Rapport från en lyckad nedfrysning

Jag närmar mig den första av många kommande deadlines för boken nu och har massvis att göra, men jag vill ändå rapportera resultatet av mitt lilla infrysningsexperiment.

Det fungerade (liksom flera påpekat i kommentarerna) hur bra som helst. Jag frös ned surdegen i iskubsform när den just hade bubblat igång. Några dagar senare tog jag fram två bitar, lät dem tina över dagen och blandade dem på kvällen med 150 gram vetemjöl och lika mycket vatten. På morgonen hade jag 300 gram fin bubblig surdeg att baka med. Bakar man mer sällan än en gång i veckan så är det ju en ganska praktisk metod.

Undrar just hur länge den håller sig i trim i frysen, jag har några kuber kvar och får väl göra ett test igen om några månader eller så. Brödet jag bakade var det här med rostad bovetekross, anis och honung. Mycket gott!

9 reaktioner på ”Rapport från en lyckad nedfrysning”

  1. Hej Martin!
    Jag har lycats få igång min deg och bakat 4 limpor levainbröd som blev kanon, Jag hade ca 50 g kvar av surdegen och matade den då med 100 g vetemjöl och 100 g vatten, ställde den varmt men den vill int komma igång, ska den bubbla upp och växa eller har jag för höga förväntningar, lite bubbli är den allt men inte så att den växer

    /Maja

  2. Jag har inte läst alla inlägg och kommentarer, men jag tar för givet att du också upplyser i boken om hur man framgångsrikt kan frysa in pizzadeg och ta fram portionsbitar när det passar.

  3. Har också fryst min surdegsgrund en gång. Vi skulle på semester, rågsurdegsgrunden lyckades jag hyra ut men vetevarianten fick hamna i det kalla facket. Fungerade jättebra efter några matningar.

  4. Jag kan meddela att jag haft en surdeg fryst i frysen över hela sommarhalvåret (4 mån) som jag nu bakar med. Funkade hur bra som helst

Kommentarer inaktiverade.