Lucka 2: Pristävling!

Jag har funderat på att göra någon slags pizza till årets julbord och är inne på någon variant med lök, potatis och ansjovis. Som en Jansson-pizza liksom. Men det måste ju gå att göra andra goda pizzor på julens tema, och jag utlyser nu december månads första pristävling! Den som komponerar den godaste julpizzan vinner ett signerat exemplar av min senaste bok och en burk surdeg.

Såhär går det till: Beskriv din bästa julpizza i kommentarsfältet nedan. Enkelhet premieras! Bidragen ska vara inne senast nu på fredag den 7 december klockan 18. Juryn utgörs av mig, Lisa och pojkarna, och vårt beslut går inte att överklaga. Tävlingen börjar nu!

28 reaktioner på ”Lucka 2: Pristävling!”

 1. Fyllningen blir julskinka, hemlagade köttbullar, Kryddost och tunna skivor färsk tomat! Ja funderade på att man skulle kunna ha saffran i degen men det blir nog för mycket!

 2. Quattro de Christmas
  Tomatsås över hela pizzan, därefter pålägg enl nedan och slutligen riven Västerbottenost överst.

  Pålägg
  1/4 Julskinka med duttar av senap och creme fraîche
  1/4 Revbensspjäll med honungsglaze
  1/4 Gravad lax med gräddfil och rom
  1/4 Ädelost och fikon

 3. Min julpizza ska ha en tunn botten, och fyllningen skulle bestå av rödbetor, köttbullar och mozarella

 4. Preppa en botten på rågsurdeg (uppenbart men ha överseende). Låt tunna skivor av rödbetor och potatis samsas med en krämig ädelost (Stilton för de modiga). Toppa med pesto gjord på grönkål, valnötter och kallpressad rapsolja. Servera med coleslaw på rödkål och svenska äpplen.

 5. En härlig pizzbotten med surdeg såklart! Toppingen skulle bestå av tomatsås, cheddarost ( men det skulle gå med vilka kanter som helst som blev kvar efter jul) och lite strimlad julskinka. En härlig pesto på grönkål, mandel el valnötter, vitlök och evetuellt lite parmesam/västerbotten el annan smakrik ost skulle vara pricken över i:et!

 6. Klassisk julpizza från Hisingen, Göteborg:
  Tomatsås kokad med en nypa saffran.
  Riven västerbottenost. Skivade köttbullar. Tunt skivad prinskorv. Tunt skivade rödvinskokta rödbetor (kokta tillsammans med en kanelstång och en stjärnanis). Tunn sprits av valfri senap blandad med creme fraiche och finhackad rödlök. Har gjort succé i vår familj de senaste jularna (även hos de små)
  Hälsningar Fredrik & Madeleine med familj 🙂

 7. Helt enkelt bara en vickningspizza eller glöggpizza eller en närsomhelstpåjulen-pizza: god pizzadeg toppas med favoritgrönmögelosten, bakas av och strösslas med pepparkakssmulor innan servering…mmmm!

 8. Min julpizza (på surdegsbotten): tunt skivad rödlök och brysselkål. Hackad valnötter strödda över. Efter gräddning toppad med granatäppelkärnor.

  Och så en julpizza för efterättsbordet: skivade fikon med hackade hasselnötter och hackad mörk choklad över. Sedan toppad med lite torkade tranbär 🙂

 9. God botten, smarrig tomatsås. En grym ost, strimlad julskinka och finhackad torkad frukt som strösslas över. Älskar kombon salt och sött 🙂

 10. Den bästa julpizzan för mig är den allra enklast Pizza margherita med tomat och mozzarella samt lite basilika. Rött, vitt och grönt, julens färger 🙂

 11. Eftersom jag bor i Nordafrika är jag omgiven av ursprunglig julmat (innan grisen kom in i bilden) alltsà pizza Medina: surdeg med röra av rödbeta, apelsin, rödlök, vitlök, kanel, spiskummin, svartpeppar, olivolja/mandelpesto med svarta oliver och fàrost

 12. Jag har ju aldrig gjort en efterättspizza men jag skulle testa pepparkaksdeg och grönmögelost. Man borde kunna göra en enkel pepparkaksdeg med mindre mjöl så att den inte stelnar helt. Om man sen ska ge sig på en vanlig pizza så känns det som att skinka toppat med ost som man blandat med grilljering är så originellt som det blir.

 13. Getost, fikon och valnötter. Eventuellt tunt skivade päron på det. Toppat med lite ringlad honung.

 14. Vad sägs om en glögg pizza. En deg med inslag av kanel, kardemumma och kryddnejlikor. På toppen kan det placeras russin, mandlar pomeransskal. Mmmmm, jag blev änna sugen på att baka en nu 😉

 15. Pizzadegen innehåller rågsurdeg, rågskit och vört utöver ordinarie ingredienser. Tomatsåsen ska vara mild med inslag av kanel. osten som läggs på är engelsk stilton ur lerkrus. In i ugnen och ta ut, lägg på gravad lax och hovmästarsås.

 16. Hej Martin,
  jag skulle rekommendera bacon, päron och gorgonzola ost. Tomat på botten, kryddat med mejram.
  Några råa ägg (utan skal), om man vill. Kanske även lök.
  Tack för tävlingen, ha det roligt, mvh, Harald

 17. Saffran känns ju givet och skaldjur är förbisedd julfavorit. Mitt enkla julpizzatips blir alltså en med saffransfrästa räkor och fänkål, som påminner om laktritsdoftande snapsar och kumminknäcke.

 18. Inspirerad av en favorit på vårt julbord, grönkålspaj, föreslår jag en pizza bianca (utan tomatsås) med mozzarella, riven grönkål, grovhackad mandel, grovmalen svartpeppar, lite flingsalt samt några skvättar smakrik olivolja.

  Smaklig måltid!

 19. Eftersom jag också har barn går jag på en variant jag tror även de gillar, Janson-varianten är tyvärr inte mina barn mogna för ännu.

  – Tomatsås där klyftor av Ingrid Marie-äpplen får koka med på slutet så de mjuknar lite.
  – Strimlad julskinka
  – Riven Kvibille cheddar

  Eller, serverar du tomatsåsen bredvid, klicka då lite äppelmos på skinkan, under osten!

  /Christina

 20. Dessertpizza med en lite sötare kardemummabotten. Fyllning: tunt lager av varm mörk chokladsås, riven mandelmassa och rominlagda körsbär.

 21. Grönkålspizza!

  Jag har provat Hugh Fearnley-Whittingstall’s kale and onion pizza. Kålen blir krispig och god ovanpå pizzan.

  Makes 3 pizzas, each serving 2-3
  For the topping
  3 tbsp rapeseed or olive oil, plus a little extra
  2 onions, halved and thinly sliced
  2 cloves of garlic, finely slivered
  300g bunch of curly kale or cavolo nero, stalks removed
  100g mature cheddar, grated
  Salt and black pepper

  For the topping heat the oil in a frying pan and add the onions. Once sizzling, lower the heat and cook gently until golden, adding the garlic halfway through. Shred the kale or cavolo nero, stir into the onions and cook for 5 minutes. Season with salt and pepper.
  Tip the dough on to a lightly floured surface and deflate. Leave to rest for a few minutes, then cut into 3 portions. Roll out one piece as thinly as you can and place on a floured baking sheet. Spread with a third of the kale and onions, and top with a third of the cheddar. Lay the baking sheet on top of the hot one that’s already in the oven, trickle with oil and bake for 10–12 minutes. Repeat with the remaining dough, topping and cheese, and serve.

 22. Grönkål är min absoluta favoritgrönsak, och eftersom det är högsäsong för den nu skulle jag använda grönkål riven i stora bitar, tunt skivade rödbetor och vitlök samt karamelliserad rödlök. Efter tillagningen ringlas lite balsamico över pizzan och den toppas med en pesto på grönkål, valnötter och citron (samt givetvis vitlök och olivolja).

 23. Rökt ren
  Rödlök
  Tranbär
  Crème fraîche
  Tunt med tomatsås
  Mozzarella

  Bottnen skall vara surdeg med fullkornsmjöl och/eller rågmjöl och vara tunt samt åt det surare hållet.

 24. I will immediately seize your rss feed as I can not in finding your
  e-mail subscription hyperlink or newsletter service. Do you have any?
  Please let me recognize so that I may subscribe.
  Thanks.

Kommentarer inaktiverade.