Lucka 3: Experiment med torkade tranbär

 

Jag fick ett stor påse torkade tranbär av en kursare idag (tack Oskar!), så nu måste jag baka tranbärsbröd! Jag tänkte att jag först ska blötlägga bären under natten och sen mixa dem innan jag blandar ned dem i degen. Förutom tranbären blir det vetesurdeg – som också får ta fart under natten – vetemjöl, ett par hundra gram rågmjöl och kanske lite brödsirap.

När jag ska hitta på ett bröd utifrån tomma intet, som den här gången, brukar jag utgå från följande proportioner (och det här gäller för mellanmörka till ljusa bröd): 1000 g mjöl, varav oftast 150 g i surdegen, cirka 700 g vatten, varav 150 i surdegen och 20 gram salt. I det här fallet kommer jag troligen ta lite mer vatten, och kanske lite mer salt, med hänsyn till bären. Funderar på om jag ska sätta till någon krydda också. Kanske kummin. Nåväl, vi får se om några dar vad det blev.

7 reaktioner på ”Lucka 3: Experiment med torkade tranbär”

  1. har blivit en sån brödnörd sedan jag började läsa din blogg! fantastiskt. världens bästa julkalender också. tack!

  2. Jag brukar baka ungefär ditt ”Russin och solros” (heter det väl?) från ”Surdegsbröd”. Fast jag ersätter russin med tranbär och har i ca 100g hackade valnötter.
    Grovt och lite beskt. Min favorit.

  3. Vilka proportioner brukar du utgå ifrån när du bakar ett mörkt bröd? Jag har bakat ganska mycket bröd nu, men känner mig fortfarande lite rädd för att försöka hitta på egna recept. Andra råd för den som vill hitta på egna recept skulle också uppskattas! 🙂

    1. Det beror på hur mörka bröd du menar, men ofta utgår jag ifrån proportionerna cirka 700 g vatten till 1000 g mjöl och 20 g salt. Jag tycker de proportionerna funkar bra om har minst hälften vetemjöl. I riktigt grova bröd där jag också har korn och frön blir proportionerna annorlunda, som regel mer vatten i förhållande till torrvaror.

      Bästa sättet tycker jag är att titta på ett recept som man vet fungerar bra och utgår ifrån det. Man kan ju lätt göra ett nytt bröd bara genom att byta ut kryddor eller en mjölsort.

Kommentarer inaktiverade.