Bra mjöl

Jag snavade på det här mjölet när jag var på Martin Olsson och bunkrade plastburkar förra veckan (jag har de små burkarna när jag ska dela ut surdeg). Nu ska man ju inte stirra sig blind på mjölets proteinhalt, men det var ändå de 11 procenten som gjorde mig intressearad, det är ju ganska högt och antyder att det är ett starkt mjöl.

Och det var både roligt att baka med och gav bra resultat. Mjölet är till skillnad från Icas ekologiska vetemjöl som jag annars bakar mycket på, helt utan tillsatser. Och även om jag inte har några stora problem med den askorbinsyra som Icas mjöl har, så slipper jag den gärna. Jag tycker inte det behövs.

Ekologiskt, tillsatsfritt, bra pris (cirka 10 kr/kg) och bra att baka på. Perfekt! Det kunde ju varit närodlat också, men man kan kanske inte få allt. Jag ska köpa en påse till och se om det var en tillfällighet och så ska jag prata med någon på Möllarens också så jag får veta lite mer om mjölet. Kanske har jag hittat mitt mjöl!

11 reaktioner på ”Bra mjöl”

 1. Möllarens är Skåne Möllans mjöl och här nere så bakar bland annat Lars Cato (leverear till en massa restauranger här nere i Malmö)på det mjölet, jag vet att Sankt Jakobs gjorde det i början också. Själv tycker jag det är ett riktigt härligt mjöl, synd bara att det är så svårt att få tag på.

 2. Jag gillar Sjelins mjöl från Vattholma. De har ett bra vetemjöl (fast jag är ingen expert förstås) men framför allt har de ett utmärkt rågmjöl som är mittemellan fin- och grovmalet.

 3. Tusen tack Martin för en underbar blogg, såväl vad gäller den här nya som den äldre versionen. De har båda lärt mig mycket om bageriets konst…

  En fråga. Jag har främst kört på Vetemjöl special från Axa när jag bakar mina vetesurdegar. Men nu blir jag riktigt sugen på att testa lite annat mjöl. Särskilt nyfiken är jag på lite ”bättre” mjöl, som Northern Spring eller ”riktig” Manitoba Cream. Jag har ju sett att du använt dig av bägge tidigare – har du, eller någon annans läsare kanske, någon aning om var jag som konsument kan få tag på dessa? Helst i Stockholmstrakten!

  Tusen tack för all hjälp!

  1. Hej (och ledsen för sen svar…)! Det är nog inte helt lätt att få tag i. Tror inte de har på Martin Olsson ens, utan bagerierna beställer nog direkt från leverantören. Har för mig att det är Skåne-möllan som har Northern Spring. Jag bakade med det i ett bageri på Fårö en gång, och det är verkligen otroligt startkt.

   1. Tack för svaret! Nej, det verkar ju inte vara det lättaste det här… Men om jag då ska se mig om, bortom Kungsörnens värld – vad kan du då rekommendera? Jag letar främst efter ett bra och starkt vetemjöl till vetesurdegar åt levain-hållet. För min egen del spelar det ingen avgörande roll om produkten är ekologisk eller ej.

    Tack igen på förhand för hjälpen!

 4. Köpte Northern Spring på Martin Olsson förra veckan.
  Problemet är ju att inte alla får handla där eftersom man måste ha firma.

 5. jag har köpt Manitoba Cream på vanliga, välsorterade livsmedelsbutiker, bl.a. ica kvantum (i mitt fall ica värtan i sthlm) men tror även det tex finns på sabis i fältöversten. Dock är det ju utländskt, typ från kanada tror jag, vilket ju känns lite fånigt att köpa när vi har så väldigt mycket inhemskt vete… kör hellre vanligt ekologiskt. gärna wapnös. eller saltå kvarn.

 6. Jag gillar inte Möllarens påsar, de är superklena och går alltid hål på. Annars är det väl inge fel på.

  Ett riktigt hett tips är annars mjölet från Orga kvarn utanför Norrköping, och framförallt det stenmalda rågmjölet gillar jag väldigt mycket.

  Det vore kul om du som expert kunde göra ett uttalande! Passa på och handla på Maxi om du passerar norrköping någon gång. Snygga påsar har de också.

 7. Mjöl från Orga kvarn säljs på Bagarstugan i Knäppingsborg mitt i stan oxå! (Norrköping)

Kommentarer inaktiverade.