Lucka 6: Tranbärsbrödet

 

Jag har en känsla av att det här brödet är så in i vassen nyttigt! Gott blev det också. Ett typiskt vinterbröd som helt säkert skulle vara perfekt i snödrivan bredvid en solig skidbacke. En utveckling skulle kunna vara att tillsätta solrosfrön, tror det skulle passa bra. Annars har jag inget att anmärka! Såhär bakade jag det:

På kvällen första dagen matade jag igång surdegen: 50 g vetesurdegsgrund med 150 g vatten och 150 g vetemjöl. I en annan bunke mätte jag upp 150 g tranbär och slog på 600 g hett vatten. Sen fick det stå över natten.

På morgonen, efter att jag plockat tillbaka en klick surdeg till framtida bak och mixat tranbären med stavmixer, blandade jag surdeg och tranbärsmix med 650 g vetemjöl special, 200 g rågmjöl, 75 g brödsirap och 20 g salt. Jag knådade inte utan blandade bara ihop. Jag gjorde en ganska lös deg, men om man vill kan man förstås tillsätta lite mer mjöl om det känns bäst så. Sen vek jag degen två gånger med cirka 30 minuters mellanrum innan jag satt in degen i kylen och åkte till skolan (såhär ser vikningen ut).

På sen eftermiddag skrapade jag ut degen, som bara jäst en aning, på en bädd av kruskakli, delade i två delar, rullade ihop och lade att jäsa i smörade formar. Nästan tre timmar fick de jäsa innan jag snittade dem och skjutsade in dem i en ugn som jag värmt till 250 grader. Totalt 40 minuter fick de stå inne, sista 25 minuterna på lite lägre värme. Det var det hela!

Tack för alla kreativa förslag på julpizzor förresten! Tävlingen pågår tills imorgon kl 18, så än finns tid att skicka in bidrag.

2 reaktioner på ”Lucka 6: Tranbärsbrödet”

  1. Rågbröd med lingon är ju en klassiker. Och för den som själv plockar bär är ju lingon mycket mera tillgängliga.

  2. Jättegott!! Tack för inspirationen! Ska testa med annan frukt idag, kanske sultanrussin? Eller lingon?
    /Carina

Kommentarer inaktiverade.