Om mina böcker

NY BOK UTE NU! Läs mer om min nya bok Bröd, bröd, bröd här!

Jag har gjort tre brödböcker; Surdegsbröd 2009, Enklare bröd 2010 och Bröd och Pizza 2012. Själv tycker jag förstås att den senaste, Bröd och pizza, är den allra bästa. Den innehåller recept på surdegsbröd, pizzor, fullkornsbröd, bröd bakade på jäst och bullar (alltså söta bullar).

Förutom att det är olika recept i böckerna är det vissa praktiska aspekter som skiljer dem åt. I den första boken bakar jag alla bröden med degblandare, medan recepten i Enklare bröd och Bröd och pizza bakas för hand. Knådfritt! Metoden, som jag ibland kallar vila och vika, går kort sagt ut på att låta degen vila sig i form istället för att knåda den på traditionellt vis.

Om ni vill köpa den senaste boken, så har Adlibris ordnat ett specialpris för den som läser den här bloggen – klicka här!

 

 

50 reaktioner på ”Om mina böcker”

 1. Grattis Martin! jag har lärt mig både baka bröd och svenska av dina två böcker 🙂 Jag läste dem med lexikon! Nu väntar jag på den tredje (med Bokus på väg)och behöver ingen lexikon kvar (för att läsa bak- och kokböcker iaf)

 2. Grattis till nya boken! Har fått besked att den är på väg. Följer med stor behållning ”ditt bakliv” även efter avslutningen på hemsidan. Fortsätt så!! Tack för rabatten vi fick som är bloggmedlemmar, generöst. Anita

 3. Äntligen har jag nu också tredje boken hemma. Min syster i Tyskland frågar när de kommer i tysk versättning? 🙂

 4. hej,
  har provat några recept ur ”enklare bröd” med gott resultat. Har en fråga om rågbrödet på sidan 93. Jag misslyckades totalt med detta! Degen blev väldigt torr, det slutade med att jag på måfå hällde i en del vatten. Är det meningen att det inte ska vara mer vätska än det som blandades med surdegen och från skållningen?

  1. Hej, detta bröd bakar jag ofta och det blir väldigt gott. Receptet fortsätter på s 94 med bla 1/2-1 dl vatten. Jag använder alltid 1 dl vatten utöver surded & skållning.

 5. Jag kan inte se hur mycket av surdegsgrunden man ska ta till kornbrödet i boken ”Bröd och pizza”

 6. Hello Marin,
  I’m really keen to buy all three of your books, however, I live in Edinburgh, UK and cant find any website that will ship your books from Sweden. Is there anyway I can purchase them directly from yourself?
  I look forward to hearing from you
  Kind regards

  Ross baxter

 7. Hej, boken är jättebra och jag uppskattar verkligen dina personliga kommentarer i recepten. En fråga bara om recept med matkorn på sid 127; ska 100g korn hällas direkt ur paketet i bunken eller kokas först?

 8. Hey. Need to talk to you about a bread forum here in Spain, on march. Can I get your email address?

 9. I februari i fjol fick jag Enklare bröd i födelsedagspresent av min man. Sedan dess har jag bakat allt vårt bröd (innan var det mycket ovanligt).

 10. Takk for en fin blogg med mye god inspirasjon! Jeg har eksperimentert med et par av oppskriftene fra bloggen din, og de blir alltid veldig bra.

  Jeg lurte på om bøkene dine er tilgjengelig som ebok? Har du eventuelt tenkt å slippe de som ebok? Jeg har ikke så mye plass til å oppbevare bøker, så jeg foretrekker ebok når det er mulig.

 11. Hej Martin!

  Tack för mycket spännande bloggar och böcker!

  Jag har nyligen köpt din nya bok och har sedan tidigare boken Surdegsbröd. I den nya beskriver du hur man gör en vetesurdegsgrund genom att använda en liten del av en rågsurdegsgrund. I den gamla boken var tanken i princip samma men processen annorlunda.

  Jag tänkte starta en vetesurdegsgrund och såg att det var skillnad på recepten i de två böckerna.
  I den gamla tar det ca två dygn att ha en färdig grund och du använder större mängder vatten och mjöl i början och matar grunden efter 1 dygn.
  I den nya har du 5 g rågsurdeg, 18 g mjöl och 15 g vatten (Totalt 38 gram). Sen får den stå i 12-24 timmar och ska sedan vara klar. Ska den inte matas efter 24 timmar? Har jag missat nåt? Varför är det här bättre än gamla metoden?

  Tacksam på förhand!

  Vänligen,
  Alexander

  1. Jag har nog mest försökt förenkla processen lite. Exakt hur man gör det där spelar inte så stor roll, det viktiga är att man får fart på den bara. Använd den metod du tycker passar dig bäst.

 12. Hej Martin,

  jag har nyss köpt din senaste bok Bröd och Pizza. Mycket bra bok vill jag inleda med att säga.

  Jag undrar om du har något generellt tips på hur man gör om man vill köra degarna i maskin i.st. Kan man i så fall hoppa över stegen där man viker brödet? Och hur blir det med jästiderna, bör man låta brödet jäsa hela den tid som finns i det ”manuella” receptet?

  Med vänlig hälsning
  Jonas

  1. Hej (och ledsen för sent svar)!

   Generellt kan du utan vidare skippa två av tre vikningar. Jästiderna kan du nog korta ned en del. Det viktigaste är att de jäser upp ordentligt i det sista steget, när degen är utbakad till bröd. Lycka till!

 13. Hi Martin, I have borrowed your book from the library and am translating the recipes, which is taking me forever! Have you printed any of your books in english that I could buy and/or do you have any recipes that I could access in english?

  I am an Australian, currently living in Sweden and trying my best to learn to make good bread!

 14. Hej Martin!

  Jag har köpt dina tre böcker och tycker att dom är kanon alla tre.

  Mitt problem numera är att jag inte förmår mig att köpa bröd längre i affären, det går bara inte när man vet hur det borde smaka.

  Några bröd har jag bakat så mycket att jag kan recepten utantill ha ha.
  Vad jag däremot saknar är ett recept på ett riktigt luftigt och frasigt franskbröd med en tunn skorpa. Har du något bra tips så blir jag evigt tacksam.

  Ett stort tack för att du delar med dig av dina kunskaper när det gäller att baka bröd .

  Med vänlig hälsning,
  Robert

 15. Nej, något riktigt traditionellt franskbröd har jag nog inte bakat. Sätter upp det på att utforsla-listan. Kolla i någon av jan Hedhs böcker om du har tillgång till dem, han kan säkert komma med ledtrådar.

 16. Hej!
  Jag bakar ofta ditt 12-timmars pizzadegs recept, men på fredag ska vi ha glutenallergiker på pizza-middag och undrar om du har något bra alternativ till din deg, så att den blir glutenfri?

  Tack för en toppenbok och ett helt gryyymt pizzarecept!!!
  Mvh
  Kattis

 17. Hello Martin,

  I bought one of your books last week and I’ve baked beautiful loaves already! Thank you for your clear recipes.

  Greetings,

  Eline, the Netherlands

 18. Ska det vara exakt samma mängd ingredienser 1-timmes och 8-timmars varianterna av pizzadegarna i ”Bröd och Pizza”? Är det bara jäsningen som skiljer?

 19. Hej, är så otroligt glad att jag börjat läsa din blogg och även i en av dina böcker som min kära mor har. Har bakat en del av dina enklare bröd och ciabattan är helt makalös – alla som blir bjudna tycker de är underbara så tack! Nu undrar jag om du möjligtvis har något tips på hur man kan göra en focaccia med surdeg? Försökt att leta både på nya och gamla bloggen men hittar inte.
  Tack!/Åsa

  1. Nej, det har jag nog inte. Men du kan nog utgå ifrån ett vanligt ljust surdegsbröd, göra degen lite extra lös och tillsätta lite olivolja. Lycka till!

 20. Hey!

  Skulla vilja komma i kontakt med dig Martin ang. din blogg och dina recept. Maila mig jättegärna på angiven e-post. Tack på förhand!

  Älskar dina bilder och har bakat mitt första Levainbröd på ditt recept 🙂

 21. Hej Martin! Jag älskar dina böcker och bakar ofta efter dina recept. MEN! Jag har ofta problem med att degen ”flyter ut” under jäsningen vilket slutar med att det blir ett väldigt platt bröd. Är alltid noga med att mäta ingredienserna rätt och jag är medveten om att det kan finnas många anledningar till att det blir ett platt bröd. Men nu undrar jag om du har något tips till mig hur jag ska gå tillväga för att få ett högre bröd!
  Tack på förhand hälsar Ronja

  1. Hej! Som du säger kan det bero på en massa olika saker, men en gissning kan vara att degen blir för sur, att surdegen bryter ner glutenet i degen. Lösningen blir då att antingen minska lite på surdegen, eller korta ner jästiderna.

   Sen spelar mjölet stor roll också, du kan alltid testa att med ett annat mjöl för att se om det blir någon skillnad.

   Lycka till!

 22. Hej,

  Måste bara få ta tillfället i akt och tacka dig för alla rå, tips och recept. Du får det svåra att bli enkelt (suveränt med små filmer). Dessutom är bilderna och texterna jordnära och underhållande. Gillar bäst dina recept där man inte behöver lägga så mycket tid på att släpa fram degblandare och annat. Lite enkelt och ”raw” skall det vara. Det har funkat kanon för mig att bara blanda ihop allt i en skål och låta surdeg och jäsning sköta resten. Två favoriter, som jag numera är helgonförklarad för i min familj, är Sturebys kardemummabullar och det enkla brödet i grytan. Kan behöva lite plus när man är trebarnsfar med tonåringar i huset.

  Stort tack igen! Hoppas du låter denna sida fortgå.

 23. Hej Martin och tack för en underbart bra bok om surdegsbröd.
  Efter att ha läst och följt recept om vildjäst och sedan bakat bröd på detta kommer jag aldrig mer vilja köpa något bröd i butik utan kommer att själv att baka.

  Välskriven och mycket trevlig att läsa.

  En liten fråga dock. Hur länge kan resten av degen från steg 3 stå i kylen till nästa bak undrar jag.

  ALLT gott till dig och än en gång tack för en fin bok.

  1. Hej och kul att du uppskattar boken! Exakt hur länge den kan stå varierar nog (beroende på temperaturen, hur pigg degen är osv), men en vecka borde inte var något problem.

 24. Just satt en skrädmjölsdeg på surdeg, men varför skall man vänta med att blanda ner saltet?

  Med värme

  Bertil

 25. Профи маркетинга

  Канал про интернет-маркетинг и диджитал. Регулярно публикуются актуальные новости, статьи и советы от экспертов.

  Source:

  https://t.me/kopirayting_chatgpt

 26. купить кокаин бошки гашиш

  Для безопасности пользователей модераторами площадки BLACKSPRUT было принято решение не создавать зеркало в открытой сети. Это обуславливается постоянными блокировками со стороны спецслужб, а также невозможностью создавать анонимные и защищенные новейшие SSL сертификаты, без входа в TOR Browser. Ссылка на сайт находится ниже в списке актуальных ресурсов и ботов BLACKSPRUT. Установите браузер тор, и скопировав адрес, вставьте его в поисковую строку. Не ищите сайт в поисковой системе DuckDuckGo, так как большиство сайтов в поисковиках являются подделками. Исключением из правил являются информационные ресурсы (такие как этот). Всегда проверяйте ссылку, по которой Вы переходите, ведь оригинальный сайт располагается только в доменной зоне onion.

  Source:

  – mega555kf7lsmb54yd6etonion.com

 27. купить продать все

  Дорогие друзья если хотите быстро что-то купить или же продать советую вам обратить внимание на этот канал. Не нужно бояться что вместо телефона вам придет мыло, так как все операции проходят через гаранта. Будьте уверены если с вами случится что-то подобное вам вернут деньги и мыло кстати тоже оставите себе)))

  Source:

  купить продать все

Kommentarer inaktiverade.