Bröd, bröd, bröd – nu ska jag berätta om nya boken!

Här är den, min alldeles nybakade bok Bröd, bröd, brödRecept, råd och genvägar. Jag är väldigt glad för den, och håller nu tummarna att du som köper, lånar eller får den också blir det. Nu ska jag berätta om de fem bästa sakerna med boken:

1. Det är runt hundra recept i boken. Det finns raketsnabba bröd bakade på bikarbonat, vanliga limpor, baguetter, frallor, korv-, pita- och tortillabröd, långjästa surdegsbröd och pizza. Och söta bröd som bullar, croissanter, skorpor och grejer. Gemensamt för alla recept är att jag har försökt förenkla så mycket som möjligt, ta bort alla onödiga moment helt enkelt. Till exempel kan man baka alla bröd utan att knåda dem, vare sig för hand eller med maskin (men man kan såklart använda degblandare om man vill). Ungefär hälften av recepten är helt nya, andra hälften är recept som jag haft med i andra böcker eller på bloggen, men som är uppdaterade och förbättrade.

2. Nina Ulmaja, en av mina absoluta favoriter bland bokformgivare, har formgivit boken. Jag är verkligen jätteglad att det blev Nina som fick göra den, och jag tycker så mycket om hennes rena och enkla lösningar. Det var också Nina som hittade på bokens titel.

3. Fotograf Jakob Fridholm har tagit fina bilder av alla bröd. Under tolv långa vårdagar fotograferade vi bröden i hans studio i Ulvsunda. Vi bestämde oss från början för att vi inte skulle ha någon som helst rekvisita med i bilderna, så det är bara bröden rätt upp och ned. Å ena sidan enkelt eftersom man slapp fundera över vilken duk, skärbräda eller brödkniv som skulle användas, å andra sidan lite svårare att variera bilderna.

4. Till de lite klurigare momenten har illustratören Kristin Lindström ritat jättefina steg för steg-illustrationer. Man får alltså förklarande bilder av hur man ska forma limpan eller kavla croissantdegen.

5. Det här må vara en detalj, men jag är så nöjd att boken är bunden på ett sådant sätt att den håller sig uppslagen när man har den liggande på bänken. Och så ryms varje recept på ett uppslag, så man behöver inte hålla på att bläddra fram och tillbaka.

Ungefär så. Jag vill så gärna att ni som skaffar boken ska lyckas med bröden, så hojta till om ni kör fast eller undrar över något, så ska jag försöka hjälpa. Hojta kan man göra i kommentarsfältet här på bloggen, på Facebook eller på Twitter.

Boken kommer att finnas i bokhandeln inom några dagar, men om man vill slå till på direkten gör man det allra bäst genom den här länken till Bokus eftersom man som bloggläsare får världens superrabatt!

60 reaktioner på ”Bröd, bröd, bröd – nu ska jag berätta om nya boken!”

 1. Nu är boken beställd, väntar otåligt på att få ge mej i kast med dina nya recept!

 2. Fick sparkat igång min vetesur igår efter ett långt uppehåll på ca 1 år. För hösten är liksom förknippad medgott bröd o en fin soppa.
  Så kikade jag in här på din blogg för att hämta inspiration, och vad ser jag?! En ny bok på gång……..den bara måste jag ha!!!!
  Du gör fantastiska recept!! TAck för insprationen…..
  / sandra

 3. Grattis!
  Håller med, goda inspirerande recept som ALDRIG misslyckas. Bok beställd, väntar med spänning!

 4. Köpte boken på bokmässan och har nu testat baka ett recept
  Vill bara tacka dig tusen tusen gånger för du har gjort det möjligt för mig att ägna mig åt min passion brödbak obehindrat!
  Jag har inflammation i händer å armar sen några år tillbaka, vilket gör knådning omöjligt för mig. Köpte mig en hushålls assistent för några år sedan, herr Ankarsrum kallar jag honom, vilket underlättade brödbaket något. Men ändå så skulle degen knådas eller på någotsätt bearbetas. Men nu… I med ingrideinserna i beredaren, jäs, ut på bordet, dra å vik, jäs, in i ugnen, färdigt! Du anar inte hur lycklig jag är just nu!
  Tusen tack igen Martin! Mitt liv har innehåll trots smärtor!

 5. Boken beställt!!! Hinner hit till Finland om ett par dagar – kan inte vänta!! Gratulerar – tidigare böcker har varit toppen och säkert den nya också.!!
  Mvh TiV

 6. Det där du kallar detaljer är någonting jag älskar när man har tänkt på. Jag jobbar i bokhandel emellanåt och konsumerar en del kokböcker. Saker jag stör mig på i vissa kokböcker är
  – blanka sidor, det kan få mig att strunta i att köpa boken. Hur man än gör reflekteras kökslamporna i boken och man ser inte texten utan att flytta runt den med kladdiga händer.
  -att bläddra fram och tillbaka i recept. Det här är jag så glad för att du har tänkt på!
  -att boken fäller ihop sig och man måste öppna den med kladdiga händer…

  Köpte din bok i helgen och den verkar helt fantastisk. Bra jobbat! Jag bakar alltid dina kardemummabullar från Bröd och pizza-boken och har fått så himla mycket bra kommentarer om dem. Folk säger att de är de godaste bullarna de någonsin ätit!

 7. Vilken trevlig bok! Har alla dina andra så jag känner ju igen en del, men det ger ny inspiration. Mycket glatt överraskad!

 8. Är det slut med rabatten för oss bloggläsare nu? Jag kan bara se det vanliga priset när jag följer länken 🙁

 9. Mycket trevlig bok! Har hunnit testa ett surdegsbröd och det smakade mycket bra, så ser fram emot ytterligare brödbak!

 10. Vilken härlig bok! Gillar verkligen formatet och materialet på boken, lyckat! Men inget slår innehållet….fantastiskt! Kul med en komplett BRÖD bok!! Gamla favoriter till nya utmaningar och inspiration. Ser fram emot all bakning!

 11. Jättefin bok! Grattis Martin 🙂

  (Rabatten fungerar, man måste skriva in koden innan man väljer betalningen- Step 2 i kassan-)

 12. Hej!
  Jag håller på med en rågsurdegstart enligt dina anvisningar i den nya boken. Jag köpte svedjeråg istället för vanligt rågmjöl. Nu har grunden börjat lukta riktigt kasst.. Kan det vara så att svedjeråg är för grovt eller liknande och därför luktar mer sunkigt än friskt och syrligt?

  Mvh
  Emil

  1. Jag är dålig på svedjeråg, men jag har egentligen svårt att tro att det inte skulle funka bra att starta surdegen med. Om jag var du skulle jag bara köra på och se vad som händer, och jag skulle gissa att den reder sig.

 13. Jag har hunnit baka många bröd sen vi sågs på kursen på Petit France – och hunnit köpa och läsa massor med bakböcker, både på svenska, danska och engelska. Men när den egna inspirationen tryter återvänder jag oftast till din ”Surdegsbröd”. Hoppas din nya, som jag precis beställt för 179 kr på Adlibris, är minst lika bra. /K

 14. Hej! Har fått hem din nya bok och börjat baka några nya bröd – kul! Croissanterna blev dock mer smördeg än croissanter, iof goda, men inte så väldigt proffsiga. För försöka igen.
  Jag har en fråga om plommonbrödet på s 182-183: har du hela katrinplommon i eller delar du dem i bitar?
  mvh Josefin

 15. Håller med Surstubben. Boken är billigare på adlibris trots rabattkoden man får på bokus… adlibris har dessutom fri frakt vilket gör totalpriset 35 kr billigare.

 16. Hej Martin,
  Dina recept i denna bok är helt fantastiska! I helgen bakade jag valnötsbröd med rågsur, nattjästa surdegsfrallor, kalljästa baguetter; förra helgen x4 jag receptet på kalljäst vetesurdegsbröd . Vad jag än prova på får jag bröd som liknar dina bilder: för mig betyder det att du är en rejäl bagare (mycket generös sådan) och en skicklig författare: stort tack för det ! Smaken på allt är av bästa kvalité dessutom.

 17. Hej och tack för boken Bröd, bröd, bröd! Har just prövat receptet Kalljäst vetesurdegsbröd. Helt fantastiskt! Men nog ska det väl vara en bunke med vatten i ugnen när man gräddar?

 18. Kanske lite off-topic, men du är ju även intresserad av bakkemi… Vad är det som gör att surdegsbröd får den där karakterisktiska sega konsistensen som jästbröd aldrig får? Uppenbarligen är det inte knådningen…

  1. puh, jag törs nog inte ge mig på något svar på den frågan. Jag är visserligen intresserad av vad bak-kemin kan åstadkomma, men jag är inte alls bra på det kemiska, så att säga. Jag rekommenderar varmt sidan bakkemi.se, där finns mycket bra läsning i ämnet!

 19. Jeg har haft vældig stor nytte/glæde af din bog (om brød og pizza i dansk oversættelse!) og får sikkert din nyeste bog (på svensk) i julegave af en sød svensk veninde. Siden 2 måneder har jeg ikke købt brød mere, men bagt surdejsbrød efter dine opskrifter. Og det er gået virkelig godt! Især skogslimpan bliver godt modtaget! Jeg gør også god reklame for dine opskrifter på Google+ (jeg er ikke en fan af Facebook).

  Er der planer om at udgive på andre sprog (f.eks engelsk eller tysk) end svensk? Der er virkelig stor interesse i hjemmebagning kan jeg fornemme.

  Med mange hilsner

  Terence

 20. Jag fick din bok i present. Jag läser intensivt alla tips och trix och har bakat ett par bröd med jäst som jag är jättenöjd med. Verkligen en inspirerande bok och hela helgen är uppbokad för brödbak.

  Jag har sedan tidigare vetesurdeg i kylen som jag brukar baka frukostbullar med (med jäst) och nu har jag startat upp en jättefin rågsurdeg enligt dina rekommendationer.

  Dessvärre har jag nu fått slänga min fjärde omgång surdegsbröd. Förstår inte vad jag gör för fel. Bröden blir kompakta och degiga. Jag har provat att jäsa i kylen och i rumstemperatur, längre och kortare tid men det lyckas inte. Jag har även använt termometer för att vara säker på att brödet har nått 96 – 98 grader.

  Inatt har jag haft mina surdegsgrunder framme (nymatade) och även förberett vetesurdegsgrund för att baka Stockholms levain när jag kommer hem.

  Innan jag åkte till jobbet ställde jag in surdegsgrunderna i kylen eftersom de var ordentligt livliga. Dock tyckte jag att vetesurdegsgrunden som jag förberett för Stockholms levain inte var klar (ganska krämig men mycket få, små bubblor) så den ställde jag in på toalettskåpet eftersom värmen därinne är betydligt högre än i köket.

  Fråga 1: Brukar kompakta, degiga bröd betyda överjäst eller underjäst? Brödet reser sig men ser ut som ”flygande tefat”.

  Fråga 2: Om nu vetesurdegsgrunden får stå ute lite för länge innan jag bakar med den, måste jag då mata och vänta ytterligare 10 timmar? (Den kommer förmodligen att få stå framme i totalt 20 timmar).

  Vänligen
  Angelica

 21. Hej Martin,
  Du skriver att det har blivit fel tryck i boken” Bröd , Bröd , Bröd”
  Kan du lägga ett dokument på alla fel i din första upplagen i din blogg sida som alla kan skriva ut och lägga in i sin bok så att allt bli rätt när boken använd till bröd bak och inspiration. ??
  Jag tycker om alla dina böcker som jag har köpt.
  MVH
  Peter Sundström

  1. Hej! Än så länge har vi inte upptäckt fler allvarliga fel än det att det saknas 20 gram salt i surdegsbrödet med hasselnötter. Annars handlar det bara om små korrekturfel, en saknad punkt eller så som inte påverkar bakningen. Ha det fint! /M

 22. Hej!

  Tack för en fantastisk bok – jag har bakat flera av recepten och fått till mycket goda och vackra bröd.

  Jag har en fråga om det kalljästa vetesurdegsbrödet: I steg 6 ska man forma de släta bullarna till avlånga bröd. Vilken metod ska man använda då? Jag har använt metoden du visar här

  https://www.youtube.com/watch?v=CHfs6dO0QZs

  men lagt skarven nedåt i jäskorgen. Är det så du menar i boken eller föredrar du någon annan metod? (Anledningen till att jag frågar är att brödet inte verkar spricka ordentligt när jag gör på det här sättet – skarven verkar nästan jäsa samman och brödet får en oval form utan platt undersida. Men det kan förstås bero på att jag inte lyckas helt med tekniken för att forma brödet avlångt.)

 23. Hej Martin.
  Jag älskar verkligen din bok en massa spännande bröd att prova.
  Jag följer dina recept och ibland är brödet fortfarande kladdigt när det svalnat och jag skär i det.
  Har inne det som det står på receptet och kollar till och med temperaturen men blir fortfarande kladdigt.
  Har du någon bra idé hur jag ska bära mig åt?

 24. Hej! Tack för jättefina recept i dina böcker.
  Har en fråga angående recept i Bröd Bröd Bröd, andra tryckningen.
  Fyrkornsbröd; verkar vara väldigt mycket med 6 1/2 dl fyrkornskross till skållningen. Ska det vara typ 2 3/4 istället?
  mvh

 25. Mans syster dotter bakade Valnötsbröd, var så gott. Fotat och gjorde det själv. Äntligen lyckas jag att baka bröd. Första limpan blev nästan helt uppäten av 3 person. Gjorde dubbel recept idag för att mata frysen. Tack Martin för du gör bakning så lätt. Beställt boken. Nästa ska jag prova äppel hasselnöt bröd.

 26. Hello admin it was hard to find this post in google.

  You need hi quality backlinks to rank higher in the top 10.
  I know how to rank your website, search on youtube: SEO optimization bulletproof strategy

 27. 全新开放的仿官方区 完全官方版本 不出售任何装备 所有设置基本与官方神武奇章版本一样另外列出不同与官方设置的地方:1 经验50倍 浩然50倍 真气限制与官方一样2 新手村稻草人修炼武功等级限制改为75.00 血量增加3 提高挖矿速度 便于技能提升经验4 狐狸洞 王陵 矿区 进入无年龄限制5 太极剑门进入年龄限制为30岁 步法等级无限制6 增加风铃修炼场7 绝世武功35.01岁 浩然65.01 可以修炼8 平衡游戏 修改梅花夫人任务中的卒兵娃娃 拾取限制为一个9 修改女子黄龙鞋 掉落怪物为 长城以南 蝎子10 将对招式武功属性调整 与官方最后一次调整招式属性同步! 11 增加交易币系统 用于玩家

 28. I’m not thqt mucxh of a online reade tto bbe honestt but your sites really nice, keedp it up!
  I’ll go ahad aand bookmark your site too clme back inn thhe future.
  All the best

 29. I’m amazed, I must say. Rarely do I encounter a blog that’s equwlly eduative aand interesting, and without a doubt, you’ve hit the nail
  oon thhe head. Thee issue iss something that nott enouh folks are sleaking intelligently about.

  I am veey happy I camje acrows this iin my huntt for somethijg concerning this.

 30. What’s up too every one, aas I amm actually kern of rewading
  this webpage’s post to be updated daily. It conwists of goodd
  data.

 31. Ahaa, itss plkeasant conversation oon the toplic off thios parageaph
  here att this weblog, I hae read aall that, so att
  this time mee akso commenting here.

 32. I wanbted to than yyou forr thi excellsnt read!!
  I definiteky enjoyed everfy bit of it. I have got you book-marked
  to check out nnew things yyou post…

 33. I’m nnot that much of a internet readr tto bbe honest but your blogs eally nice, keep iit up!
  I’ll goo ahead annd bookmark your site to cpme back iin thhe future.
  All thee best

Kommentarer inaktiverade.