Bloggen

Syltkaka på dinkel, råg och havre

Jag är inte mycket av kakbakare, men inspirerad av senaste tidens råg- och fullkornsvurm snodde jag idag ihop denna goda syltkaka. Jag tycker det är spännande att ersätta det vanliga vita vetemjölet med andra sorter när jag bakar bröd, och som experimentet med enkornsbullarna visade så kan man använda råg och annat till söta bakverk också. Expert på detta är ju Tina på Green Rabbit som inte bara gör fantastiska bröd utan även supergoda kakor och bullar med råg och andra roliga spannmål. Titta in och prova om ni har vägarna förbi! Här följer receptet på min kaka. Det är ett ganska litet recept och blir inte mer än en plåt med kakor. Fortsätt läsa Syltkaka på dinkel, råg och havre

Fin brödhelg och en riktigt god kulturbulle

I helgen som gick var det brödsalong på Rosendals trädgård. Soligt och på alla sätt väldigt trivsamt! Jag var där på söndagen och bakade lite bröd och bullar och pratade bakning med de som hittade in i bageriet. Brödet blev inte så bra som jag hoppats – den degen hade mått bäst av ytterligare några timmars jäsning – men bullarna blev bra! Fortsätt läsa Fin brödhelg och en riktigt god kulturbulle

Missa inte Brödsalongen på Rosendal!

Är så glad att få vara med på denna fina tillställning! Jag har inte bestämt exakt vad jag ska göra, men jag är lite sugen på att baka bullar. Massor av bullar! Och eftersom brödsalongen till stor del kommer att handla om kulturspannmål, ni vet emmer, enkorn, dinkel och sånt, så tänker jag att det kunde vara kul att testa lite nya bulldegar. Kanelbulle på emmer, kardemummakringlor på enkorn och dinkel, kan det vara nåt kanske? Lite surdegsbröd blir det också förstås.

Alltså: Brödsalong på Rosendals trädgård, lördag och söndag 25–26 april. Missa inte det! (Jag bakar på söndagen kl 11 och kl 14.)

rosendal

Allt om min (nya) surdeg!

Om man som jag inte har skrivit något på bloggen på överskådlig tid kan man inte gärna komma dragandes med något litet tips om en ny våg man har hittat eller så. Nä, det måste vara något stort, något mäktigt! Och det är just vad som kommer nu: Jag har hittat ett helt nytt och fullkomligt fenomenalt sätt att baka surdegsbröd på! Fortsätt läsa Allt om min (nya) surdeg!

Var med och forma Brödmanifestet!

Jag har inte alltid hållit med Sébastien Boudet i alla delar, men i det stora hela vill vi ju samma sak; att fler ska få äta bra bröd. Och jag måste säga att jag är imponerad över Sébastiens till synes outsinliga engagemang för den svenska brödkulturen. Därför känns det helt givet att jag är med på det brödmanifest som Sébastien håller på ta fram. Men han gör det inte själv – alla med intresse för bröd och bakning bjuds in att diskutera och forma manifestet. Det lär vara en hemsida på gång, men tills vidare sker diskussionen på Sébastiens blogg. Så kika in där!

Fixa vörten!

Än finns tid att ordna flytande vört till julens vörtlimpa! Nog kan man baka goda bröd med den vörtmix som finns i kryddhyllan, men det går inte upp emot ett bröd bakat på flytande vörtextrakt. Har man vägarna förbi Stockholms innerstad rekommenderar jag som vanligt Æter & Essencefabriken på Wallingatan 14. Annars är mitt bästa tips att man ber att få köpa ett par deciliter på det lokala bageriet.

Recept på mitt bästa vörbröd hittar man här. God jul!

Årets julklapp och en boksignering

Jag har den stora glädjen att meddela årets julklapp, för cirka sjunde året i rad, är surdegen! Och med fem dagar kvar till julafton är det precis lagom att blanda mjöl och vatten om du vill ha en surdeg att ge bort. Det är lätt som en plätt. Bara att följa receptet nedan.

Och så ska jag säga att nu på lördag, 22/12, signerar jag min nya bok på Akademibokhandeln i Sickla. Mellan kl 13 och 15 finns jag där. Har man inte vägarna förbi men ändå vill ha en bok, har Adlibris superpris på boken. Beställer man bara innan 22/12 kl 12 får man boken i tid till julafton! Fortsätt läsa Årets julklapp och en boksignering

Rimma, rimma, rimma – vinn, vinn, vinn – Bröd, bröd bröd!

Nu blir det rimstuga med fina priser! De som hittar på de bästa julklappsrimmen kopplat till en brödbok vinner. Första pris är ett signerat exemplar av min nya bok Bröd, bröd, bröd och en klick surdeg. Plats två till fyra vinner en signerad bok. Fortsätt läsa Rimma, rimma, rimma – vinn, vinn, vinn – Bröd, bröd bröd!