Inte så värst levande

Jag hade ju en (måhända naiv) idé om att man faktiskt skulle kunna använda Jästbolagets nya färska surdeg som surdegsgrund. Men det gick inte alls något vidare. Jag blandade en klick med mjöl och vatten och lät det stå i rumstemperatur, precis som jag brukar göra när jag ska baka. Efter 10 timmar var det ingen aktivitet i bunken, efter 20 timmar några små men betydelselösa bubblor på ytan. Jag kände igen den där snopna känslan av att ingenting har hänt från mina första stapplande försök med surdeg.

Innehållet i burken hade en konsistens som jag inte känner igen från mina egna surdegar, lite som köpe-vaniljsås. Den smakade surt och ganska skarpt. Min gissning är att den är sur så in i vassen för att ge smak till brödet men att den helt passerat stadiet då den ger någon jäskraft. Man kan förstås använda den så som Jästbolaget tycker att man ska göra, med 25 gram jäst, men då tycker jag nog att magin med surdegsbakning gått förlorad.

18 reaktioner på ”Inte så värst levande”

 1. Jag gjorde precis samma sak, blandade i mjöl och vatten sen in i jässkåpet på 27C, fick på några timmar lite fart på den, men inget större drag. Nu ska ska jag slänga större delen och en ny omgång mjöl och vatten. Får se om det händer något…

 2. Hela idén med att köpa surdeg på ICA störtdök ju till havsbotten när du visade att det funkar utmärkt att frysa surdeg

 3. Provade också deras ”vetesurdeg”
  Såg ut som flytande tapetklister, och luktade inte ens i närheten som en surdeg. ”Glöm inte jästen” är dem noga med! För glömmer man den så lär nog inte degen jäsa värst bra!
  jag tror att dem som gillar att baka surdegsbröd gör/har sin egen surdeg. Resten av folket kör med enbart jäst.

 4. Hej Martin!
  Detta var det roligaste jag läst på datorn på hela dan! ”Glöm inte jästen”. Jag tror jag dör! Precis som kletet i burken redan gjort =))

  Ser fram emot fler underbart goda recept på din blogg!

 5. Har precis samma test igång nu. 75g ”klister” från burken + 200g vatten och 200g mjöl. Började bli lite bubbligt efter några timmar, återstår att se hur det verkar imorgon em.

  1. Nästintill stendöd, 30-40 små bubblor på ytan efter 15 timmar.

   pH på ”klistret” är 3,5.. för en surdeg ska det väl vara ca 4 (?)

   Innehållet i burken och det torkade är iprincip detsamma, fermenterat mjöl vatten och ev salt(?). antar att det är samma smörja som säljs till industrierna för att ge surdegskaraktär.

   1. Jag fick mata-kasta-mata igen samt 27C värme för att få igång surdegsgrunden. Lite enklare än att starta helt från början kanske. Men sedan blev det fin fart på surdegen och fina vetesurdegsbröd. Naturligtvis utan någon jäst! :o)

    Nu har även jag några kuber med infrusen vetesurdeg tills nästa gång den glöms bort lite fööör länge i kylskåpet!

 6. Undra om det är samma med den torkade varianten? Jag tillhöra de som gärna skulle köpa en färdig surdeg – men då vill jag få en ”riktig” bubblande surdeg som beter sig som en surdeg ska och som jag kan använda i vilket brödrecept som helst.

 7. Ja, vad ska man säga??? Jag tyckte att det lät skumt i början med fermenterat mjöl som ingrediens. Jag hade inte koll då att när jäsningsprocessen i en surdeg sätter igång, då blir mjölet fermenterat. Dvs. Hade inte koll på det ORDET.

  När jag läste på Jästbolagets information om detta, blev jag mer och mer misstänkt. Mycket jäst och du behöver inte mata, anpassat för ett visst recept etc.

  Kändes då som en industriprodukt som skulle föreställa surdeg. Era experiment visar att så är fallet. Att jästbolaget vill ha det så, det är ju för att de vill sälja.

 8. Vet inte vart jag skall ställa denna fråga, men detta inlägget hadlar ju om jäsning. Har precis kommit i gång för fulla muggar med o baka, långjästa bröd både med o utan jäst. Undrar bara om amn vill dubbla eller tredubbla nåt utav dina recept Martin skall man verkligen dubbla jästen oxå??? Surdegen förstår jag om den behöver det, men det känns som det blir lite mycket jäst i vissa recept. tacksam för svar. Tack för fin inspiration, fina recept oche n underbar blogg. Är grymt stolt över mina bröd….:D

  1. Jag brukar säga att man ska dubbla jästmängden också, men visst kan man dra ned lite om man tycker det blir för mycket. Till en tredubbel deg räcker det nog med dubbel mängd jäst till exempel.

   1. Tack för svaret….då vet jag när jag skall ställa till med ”stor-bak” här nångång. Snart står ”sommarbaguetter” i ugnen…..testade o blanda i lite vetesur i degen, får se hur det blir. (tror degen blev lite föööör lös men men) har lite experiment-verkstad här hemma, vilket är såååå kul!!! Tack!!

 9. När jag såg detta fenomen i affären vågade jag knappt spekulera inom mig själv för jag kan riktigt höra mina vänner skryta om hur de bakar ”surdegsbröd” till mig när de också hittat detta i affären.
  Personligen har jag inte ens vågat testa…

 10. Hej!

  Finns det några tips om man vill ha en tydlig syrlighetskaraktär i sina bröd? Jag vill inte använda några animaliska tillsatser som filmjölk, utan helst bara mjöl, vatten och salt. Har testat att låta bröden jäsa längre, vilket fick dem att inte jäsa så bra i ugnen utan mer sjunka ihop. Testad att ha i mer surdegsgrund med samma resultat. Även provat längre kalljäsningar. Vad göra? Tack för en inspirerande sida btw!

 11. Jag köpte en sådan där eftersom jag ville ha pizza och min egen surdeg hade stått lite för länge. Funkade sådär får jag väl säga. Däremot har den funkat hur bra som helst att mata, den fullkomligt bubblar sig ur den lilla burken.

Kommentarer inaktiverade.