Jag har idag introducerat konceptet brödspett när jag berättade om kommande boken för 200 västkustska akademibokhandlare på mässan i Göteborg. Det var en liten smygstart på bokmässan som öppnar imorgon och pågår fram till på söndag. På lördag kommer jag också att vara där, jag bakar på Kockscenen vid halv elva-tiden på förmiddagen och så kommer jag vara på olika småscener under eftermiddagen. Fortsätt läsa Smygstart på bokmässan i Göteborg
Bloggen
Grilla pizzan!
Det var förresten en sak till från sommaren som jag måste tipsa om, och det var den grillade pizzan. Jag har tidigare gjort några tappra försök att grädda pizzan i en vanlig klotgrill, men resultatet har aldrig blivit riktigt bra. Framför tycker jag det är knivigt att få till en bra övervärme i grillen och pizzorna blir då rätt så bleka historier. Fortsätt läsa Grilla pizzan!
Vykort från sommaren
Kära sommar, tack för denna gång! Tänkte ni på med vilken kraft surdegarna jäste den här sommaren? Att vara surdegsbagare är verkligen ingen match när dygnsmedeltemperaturen är över 25 grader. Det skulle vara att få stopp på jäsningen det, men har man bara kylskåp så är ju inte heller det något problem. Här är mina topp fem sommarminnen som har med bröd att göra: Fortsätt läsa Vykort från sommaren
Avsnitt 3: Rågbrödsavsnittet
Till slut, här är tredje avsnittet av podcasten! Jag har träffat Martin Berg som tillsammans med Mathias Dahlgren har öppnat ett rågbrödsbageri under namnet Green Rabbit i Stockholm. Och så berättar landslagsbagaren Robin Edberg om sitt nya favoritbröd bakat på 100 procent rågsikt. Lyssna i spelaren nedan eller i iTunes. Mycket nöje!
Mer knådfria surdegsbröd
Här är ytterligare två varianter på det där knådfria surdegsbrödet jag berättade om. Ett bröd av Stockholmslevain-typ och till höger ett bröd på dinkelsikt som jag bakade här på Gotland i dag. Fortsätt läsa Mer knådfria surdegsbröd
Det bästa på länge
När jag började baka surdegsbröd var jag alltid lite orolig att degen skulle bli överjäst. En överjäst deg som jäst på surdeg är ingen rolig historia – den tappar liksom all spänst, är praktiskt taget omöjlig att baka ut och reser sig väldigt dåligt i ugnen. Dessutom blir ett överjäst surdegsbröd gärna lite väl surt i smaken. Fortsätt läsa Det bästa på länge
Pain de Martins podcast, nytt avsnitt!
En god semla
Här kommer recept på en jättegod semla. Det är världens enklaste deg som inte behöver knådas, vikas eller fixas med, men den tar några timmar på sig. Jag rörde ihop degen i samma sekund som herrarnas stafett startade i söndags, och den första semlan fick min pappa i handen när han skyndade till fyrabussen mot Ingarö. Det tar alltså fem timmar från det att man börjar tills semlorna står på bordet. Om man vill ha förmiddagssemlor kan man med fördel göra degen kvällen innan och låta den jäsa i kylen under natten. Fortsätt läsa En god semla
Å, den som ändå hade en liten bagarstuga i källaren …
Jamen det är ju det jag har! Med risk för att förvandlas till Mannen som gick ner i källaren och försvann har jag inrett mig en liten bagarstuga i källaren. Jag har ett projekt på gång som kräver väldigt mycket bakning, alltså verkligen ovanligt mycket bakning, och för att jag inte fullkomligt ska ta över husets kök slutade det med att jag tog det där lilla rummet innanför tvättstugan i besittning. Fortsätt läsa Å, den som ändå hade en liten bagarstuga i källaren …
God jul, god vört och gott nytt år!
Skynda er nu att få fatt i lite flytande vört så kan ni baka ett fint vörtbröd till julafton! Jag har testat lite olika varianter, och det här som var med i senaste boken är en favorit. Förutom vörtjakten och pysslet med pomeransen som ska kokas och hackas, så är det ett bröd som praktiskt taget bakar sig själv. Flytande vört kan man i Stockholm köpa på Æter och Essencefabriken på Wallingatan, men ofta kan man få köpa av sin lokale bagare. Fortsätt läsa God jul, god vört och gott nytt år!