Lucka 18: Litet tips när vågen gått sönder

Jag pratar ju ofta om hur bra det är att baka med våg, och det är det verkligen, men det händer ju att man hamnar någonstans där våg saknas eller att vågen får slut på batteri eller går sönder. Då har jag följande lilla tips: Mät vattnet och saltet, men höfta med mjölet. Man kan förstås ställa sig och gräva med decilitermåttet i mjölpåsen, men det är så himla tradigt och inte blir det exakt heller. Grundreceptet för ett surdegsbröd på vetemjöl kan då se ut såhär:

Surdeg: Blanda en klick surdegsgrund med 1 1/2 dl vatten och tillräckligt med mjöl för att få en blandning som en tjock våffelsmet. Låt i vanlig bubbla igång ordning, 8–10 timmar.

Deg: Surdegen blandas med 5 1/2 vatten och därefter mjöl tills du fått en deg som du känner igen. Eftersom du vet hur mycket vatten du har i degen kan du räkna med att du blandat i ungefär 850 gram mjöl, och en lagom saltmängd blir då 1 msk (20 g).

Hänger ni med? Det enda ni behöver komma ihåg är alltså alltså att till en deg med totalt 7 dl vatten är det lagom med 1 msk salt. Mjölet sköter sig själv.

 

2 reaktioner på ”Lucka 18: Litet tips när vågen gått sönder”

 1. Jag är ute efter en bra hushållsvåg och undrar vad du använder för våg när du bakar? Om det är någon annan som har ett bra tips på en bra digital hushållsvåg som man kan nolla mellan ingredienserna och som märker skillnad på 1g så får ni också gärna tipsa mig.

 2. Интересные факты и события, необычные истории, забавные случаи,занимательные факты.
  Мнения. Эксклюзивные материалы.
  Тут fact1.ru

  интересные факты

  ЗАКАЗТЬ ПРОГОНЫ МОЖНО ЧЕРЕЗ ТЕЛЕГРАММ @nikolos1106
  ЗАКАЗТЬ РАЗГАДКУ КАПЧИ МОЖНО ЧЕРЕЗ ТЕЛЕГРАММ @nikolos1106

Kommentarer inaktiverade.