Pain de Martins podcast, nytt avsnitt!

Jag har träffat fantastiska Anna Bergenström och pratat med henne om brödbakning och receptskrivning. Lyssna på podden i spelaren nedan eller i iTunes. RSS här.

19 reaktioner på ”Pain de Martins podcast, nytt avsnitt!”

  1. När man viker degen utvecklas spänsten, degen blir liksom starkare och kan i slutänden hålla mer luft och bli ett högre bröd. Jag brukar ersätta den traditionella knådningen med att vika degen ett par gånger med en stunds mellanrum.

 1. Anna Bergenströms ”Rosenbröd och majorer” är vår underbara kaffekalasbok! Borde komma ut i ny upplaga. Har letat förgäves på antikvariat för vi behöver ett till ex.

  1. Jag gissar att det där Saltå-brödet får en del färg från plommonen och aprikoserna. I bagerierna är det nog inte ovanligt att man använder en sirap som är riktigt mörk.

 2. Hejsa. Hvilken opskrift bruger du på ”sockerkaka” til abrikoserne fra vildjästprojektet?
  Angående farven på mørke danske rugbrød kommer den oftest fra en kombination af brændt maltmel, som bidrager med en dyb, bitter smag, og mørk maltsirup, så har en rund, behagelig sød med en mild smag af øl.

 3. Tack för en trevlig intervju och tänk att man alltid lär sig något nytt. Idag var det att man inte skall använda flytande honung vilket jag ofta gör

  /Siv

 4. Hej! Jag undrar vad rågsikt är för något. Jag bor i Finland har letat igenom affärerna, men hittar inget här som heter så. Går det att ersätta med rågmjöl eller kli?

  och så ett stort tack för dina fantastiska recept, både i böckerna och på bloggen. Vi har inte haft köpt bröd hemma sedan jag fick din kokbok. Enkla recept och ljuvligt goda bröd och bullar! 🙂

  1. Råsikt, som det är när man köper den här i affärerna, är en blandning av vetemjöl och siktat rågmjöl. Oftast cirka 60 % vete och 40 % råg. Att rågmjölet är siktat innebär att alla skaldelar är bortsorterade, och det ser ut ungefär som vetemjöl fast det är lite gråaktigt.

   Finns inte siktat rågmjöl kan man ersätta det med en blandning av vetemjöl och finmalet rågmjöl. Det blir inte samma sak, men det kan absolut bli bra det med!

 5. Trevlig sida du har. Har din bok ”Bröd och Pizza”, i den boken så står det att det ska vara rågmjöl i en del recept.
  Min fråga är: vad menar du med rågmjöl? Är det vanligt fint rågmjöl, grovt rågmjöl eller finns det en tredje sort?
  Glenn

  1. Hej! Jag brukar köpa ekologiskt rågmjöl, och då finns det oftast bara en variant som brukar ligga nånstans mittemellan fint och grovt. Köper du konventionellt rågmjöl skulle jag nog rekommendera det finmalda. Grovmalet går också fint, men då kan du behöva öka vattenmängden något eftersom grovt mjöl tar upp mer vatten. Hoppas det var svar på din fråga, du får fråga igen om det är några oklarheter!

 6. Hej Martin,
  Intressant denna stund mellan dig och Anna Bergenström: mina två stora förebilder! Tack för det . Jag har alla era böcker förutom ”Rotation i köket”.;använder dem flitigt flera gånger i veckan.

  Det gemensamma med er är att alla era recept är välbeprövade och att man alltid lyckas med de ! Så stort tack för det . Det ligger mycket arbete bakom förstås , för att experimentera fram ”det perfekta receptet” som stämmer dessutom med tillhörande inspirerande bilder.

  För mig är det ett tecken att ni tycker om det ni gör och att ni har oerhört mycket respekt för den som ska prova att laga era bröd eller grytor.

  Till dig , Martin ,en fråga som inte har din podcast att göra: om ja vill baka ”Vårens bästa baguette”(ur din blogg 26/5-2011) och få fram dubbelt som många baguetter eller t o m x3 gg mer, hur mycket vetesurdeg ska jag göra iordning ? Lika mycket som ursprungsreceptet (50 gr vetesurdegsgrund+125 gr vatten+ 125 gr. vetemjöl special) eller dubbelt /trippelt så mycket?

  undrar ClEr

 7. Hej Martin och tack för din inspiration! Jag håller på att baka mig igenom dina böcker med stor glädje. Jag har en fråga som jag grubblat över länge. Jag har en surdeg på 50% rågmjöl och 50% vetemjöl och den funkar bra att baka med och mina degar jäser fin fint. Men när jag matar min surdegsgrund reser sig den inte något nämnvärt. Jag har sett bilder på helt galna surdegar som bubblar över kanten på burken men min reser sig bara nån centimeter. Den blir förvisso bubblig och jäser som sagt degarna bra. Så min fråga lyder: är det något fel på min surdeg? Tack på förhand!

 8. Hej!
  Har du (eller någon annan läsare) tips på var man kan hitta roliga mjölsorter i Malmö? Tänker typ kamut och emmer, eller vad som helst som inte är Icas vetemjöl special. Inte för att det är något fel på det, men det är ju roligt med variation. Har letat lite här och där men inte hittat något än. Tack!

 9. Hej Martin!

  Tack för en fantastisk blogg!

  Är det Saltå Kvarns ekologiska vetemjölspecial som du använder nu? Som är din favorit just vetemjöl eller vilket använder du?

  Hälsningar
  Sofie

 10. Hej!
  Tack för en fantasiskt bra sida! Jag lär mig baka bröd och kämpar med att få sega, goda luftiga bröd. Har börjat med brödkryddor men bröden blir inte lika luftiga. När skall man lägga i brödkryddorna? Har de samma effekt på degen som salt, alltså skall man lägga i dessa sist?

Kommentarer inaktiverade.