Boken!

Nu är den här! Det är med skräckblandad förtjusning som jag tagit emot ett förhandsexemplar av min bok. Skräck för att min hjärna är programmerad att hitta minsta fel som jag kan haka upp mig på, förtjusning för att den faktiskt är klar! Jag är rätt nöjd faktiskt, och jag hoppas så innerligt att den liksom funkar, att den som köper/får/lånar boken förstår hur jag har tänkt och lyckas med pizzorna och bröden.

Det börjar med pizza. Degarna i det här kapitlet är jag särskilt nöjd med. Ibland när jag gör någon av de enkla degarna (det finns med jäst, med vetesurdeg och med rågsurdeg) tänker jag att detta måste vara världens bästa pizzadeg! Håller nu tummarna att någon mer än jag ser genialiteten med dem.

Och så bröden. Allra mest surdegsbröd på vetesurdeg, rätt så många med rågsurdeg och några som jag bakar med vanlig jäst. Förutom själva recepten så skiljer sig metoden en aning från de tidigare böckerna. Jag ska berätta mer om skillnaderna en dag.

Det slutar med bullar. Vi har gjort några sidor med steg för steg-beskrivningar, men vi ska dessutom gör ett antal korta filmsnuttar på de viktigaste momenten. I morgon kommer Tina (Axelsson, som tagit bilderna i boken) hit hem till mig för att filma. Det ska bli roligt. Om någon vill hänga på låset för att köpa boken (som utkommer den 3 september) så har Adlibris fixat ett specialpris för er som följer bloggen, klicka här!

35 reaktioner på ”Boken!”

 1. Kul! Jag blev så himla förtjust i vila-och-vika bröden i den förra boken, finns det något sådant med i den här också?

 2. Jag tänker definitiv hänga på låset! Allt jag kan om bröd och bakning har jag lärt mig av dig och ser framemot att lära mig mer!

 3. Ska beställa den så snart det går. Har också snöat in lite på pizza. Så just det kapitlet blir lite extra spännande.

  Har du läst Peter Reinhart´s American Pie förresten? Apropå pizza.

 4. Väldigt kul och så trevligt att ”boken kommer i september” faktiskt betydde att boken kommer 3 sept och inte 6 okt =)
  Den står nu som bevakad!

  /Jakob

 5. Jag har en bubblande rågsurdegsgrund. Men jag skulle så gärna vilja baka ditt bröd Levain med jäst, kan jag använda min rågsurdegsgrund i stället för vetesurdegsgrund som det egentligen står i receptet?

  1. Det går fint, bara att byta ut! (det blir inte exakt samma bröd förstås, men gott blir det alla gånger! kanske lite syrligare med rågsurdeg.)

 6. Jag beställde den på cdon.com idag för 146kr, så Adlibris får nog sänka om det ska kallas för specialpris 🙂

   1. dock ska sägas att det tillkommer frakt på cdon med 29 spänn så det skiljer ju bara några kronor till slut.
    Men ändå, specialpris som får personlig reklam av Martin via bloggen borde givetvis vara billigast.

    Ta dem i örat! =)

 7. Grattis!
  Mitt brödliv började med din blogg och sedan böckerna. Alltid, alltid har har brödbaket lyckats, till skillnad från när jag någon enstaka gång provat någon annans recept. Så tredje boken är given 🙂

 8. Beställt och klart – på Ad Libris vilket jag sedan såg var ett lite galet drag. Du får ta dem i örat!
  Har alla dina (två) böcker och även om jag inte bakar lika mycket längre är det du som lärt mig!
  Antalet jag har rekommenderat dina böcker är stort! 🙂

 9. Hej! Kul med ny bok, väntar med spänning!:) Tro det eller ej, men suget efter vörtbröd har redan börjat… Såg ditt inlägg med recept på vörtbröd (se länk nedan)och har en fråga. När du skriver 60 g vörtextrakt, är det då flytande vört som avses? Om så inte är fallet, kan man ersätta det med flytande vört och isåfall hur mycket?

  http://paindemartin.se/2011/12/julvorten/

  M v h Kristina

  1. För skröen, hoppas att det går att boka på adlibris idag då.
   Det står inget datum för släpp och de har tydligen funnits på akademibokhandeln redan under helgen…

 10. Så fin bok!!! Blir tokinspirerad…..sitter nu bara o svär över en vete-sur som inte vill sig riktigt. Men men….får väl testa några gånger till….men snart skall här bakas….siktat in mig Äppelbrödet med russin o muscovado. Massa tack för att du får mig o baka fantastiska bröd 🙂

 11. Stort tack Martin för en fantastik bok! Inspirerande, pedagogisk , illustrerad med tilltalande bilder !Tack för din stora generositet. Jag ser framemot att prova alla recept ,ett efter ett!

 12. Tak til Martin for den fine bog. Du giver rigtig megen inspiration og jeg læser med stor interesse alt, hvad du skriver.
  Du har i magasinet ”Baka” advaret mod saltindholdet i brød og i dine tidligere bøger brugt ca.1,5 g salt pr. 100 g mel. Hvorfor bruger du i den nye bog 2,5 g salt pr. 100 g mel ?
  I dag anbefaler eksperter ca. 1,1 g salt pr. 100 g mel !

  1. Kul att du uppskattar boken! Ang saltet: I den första boken hade jag 20 g salt per kilo mjöl (alltså 2 g/100g mjöl) i så gott som alla bröd, i nya boken skriver jag oftast 20–25 g (per kilo mjöl). Man får bestämma lite själv alltså. Tyvärr, kanske man ska säga, har jag aldrig varit nere på så lite som 15 g/kg.

   Det finns många olika uppgifter om hur farligt saltet faktiskt är för hälsan och på senare tid har jag sett artiklar som talar om att faran är överdriven. Nån gång ska jag försöka fördjupa mig mer i ämnet.

 13. Hej Martin! Måste säga att din bok är underbar! Jag ser framemot att få igenom recepten i höst när jag e mammaledig 🙂 ikväll gjorde vi pizzanmed räkor, koriander, chili och lime… Så himla god!!! Tack för det receptet 🙂 kändes som vi var tillbaka i Thailand! Degen var väldigt lätt att göra å jättegod. En litet tips från mig är att knåda ut pizzan i polenta så blir bottnen ännu krispigare..

 14. Fel i boken. Det måste väl vara fel på slitet av Levain receptet, konstiga jäsning och ugnstiming annars?

  1. Menar du receptet Stockholmslevain? Tanken är alltså att bröden jäser ca 60 minuter sista gången. Under den jästiden värmer man upp ugnen. Eller menar du något annat recept?

   1. Ursäkta dåligt skriven fråga, stod med mjöl upp till armbågarna och fick inte ihop det och slängde iväg en (väl) snabb fråga.

    I alla fall så är det lite förvirrande i Stockholmslevain receptet. Punkt 4 säger jäs 3-5 timmar. Punkt 5 säger sätt på ugnen är det är en timme kvar av jäsningen. Punkt 6 säger låt jäsa en stund. Punkt 7 säger jäs en timme och sätt på ugnen i god tid.

    Min när jag läser det igen tror jag att jag förstår vad som avses men lite förvirrat till skillnad mot övriga recept som är väldigt enkla att hänga med i.

Kommentarer inaktiverade.