Lucka 5: Vörten

Vad är det här för bildgåta, tänker ni. Det är inte någon bildgåta över huvud taget, det är vörten! Jag har fortfarande kvar från förra året, men för er som inte har någon är det hög tid att införskaffa. Flytande vört, även känt som vörtextrakt, gör vörtbröden alldeles särskilt goda. Det är något på samma gång sött och lite bittert som gör att den finaste julstämningen infinner sig.

Det kan vara lite knivigt att få tag i flytande vört och det finns inte i vanliga affärer. Bor man i Stockholm rekommenderar jag som vanligt Æter & Essencefabriken på Wallingatan som säljer vört på små fina flaskor. Annars är tipset att man kolla med sitt lokala bageri om man får köpa där. För några år sedan ringde jag runt lite och hörd mig för om vilka som säljer vört, den listan finns här (och missa inte kommentarerna, där finns massor av tips).

Till mitt bästa vörtrecept, som kommer här på bloggen inom kort, behövs ungefär 1 dl, men ladda för flera bak för säkerhets skull.

6 reaktioner på ”Lucka 5: Vörten”

  1. I min surdegsburk bildas mögel på kanterna där surdegen har runnit när jag häller ut den, hur kan jag undvika det?

  2. Hej! Va förbi maxi hälla i Västerås för att komplettera med lite mer vörtextrakt idag. Fick en ordentlig laddning på säkert 500 g för 10 spänn.. Helt otroligt! 😉 kommer dock bli en del kvar.. Hur förvarade du din vörtextrakt som blev kvar fån förra julen?

    Tack för det fantastiska receptet på pizzadeg. Har gjort det två gånger med fantastiskt resultat!

    Tack på förhand och god jul!

  3. Hej Martin hur förvarar du vörten till nästa år? Går den att frysa eller har du den i kylen?
    Tack för en underbar blogg!

Kommentarer inaktiverade.