Provbakare sökes

Jag har frukostbullebakardag idag, imorgon ska vi ta kort på dem i min mormors gamla sommarhus. Det blir en och annan nattjäst frukostbulle bakad på jäst i boken (kanske ska de få ett helt litet kapitel?). För hur roligt, gott och givande det än må vara att baka surdegsbröd så är man ju inte alltid startklar, så att säga, och då är ju de här mycket enkla degarna med tre gram jäst en räddning. De jäser över natten, man bakar ut dem medan ugnen blir varm och äter dem med smältande smör till frukosten.

Apropå boken så börjar det bli dags för provbakning, och då skulle jag behöva lite hjälp. Det jag framför allt vill försäkra mig om är att själva metoderna är begripligt beskrivna, och jag skulle därför behöva ungefär sex, sju bagare som får ett utkast på boken att baka efter. Den som är intresserad kan maila mig och berätta vad den helst vill baka av följande: Surdegsbröd, kanel- och andra söta bullar, surdegspizza eller lite snabbare, enklare pizza bakad med jäst.

Uppdaterat: Tack alla ni som svarat, nu har jag så många provbakare jag kan ta hand om!

16 reaktioner på ”Provbakare sökes”

 1. Åhh de där frallorna ser fantastiska ut! Bakar redan flera av dina tidigare recept på nattjästa frallor och de är toppen. Håller tummarna för att det läggs upp ett nytt här snart!:)

  M v h Kikks

 2. Håller helt med Kikks. Frallorna bakas ofta hos oss. Enklare brödboken är helt suverän när man vill ha gott bröd snabbare än surdegsbröd. Nya frukosfrallebröd ser vi framemot 🙂

 3. Har äntligen fått igång en rågsurgrund, den doftar starkt av typ lim. Bakade utmärkt valnötsbröd ur Surdegsboken. Dock! köket invaderades av fruktflugor när degen jäste, skär jag upp av brödet kommer de igen. Har någon upplevt detsamma? Drar mig för att baka igen. Händer aldrig med vetesur.

 4. Hej Martin!

  Eftersom det till stor del är du som fått mig till att börja baka med surdeg vill jag försöka ge tillbaka lite när jag själv försökte hitta på en brödvariant. Tack för all inspiration!

  Under Valborgshelgen tog jag med mig ”själen” (som jag kallar burken med rågsrudegsgrund), en påse rågmjöl och en påse vetemjöl till Stugan. Hade även med en handavskrift av ditt recept på levain som nån slags bas….
  Mina barn (4 + 6 år) vill helst ha skogaholmslimpa till frukost och eftersom vi även hade med barnens kusin (8 år) som nog aldrig smakat surdeg innan kände jag att nu var det dags att vara kreativ…

  Dag ett blev experimentet OK men ingen höjdare.

  Dag två blev jag riktigt nöjd! Jag började på morgonen med att ta 2 hg rågsurdegsgrund, 2 hg mjölk 3%, knappt 4 hg vetemjöl special (kanske i mesta laget), 1 tsk salt, 1½ msk socker och rörde ihop ganska snabbt (ingen elvisp eller assistent). Fick jäsa i bunken trekvart.
  Sen upp på mjölad skärbräda, vek degen som med levain, lät jäsa under duk 45 min.
  Sen en vikning till.
  Därefter fick limpan (som var ganska mycket mjöl i och relativt fast) jäsa under duk i 6-7 timmar varefter jag pickade den med sillgaffel innan jag lyfte över den från skärbrädan till varm plåt. In i 200° grader varma ugnen och så det obligatoriska vattenglaset efteråt. Sen fick det grädda i trekvart ungefär.
  Brödet fick mycket färg tack vare sockret och mjuk och fin smak tack vare mjölken.

  En riktig barnfavorit! Sån limpa blir det fler gånger =)

 5. Hej!
  Det sämsta med att du håller på med ny bok ,är din blogg inte uppdatetas så mycket 🙁

 6. Hej! Jag undrar om det finns surdegsbröd i boken ”enklare bröd”. Jag bakar enbart egenpåhittade surdegsbröd, och är intresserad av att veta om det finns enklare recept utan knådning. Boken är inte alls intressant om det bara handlar om jäst och/eller bakpulver och liknande, eftersom jag endast använder surdeg (jag är fytinsyrajägare…).

  Hoppas det är ok att fråga så här, då det inte går att få reda på om det finns surdegsrecept i boken någon annanstans på internet.

   1. Vad bra, hittade nog ett på din nyare blogg också, ska testat. Jag har sett att surdegen ser trådig och seg ut, och just undrat om jag verkligen behöver knåda så mycket. Och de blir ju bättre när de är lösa. Så jag testar att dumpa den mer direkt i formen nästa gång 😀

 7. Dina böcker är fantastiska och jag älskar valnötsbrödet! Däremot har jag svårt att få till en hård yta, brödet kan var knaprigt på ytan när jag tar ut det men en timme senare är det nästan segt. Why?

  1. Om det handlar om brödet ur boken Enklare bröd så får heller inte jag någon särskilt knaprig skorpa på det brödet. Honungen och den ganska lösa degen gör skorpan snarare seg än knaprig. Vill du ändå ha en knaprig skorpa kan du testa att dra ned vattenmängden lite, det kommer nog göra susen.

   1. Jo det är valnötsbrödet från boken. Ska prova dra ner vattenmängden något! Tusen tack! Återkommer!

Kommentarer inaktiverade.