Istället för jäskorg, en låda

 

Tips: Ett alternativ till att låta bröden jäsa i jäskorgar är att maka ihop dem på en mjölad handduk i en plastlåda. Jag använder en 10 liters-låda med lock, en sån som jag ibland har deg i. Väldigt praktiskt faktiskt, bröden får bra stöd av varandra och av lådans kanter och den är lätt att flytta runt.

Den här gången fick de jäsa med skarven nedåt och jag behöll dem så när jag skjutsade in dem i ugnen. Därav skarven i botten. Man får vara lite försiktig när man lyfter upp de färdigjästa bröden ur lådan, jag brukar liksom lyfta hela handduken med båda bröd som ett paket, och sedan försiktigt flytta över dem till en bakspade och in i ungen.

7 reaktioner på ”Istället för jäskorg, en låda”

 1. Intressant, smart! En liten fråga bara, hur lyfter du upp bröden när du ska grädda dom? Bara tippa lådan upp och ner eller går dom att lyfta ur på ett lika smart sätt? 🙂

 2. Hej Martin!
  Nu har jag legat halva natten och läst din blogg och fortsätter nu på morgonkvisten! Har sett ditt namn flertalet gånger då jag googlat surdegsrelaterade frågor men aldrig sträckläst något. Men wow – vilken härlig blogg!

  Jag har även en fråga, var har du köpt din degspade? Är så trött på att förgäves försöka lyfta bröden till klinkerplattan jag har i ugnen…

  1. Hej! Kul att du uppskattar bloggen. Degspaden har min snälla pappa snickrat ihop, men kolla på till exempel bagarenochkocken.se, de har en del brödspadar.

 3. Hej, intressant med jäslåda. Kanske kan man låta brödet jäsa på locket och försiktigt lirka av lådan när det är klart, det verkar vara knepigt att få ut limporna i snyggt skick.

 4. Hej Martin. Vet inte om du läser det här längre, men provar 🙂 Jag läser ALLT du har skrivit just nu! Fantastiskt roligt, är helt besatt och bröden blir underbara!
  Har en fråga; om jag vill använda jäskorgar när jag jäser mina bröd, när ska jag lägga degen i dom då, när det är nån timme kvar av jäsningen, eller tidigare? Hur brukar du göra? Tack för all inspiration!

Kommentarer inaktiverade.