Snabb och riktigt god

Tidigare har jag alltid använt Lotta Lundgrens enkla tomatsås när jag har bakat pizza, och det är också den som är med i de tidigare böckerna. Men jag gillar allt mer tanken på den okokade såsen. Man bara blandar ihop och mixar, sen är den klar. Det är ju ganska mycket pyssel som det är med att baka en bra pizza, så att slippa det stänkande såskoket tycker jag om.

Det är nu inte precis jag som kommit på det här, jag har sett flera recept på temat och pratat med flera pizzabagare som gör såhär, men det gör den inte sämre. En fin detalj är att oljan på något vis binder såsen så att den inte alls blir vattning trots att man inte kokar bort något vatten. Här är min senaste och hittills bästa version.

1 burk krossade tomater (inte snåla här, köp en dyr fin sort!)
1 msk olivolja
1 msk tomatpuré
2 rejäla vitlöksklyftor (mosas eller pressas)
2 tsk honung
salt
svartpeppar

Om man vill dessutom:
en rejäl näve färska örter (eller 1–2 tsk torkade)

Blanda allt i en skål och mixa med stavmixer. Om man använder torkade örtkryddor kan man vänta med dem tills efter mixningen, annars gör de såsen lite grå. Salta och peppra efter smak och salta sedan lite till. Klart!

13 reaktioner på ”Snabb och riktigt god”

 1. Trevlig sås. Gjorde den i mixern och använde ett par centiliter Ardbeg istället för örter. Blev väldigt bra.

 2. Hela tomater på burk håller högre kvalitet (och smakar således bättre)än de krossade. När såsen ska mixas kan det ju kvitta… Jag brukar klippa sönder dem med sax i burken om de ska vara ”krossade”.

 3. Hej Martin!

  Kul att upptäcka att du har en ny blogg! Har läst den gamla utan och innan känns det som…

  Jag blir ändå osäker på om jag hittat nåt recept som passar för att lyxa till helgfrukostarna? Jag hade velat sätta bröd (eller allrahelst bullar) på kvällen för att kunna grädda klart på morgonen. Kan du ge mig en hint om vilket recept som passar till det?

  Lycka till med byggplanerna!
  Åsa

   1. Hej igen!

    När jag nu efter 1½ års uppehåll äntligen satt igång en surdagsgrund igen så ville jag använda den till max.
    Efter kvällsmaten igår snodde jag ihop en dag med rågsurdegsgrund, grovt rågmjöl, vetemjöl, kummin och soja (för sältan och färgen). Lät jäsa ett par tre timmar innan jag bakade ut bullar som lades på en plåt och ställdes in i kylen över natten.
    Fram med plåten och starta ugnen på 200° i morse. Bullarna blev supergoda, kanske lite platta jämfört med butikernas bake off, men himla goda och uppskattades av både stora och små. Riktigt mumsigt med hemmagjord apelsinmarmelad på =)
    /Åsa

 4. Mycket bra med kall tomatsås, sparar ett moment liksom. Kan rekommendera en matsked vinäger i också. Jag brukar köra rödvin eller balsam.

   1. nja… lök i en sås ska inte vara kokt, vilket den nog blir om du hackar ner den och lägger såsen under whatever du har som fyllning på pizzan…

    smält ner rödlök i en stekpanna med en gnutta socker för att den skall karamellisera och lägg ovanpå pizzan eller i såsen

    eller kör med rå lök ovanpå pizzan (lägg lökringarna i vatten en stund innan om du vill bli av med värsta löksmaken)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *