Nog har han ett bra semmelgrepp, vår Svante! I helgens semlor var fyllningen ännu bättre än förra gången. Till fyra semlor blandade jag ca 100 g mandelmassa med en liten näve rostade hasselnötter, en skvätt grädde och en tesked mörkt muskovadosocker och så mixade jag alltsammans med stavmixer. Gott!
Bloggen
Bakspecial med Allt om mat
Kanske är det lite väl många Holy Sweet Vanilla Cakes och pastellfärgade melaminbunkar för min smak, men jag hittar ändå en hel del läsvärt i Allt om mats nyutkomna bakningsnummer. Bland annat har de en hedervärd mjölspecial som gör en ansats att reda ut begreppen kring olika typer av mjöl, tillsatser och annat. De tar inte ställning för det ena eller det andra utan låter flera sidor komma till tals. Fortsätt läsa Bakspecial med Allt om mat
Bovetefrallor plus limpa
Mina standardmått för de där enkla nattjästa degarna har senaste åren varit 3 g jäst, 300 g vatten, 390 g mjöl och 9 g salt, men nu har jag kommit fram till ännu bättre proportioner! Jag behåller jäst- och saltmängden men ökar vatten och mjöl till 350 respektive 450. (Vilken rafflande utveckling tänker ni nu!) Det är ingen revolution förstås, men den nya varianten har sina fördelar: degen blir lite större och gör man frallor får man nu en hel plåt, och limporna räcker lite längre. Dessutom tycker jag det blir snyggare siffor, 350/450, lätt att komma ihåg! Degen är också just precis vad som ryms i en 3-litersbunke när den jäser så mycket den kan.
Här kommer ett recept på bovetefrallor som jag bakade i morse. Bovete, som ju faktiskt inte är något vete utan en ört, har en jättefin smak och gör brödet mjukt och lent, lite på samma sätt som rågsikt kan göra. Jag bakade 6 frallor och en liten limpa av min deg, men man kan förstås göra vad man vill av den.
3 g jäst
350 g vatten
90 g bovetemjöl
360 g vetemjöl special
1 msk honung
9 g salt
På kvällen
Blanda alla ingredienser i en bunke, den behöver inte knådas bara röras ihop. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur över natten eller cirka 8 timmar.
På morgonen
Sätt ugnen på 250 grader. Skrapa ut degen på ett rikligt mjölat bakbord, dra ut den till en fyrkant och vik sedan ihop den till ett paket, som en kudde liksom, på cirka 15 x 15 cm. Täck med en handduk och låt jäsa 40–60 minuter beroende på hur bråttom du har.
Dela nu degen till frallor i valfri storlek med en degskrapa. De ska alltså inte formas eller så, utan bara delas till fyrkantiga små bullar. Den här gången gjorde jag ju en minilimpa av halva degen, men annars brukar den räcka till sisådär 16 frallor. Och så skjuts in i ugnen! Baka av tills de fått fin färg, cirka 15 minuter. Gör man en limpa kan den stå inne några minuter till. Ta ut bullarna och låt svalna på ett galler.
Hela Sverige bakar igen
För den som inte räds det där momentet när de ska baka surdegsbröd på en timme så kan jag tipsa om att tv-programmet Hela Sverige bakar nu söker hemmabagare till nästa säsong. Ansök här!
Müsli på eftervärme
Här är en otroligt god och lite knäckig müsli som jag gjorde häromdagen. Man kan säga att den är för oss som suktade efter grannbarnens START medan vi själva åt Konsums blåvita. Inspirationen kommer från ett tastelinerecept, men jag anpassade det efter egen smak. Det här är en gansa liten sats men den går förstås att dubbla om man vill. Att rosta den på eftervärmen efter ett brödbak var förresten riktigt lyckat. Förutom att man tar vara på energin så sjunker ju temperaturen hela tiden och risken att den ska brännas blir liten. Här kommer ingredienserna!
4 dl havregryn
1/2 dl linfrö, krossade
1/2 dl kruskakli
1 dl pumpafrön
1 dl solrosfrön
1 dl kokosflingor
1/2 tsk salt
1 dl hasselnötter
1/2 dl honung (eller lite mindre om man inte vill ha så söt müsli)
1/4 dl rapsolja
1 dl äppeljuice
1 dl russin (obs, rosta inte!)
Blanda alla torra ingredienser utom russin i en långpanna, häll på honung, olja och juice och mosa ihop alltsammans med händerna. Och så skjuts in i ugnen! Jag rostade mina i ungefär en timme på värmen efter ett brödbak. Ugnen hade alltså värmts upp till 250 grader men jag stängde av den när jag satt in müslin. (Om man inte lyckas tajma det med ett brödbak kan man nog rosta i cirka 30 minuter i 200 grader.) Glöm inte att röra om då och då.
Frukostsemlan
Jag gjorde som förr, blandade bröd med mandelmassa och lite grädde och stoppade i dem. Hur gör ni?
En nätt liten semmeldeg
Imorgon är det fettisdagen och sent omsider kom jag på att jag vill ha semlor! Jag brukar ju vilja göra mina bulldegar med fördeg, men idag hanns det inte med. Här är den enkla lilla degen som blev tolv bullar.
Vinnarlimpan
”Ett vackert surdegsbröd med rik smak och välgräddad skorpa. Med enkla medel och ett gott handlag med surdegen visar bagaren att det inte behövs mer än mjöl, vatten och salt för att baka ett vinnarbröd.”
Så löd motiveringen till Håkan Blomqvist vinnande bidrag till tävlingen för hemmabagare vid brödfestivalen i helgen. Fortsätt läsa Vinnarlimpan
Brödhelg!
Nu är allt klart inför helgens hemmabagartävling på brödfestivalen! Bidrag lämnas in på söndag mellan klockan 11 och 12, sen kommer jag, Marqus Östin från Rutebageriet och Maria Brenander från Rosendals bageri att smaka oss igenom alla bidrag. Klockan 15 tillkännages vinnaren som får en degblandare från KitchenAid (röd, har jag bestämt!) och de två som får hedersomnämnanden (som får diplom).
Läs allt om festivalen här, mer om tävlingen i programmet här.
Vi ses!
Brödfestival och tävling för hemmabagare
Den 2-3 februari är det brödfestival på Historiska museet. Det blir föreläsningar, workshops, semmeltest och en massa annat. Har man tur får man till och med baka med bagarlandslaget. Dessutom blir det tävling för hemmabagare! Jag har fått den stora äran att hålla i trådarna för tävlingen och kommer tillsammans med en jury smaka mig igenom bidragen och utse vinnarna. Fortsätt läsa Brödfestival och tävling för hemmabagare