Sommarens surdegsskola, dag 5

Det finns egentligen bara ett säkert sätt att få veta om en surdeg är färdig att använda eller inte, och det är att testa att baka med den. Det finns oändligt många sätta att baka med surdeg, och varje surdegsbagare har sin metod. Såhär tänker jag göra:

Ikväll drar jag igång det som förhoppningsvis blir första steget till ett bröd, en slags fördeg man kan säga. Jag tar ca 1 1/2 msk av surdegen som jag gjort de senaste dagarna och blandar med 1/2 dl rågmjöl, 1/2 dl vetemjöl och 1 dl vatten. Jag täcker bunken med lock och låter stå i rumstemperatur till imorgon bitti. Om surdegen då är bubblig och luftig i konsistensen och smakar friskt syrligt vet jag att min surdeg fungerar. (Om den däremot inte bubblar igång ger jag den dagen på sig att komma igång, sen testar jag på nytt. )

Det som blir över i burken häller jag ut. Japp, ni hörde rätt! Istället kommer jag att spara en klick av den nya blandningen för framtida bak.

Jag var förbi Roma valskvarn i förmiddags och köpte bland annat en påse av Labans siktade dinkelmjöl, så jag tror att detta sommarens första surdegsbröd får bli ett ljust dinkelbröd (tack ni som kom med baktips, jag spar dem!). Nu vet jag inte riktigt hur vår morgondag ser ut, så jag törs inte säga exakt hur jag bakar brödet, men går det bra så kommer ett utförligt recept morgon kväll.

Om någon råkar sitta där ute med en bubblande surdeg redan nu så är mitt tips att antingen dra igång ett brödbak enligt ovan, eller sätta in den i kylen tills vidare.

Ni är hjärtans välkomna med frågor om ni har några!

 

27 reaktioner på ”Sommarens surdegsskola, dag 5”

 1. Som av en händelse surfade jag runt i din gamla blog på jakt efter en surdegsskola och hittade denna morgonen efter att du börjat.

  Har nu en syrligt blanding som jag tänkte test.

  I övermorgon ska vi dock ut på en femdagars bilsemester. Kan jag ställa min surdeg (klar eller ej) i kylen och sedan starta upp igen när jag kommer hem? Ska jag mata den det sista jag gör innan vi åker (och är det isåfall 3 msk vatten, 1,5 msk vetemjöl och 1,5 msk rågmjöl som gäller)?

  Stort tack för denna surdegsskola!

  1. Ja, det låter som en bra idé. Om jag var du skulle jag hälla bort allt utom lite på botten innan jag matar den, då slipper du risken att den blir för sur. Lycka till!

 2. Kan man starta en surdegsgrund på bara dinkelmjöl? Min make tycks tåla det bättre än vanligt vetemjöl?

  1. Absolut! En bra idé brukar vara att använda fullkornsmjöl för att starta surdegar, men då kan du ju använda fullkornsdinkel, alternativt blanda rågmjöl med siktat dinkelmjöl.

 3. Har följt din skola men är inte helt övertygad om att jag lyckats. Surdegen skicktar sig nämligen och det blir ett vätskeskick på toppen. Vad gör jag för fel?

   1. Tack för svaret ang. skiktning – har samma resultat idag (min dag 5) och även när jag förvarar surdegsstarten i kylskåpet. Brukar använda surdegen till att baka knäckebröd efter ditt recept. Så goda blir de och vi njuter här borta i Kalifornien. Tack.

 4. Tack för svaret, jag har nu en fråga till. Min surdeg luktar inte alls friskt och syrligt utan väldigt skarpt. Nä den för sur då, eller vad beror de på? Och vad ska man göra?

  1. En lite skarp, nästan limaktig lukt är inte heller ovanligt i början. Blanda en liten klick, ca 1 msk, med 1/2 dl råg, 1/2 dl vete och 1 dl vatten, låt stå 6-10 timmar och se vad som händer!

 5. Hej

  Kan jag använda det här receptet till ”rågsurdegsgrund” eller ska jag använda ett recept med bara rågmjöl då?
  Tänkte baka ditt recept på rågbröd med kaffe och tranbär. Tack för en bra sida.

 6. Hej igen, kanske korkad fråga men vad gör jag nu med surdegen. D v s hur håller jag den levande? Du skriver ” jag spar en klick för framtida bak ”. Ska den matas eller bara förvaras i kylen? Och hur väcker jag i så fall liv i den.
  Har beställt din bok och det kanske står där men under tiden undrar jag 🙂

  Hälsningar Kaj

  1. jeg lurer også på dette; hvordan holde liv i deigen for fremtidig brødbaking. tenkte at jeg bare ikke forstod svensk men da er det godt å se at andre også lurer på det samme. Bra blogg
   Hilsen fra Ellen

 7. Hej Martin! Har ett problem, min surdeg bubblar ingenting, ser slät ut och känns allmänt död. Hur gör jag för att väcka den till liv?

  1. Ge den lite mer tid och en varm och skön temperatur och håll sen tummarna! Funkar det inte, köp nytt mjöl – så färskt som möjligt och gärna stenmalet ekologiskt. Lycka till!

    1. Till Niklas: Jag gjorde samma erfarenhet i somras, inga bubblor (nästan) dag tre. Degen fick två droppar flytande honung och hej vad det började bubbla! Jag tror att det både är sockret och att honungen innehåller ’rätt’ kultur. Vad tror Martin?

 8. Hej, kan inte hitta på måtten som behövs för surdegsskola, dag 1, kan du hjälpa. Tack!

 9. Hej!

  Jag undrar samma sak! Tycks ha lyckats med min första surdeg någonsin, men vet inte hur jag går vidare! Hjälp mottages 🙂

  I övrigt tack för en kul blogg! Ser fram emot att lära mig mer om brödbak!

 10. Förtydligar lite… Undrar alltså samma sak som Kaj och Ellen, dvs hur man går vidare efter att ha ”sparat en klick för framtida bak”. Ska jag mata den? Eller bara låta den stå i kylen? Nästa gång jag ska baka med den, gör jag om samma sak som dag nr 5 (alltså göra en fördeg, slänga resten, spara en ny klick osv)?

  1. Hej! Om du använder surdegen ungefär en gång per vecka, så behöver du inte mata den mellan baktillfällena. Men om den blir stående längre kan det vara bra att ge den lite mat. Då tar man bort litegrann ur burken och tillsätter lite mjöl och vatten så att den får konsistens av våffelsmet ungefär. Hoppas det var svar på din fråga, annars får du höra av dig igen!

 11. Hejsan,
  Jag har nu kommit till dag 4 i surdegsskolan och degen bubblade fint igar. Jag smakede pa degen och den tycktes aningen sur. Jag matade den igen och lamnade den i rumstemp. Har du nagot tips? Och nar kan jag baka med degen, och hur vet jag om degen ska sattas in i kylen.
  Tack
  Rebecca

 12. Efter flera försök har nu jag och min kollega lyckats få igång en vetesurdeg. Den luktar gott (typ mjöl och en ton av frukt)och den smakar milt syrligt. Alltså luktar den inte ättika eller sur mjölk som de tidigare satser jag gjort som då skiktade sig. Min kollega följde ett recept med yoghurt och ”mjölkmat” som sedan växlades över till ”mjölmat”.
  Men… Vi tror båda att hemligheten är att undvika askorbinsyra och andra tillsatser som mat. Strunt i om det står ekologiskt. Kolla att det bara är mjöl i påsen, precis ingenting annat.
  Surdegen är alltså inte alls som jag trodde den skulle vara eller lukta. Matar man en klick av den med mjöl och vatten så sätter den fart även kallt i kylskåpet och antar en mousseform.

Kommentarer inaktiverade.