klart ”världens” bästa!
  Testades igår och kommer att bli standardreceptet för kanelsnurror i fortsättningen!

 13. En helt annan sak: har du givit upp försöket med croissanter, som du skrev om före sommaren? Jag blev så förhoppningsfull. Jag älskar croissanter men mitt recept är rätt bökigt och innehåller så mycket smör som smälter ut på plåten. Hoppas på tips!

  kp

 14. Testade receptet igår. Bullarna blev superbra!!

  Jag bakade med kungsörnens vårvetemjöl och tyckte att degen blev lite väl stel med 900g mjöl, så jag tillsatte 40g extra vätska. Hade inga problem att kavla ut degen, Den klibbade lite mot bänken men inte så att den fastnade och med en gnutta mjöl var den enkel att kavla ut.

 15. Oh, detta recept ska jag prova i helgen!

  Undrar bara varför smöret ska vara kallt o hyvlat och inte mjukt rumsvarmt? Kanske inte spelar så stor roll i slutändan.

 16. Jag vill bara tacka dig för att du har lärt mig att baka matbröd. Jag har inte ens varit intresserad av att baka, för det har aldrig blivit bra, men sedan jag köpt dina böcker om surdeg och annat bröd och även lusläst din blogg, så bakar jag allt bröd numera. Har två köksmaskiner, en Krupps och en Ankarsrum Assistent. Ibland kör jag bägge på samma gång.
  Än en gång, tack!

 17. Tillägg till kommentar om kanelbullar!

  Nu har jag provat båda reecepten med äpple och nötter i degen och de blev mycket bra!

  Min fråga är: Nu är det snart dags för saffransbullar och blir det bra att ta världens bästa kanelbullsdeg och bara lägga till saffran? Svaret kanske är givet: Ja Eller har du något annat recept på det?

 18. Det var ren tur att jag hittade din blogg med alla fina recept! Jag har justerat jästiden lite, jag gör degen på eftermiddagen och låter den jäsa i kylen under natten och tar fram den på morgonen. Och det funkar tillräckligt bra för att sälja 150 svenska kanelbullar i veckan här i Oxford 🙂 Får lov att köpa dina böcker nästa gång jag är på besök i Sverige.

 19. Så här i juletider undrar jag. Kan man baka lussebullar på samma sätt? Med saffran i degen och nån god fyllning, mandelmassa kanske?

  1. Jo, det borde nog gå, jag tänkte testa i veckan. Man ska nog satsa på en lite lösare deg då, brukar vara bra när det kommer till saffransbröd tycker jag. Kul idé med fyllning också, säkert gott!

 20. Har tack vare dina tips äntligen fått igång en rågsurdegsgrund och en vetedurdegsgrund. Lyckas med att få till degar men jag får inte riktigt så höga degar som du. När de jäst i kyl över natt eller i rumstemp rädd inte så stabila utan flyter ut lite väl mycket på plåten. Vad kan detta bero på? Tips mottages gärna.

 21. Hej!

  Ska testa det recept. Men undrar om någon har ett bra recept att följa till fyllningen om man tänkt sig vaniljfyllning?

  Känns lite väl mycket vanilj om man byter kanel mot vanilj rakt på i detta fyllningrecept…

 22. Bakar enligt det här receptet men byter ut jästet mot surdeg och bakar ut färdiga bullar efter första jäsningen som sedan får jäsa 6-8 timmar eller över natten. Ännu enklare och mindre jobb 🙂 när jag bakade vanliga kanelbullar blev de ofta överjästa och platta och stenhårda eftersom det är så exakt med tider… Dom här bullarna är dessutom mer matiga och snällare mot magen.

 23. Ja Martin, detta var nog världens bästa bulldeg !!!
  Har aldrig kavlat och bakat med en sån härlig deg, denna blir standard från och med nu!
  //Maria

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *