Syltkaka på dinkel, råg och havre

Jag är inte mycket av kakbakare, men inspirerad av senaste tidens råg- och fullkornsvurm snodde jag idag ihop denna goda syltkaka. Jag tycker det är spännande att ersätta det vanliga vita vetemjölet med andra sorter när jag bakar bröd, och som experimentet med enkornsbullarna visade så kan man använda råg och annat till söta bakverk också. Expert på detta är ju Tina på Green Rabbit som inte bara gör fantastiska bröd utan även supergoda kakor och bullar med råg och andra roliga spannmål. Titta in och prova om ni har vägarna förbi! Här följer receptet på min kaka. Det är ett ganska litet recept och blir inte mer än en plåt med kakor.

75 g smör
1 dl strösocker
1 1/2 dl havregryn
1 dl siktat dinkelmjöl
1/2 dl fullkornsråg
1/2 tsk salt
1/2 tsk bakpulver

sylt eller marmelad

Blanda alltsammans till en lite grynig deg. Sno ihop små bollar, platta till och gör en liten grop i mitten. Klicka i sylt. Grädda 8–10 minuter i 200 grader med varmluft.

7 reaktioner på ”Syltkaka på dinkel, råg och havre”

 1. Egentligen behöver du ju bara vete om du behöver glutentrådar, i alla andra fall går det lika bra att baka med glutenfria / glutenfattiga alternativ. Småkakor blir fantastiskt goda och spröda om de bakas på potatismjöl/rismjöl/majsstärkelse t.ex. 🙂 När jag har kommit ut ur min ”no sugar”-period ska jag prova dessa men byta dinkel mot rismjöl 🙂

 2. Hej Martin! Tack för alla bra recept! Jag är med i en organisation (se länkad websajt) som sätter upp en blog med vegetariska recept (inte online ännu). Jag skulle gärna vilja dela ditt pizza recept, enklaste brödet och semla receptet. Sälvklart med en hänvisning till dig och din blogg. Är det ok? Vår blogg kommer än så länge endast vara på engelska men det finns även svenska läsare. Har du någon information på Engelska som jag kan länka till?

  Vänliga hälsningar,
  Moa

 3. Provade dessa och blev riktigt positivt överraskad av resultatet. Supergoda!

 4. Hej!
  Tror du kakorna blir bra om man ersätter sockret med stevia eller annat sötningsmedel? Jag har en diabetiker i familjen.

 5. Greetings! Very helpful advice in this particular article!
  It is the little changes that produce the most important
  changes. Thanks for sharing!

Kommentarer inaktiverade.