Årets julklapp och en boksignering

Jag har den stora glädjen att meddela årets julklapp, för cirka sjunde året i rad, är surdegen! Och med fem dagar kvar till julafton är det precis lagom att blanda mjöl och vatten om du vill ha en surdeg att ge bort. Det är lätt som en plätt. Bara att följa receptet nedan.

Och så ska jag säga att nu på lördag, 22/12, signerar jag min nya bok på Akademibokhandeln i Sickla. Mellan kl 13 och 15 finns jag där. Har man inte vägarna förbi men ändå vill ha en bok, har Adlibris superpris på boken. Beställer man bara innan 22/12 kl 12 får man boken i tid till julafton!

Nu kommer receptet!

SURDEG
Man kan starta en surdeg med alla tänkbara sorters mjöl, men eftersom de allra flesta av de där mikroorganismerna man vill åt sitter i kornets skal så brukar ett fullkornsmjöl, där hela kornet finns med, vara enklare att lyckas med. I beskrivningen som följer använder jag ekologiskt rågmjöl. Det brukar sägas att det ekologiska mjölet är särskilt bra för att starta surdegar, att det har mer liv i sig, men det kan gå bra med vanligt konventionellt rågmjöl också om man inte får tag i ekologiskt.

Allt du behöver för att sätta igång är rågmjöl, vatten, en burk som rymmer cirka  iter (skölj ur den noga så den inte innehåller några diskmedelsrester) och en varm plats, gärna 22–25 grader.

Dag 1
Blanda 1 msk rågmjöl med 2 msk ljummet vatten. Exakt vilken temperatur det är på vattnet spelar liten roll eftersom surdegen i alla fall kommer att anpassa sig till den temperatur omgivningen har, men det brukar kännas bra att ge den en varm start, tycker jag. Låt surdegen stå cirka 24 timmar.

Dag 2
Inget att göra, men det kan vara kul att ta en titt på surdegen och dofta på den. Om man tar för vana att dofta på surdegen då och då så lär man sig till slut tyda vad den är på för humör. Låt stå ytterligare 1 dygn.

Dag 3
Mata surdegen med 1 msk rågmjöl och rör om eller skaka burken. Den blir nu lite tjockare i konsistensen och nu ska det förhoppningsvis börja bli lite aktivitet. Låt stå cirka 12 timmar.

Dag 3, lite senare  
Nu bör det vara lite aktivitet i surdegen. Den kan vara bubblig på ytan och dofta lite syrligt. (Om den inte visar någon aktivitet, låt stå ytterligare 12 timmar innan du går vidare.) Mata den nu med 2 msk ljummet vatten och 2 msk rågmjöl. Låt stå 10–12 timmar.

Dag 4
Tada! Om allt gått som det ska är det nu liv i surdegen. Den ska vara bubblig och lite luftig i konsistensen och dofta syrligt. Ibland är den lite mjölkig på ytan. Om du inte vill baka med en gång ställer du surdegen i kylskåpet så länge.

Om allt inte gått som det ska och den inte kommit igång får du ge den lite mer tid. Låt den stå 24 timmar, häll bort allt utom lite på botten och mata på nytt med 2 msk vatten och 2 msk rågmjöl. Vänta 12–24 timmar och se om den kommer igång.

surdeg3

6 reaktioner på ”Årets julklapp och en boksignering”

 1. Hej!
  Köpte din senaste bok i julklapp till min bror och hans fru, fick den signerad av dig i Sickla med deras namn i. Efter att ha bläddrat i den fixade jag dock inte att ge bort den, blev alldeles för sugen på den själv och brorsan fick en tristare julklapp…
  Nu har jag bakat 5 av recepten och alla har blivit så sjukt bra, Gotlandslimpan i ledningen.
  Tack snälla att du gav ut denna bok, älskar den (bara jobbigt att jag måste gömma den varje gång brorsan kommer, ha ha)
  Med vänlig hälsning, Helena

 2. Samma här! Tänkte ge bort boken i julklapp men behöll den. En mer inspirerande bakbok finns inte! Första surdegen blev misslyckad men nu bakar jag det ena brödet efter det andra och alla blir lyckade och jättegoda. Tack, tack, tack, Martin! Du har gett mig en ny hobby.

 3. Din efterrättspizza, den med mascarponeost, päron och vit choklad samt walnötter! Den var riktigt super, supergod!
  Den blir nya mumma till kaffet!!
  Tack för hjälpen med dina böcker och allt annat! Mvh Kristiina Laine

Kommentarer inaktiverade.