Tyvärr har bloggen gått sönder litegrann. Jag har ju inte uppdaterat den på väldigt länge, och då har den på något vis kommit ur form och till sist slutat fungera. Det är något med dåligt uppdaterade tillägg i WordPress som gjort att den dragit till sig en massa spam och till slut stängts ner. När jag försökt laga och återskapa den efter bästa förmåga tycks en del innehåll försvunnit, framför allt många bilder. Ledsen för det. Den som söker ett gammalt recept ska dock kunna hitta det. Om ni saknar något får ni hojta till så ska jag se vad jag kan göra.
Bloggen
Vörtspecial på podden!
Jag besöker ett bryggeri, pratar vörthistoria med Jan Hedh och surdegsvört med Fanny Ivarsson.
Recept på julens viktigaste bröd – vörtlimpan
Som vanligt är det lite pyssel med pomeransen som ska kokas och hackas, men det är värt allt besvär. Doftar gott gör det också! Reeptet ger fyra små eller två stora limpor.
Skållning
15 g hela torkade pomeransskal (1 påse)
200 g rågmjöl
1 tsk malen ingefära
1 tsk hel kardemumma (mortlas)
1/2 tsk malen nejlika
500 g kokhett vatten
Deg
150–200 g vatten
5 g jäst
60 g vörtextrakt (alt 1 dl reducerad svagdricka)
20 g salt
200 g mörk sirap
800 g rågsikt
150 g russin (valfritt förstås!)
1. Koka pomeransskalen cirka 30 minuter. Skär bort och kasta det vita luddet på insidan av skalen. Strimla och hacka skalen fint.
2. Mät upp rågmjöl och kryddorna och pomeransskal i en bunke och slå på det heta vattnet. Vispa ordentligt med en träslev och låt stå tills det svalnat eller över natten.
3. Blanda skållningen med resten av ingredienserna. Ta inte allt vatten på en gång. Hur mycket vatten som behövs kan nog variera lite beroende på hur mycket skållningen har sugit upp. Degen ska vara rejält kladdig men absolut inte lös. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur under natten eller cirka 8 timmar.
4. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två bitar. Degen är väldigt kladdig, men försök att inte knåda in mer mjöl i degen. Forma två runda bröd efter bästa förmåga och lägg att jäsa på en mjölad handduk. Ett alternativ (om man tycker degen är för hopplös att ha att göra med) är att baka brödet i smorda brödformar, det blir precis lika bra, bara en annan form.
5. Låt bröden jäsa till ungefär en och en halv gång sin storlek, cirka
2 timmar. Sätt ugnen på 270 grader i god tid.
6. Flytta försiktigt över bröden till en brödspade eller ett bakplåtspapper och sätt in dem i ugnen. Efter 15 minuter sänker du till 200 grader och låter bröden stå inne ytterligare 30 minuter. Håll koll på bröden mot slutet så de inte får alltför mycket färg.
Bästa tipsen för gammalt bröd
Jag har träffat kocken Linn Söderström som ger sina bästa tips på vad man kan göra med gammalt bröd. Dessutom berättar Tina på Green Rabbit om hur de bakar sin supergoda fruktkaka på gammalt rivet rågbröd.
Här kommer recepten från Linn (som man bäst följer på twitter, @kocklinn)! Fortsätt läsa Bästa tipsen för gammalt bröd
Veganbulle!
På sista tiden har jag funderat en del över hur och vad vi äter. Därför gav jag mig på att baka bullar helt utan mejeriprodukter. De innehåller alltså varken mjölk eller smör, och inte heller något av de vanliga smörsubstituten som mjölkfritt margarin. Själv förknippar jag bra bullar med stora mängder smör, och därför är jag så glad över att det gick att baka så goda bullar helt utan. Fortsätt läsa Veganbulle!
Vetet och klimatet – nytt avsnitt på podcasten
Hur hållbart är vetemjölet egentligen? Jag pratar med en expert och blir förvirrad, desillusionerad men till sist ganska hoppfull. Lyssna här!
Sommarens rågbröd
Jag insåg härom dagen att den här sommaren är den första sedan 2008 som jag inte har någon brödbok på gång. För om jag inte varit i startgroparna med ett bokprojekt har jag istället varit i slutspurten och skickat korrektur fram och tillbaka. Det är verkligen väldigt roligt att göra böcker och jag rekommenderar alla som får möjlighet att skriva en, men det har sina fördelar att inte jobba med en också. Framför allt är det skönt att slippa vara så konsekvent och logisk hela tiden – man måste liksom inte förklara för någon hur man gör och varför. Nu är det inte så noga. Jag bakar nog egentligen så som jag länge önskat, mycket på en höft och utifrån vad som råkar finnas i skafferiet och hur mycket tid jag har. Fortsätt läsa Sommarens rågbröd
Och vinnarna är …
Grattis Sara, Torsten, Janne, Lisa och Oskar, ni vann! Ett signerat exemplar av Enklare bröd kommer med posten. Och tack för den fina uppslutningen. Det enda tråkiga med att så många deltog i utlottningen är att ni är så många som inte vann. Men ni har väl tur i kärlek då istället, och det är ju inte så dumt det heller.
Vinn en bok!
Min bok Enklare bröd från 2010 har nu utkommit i så kallat mjukband, det vill säga med mjuka pärmar och i lite mindre format. Roligt, för även om det har hänt en hel del sedan den kom ut så är jag faktiskt lite stolt över den. Tror den har fått en och annan att börja baka, om än bara de enklaste frukostbaguetterna. Nu har jag fått en låda med referensexemplar av förlaget, och för att de inte bara ska bli liggande tänkte jag lotta ut några stycken. Fortsätt läsa Vinn en bok!
Ovanligt gott rågbröd
Jag är verkligen nöjd med det här brödet. Det smakar mycket råg och surdeg på ett fint sätt, och konsistensen är precis som jag vill ha den – brödet är otroligt saftigt men inte kladdigt alls (visar sig också på att brödet är lätt att skära). Brödet består bara av fullkornsråg, filmjölk, salt och lite surdeg. Om man vill kan man ersätta filmjölken med vatten, men jag tycker filen ger den ännu godare smak. (Om man använder vatten kan man dra bort 50–75 gram.) Här kommer receptet: Fortsätt läsa Ovanligt gott rågbröd