Snabb och riktigt god

Tidigare har jag alltid använt Lotta Lundgrens enkla tomatsås när jag har bakat pizza, och det är också den som är med i de tidigare böckerna. Men jag gillar allt mer tanken på den okokade såsen. Man bara blandar ihop och mixar, sen är den klar. Det är ju ganska mycket pyssel som det är med att baka en bra pizza, så att slippa det stänkande såskoket tycker jag om.

Det är nu inte precis jag som kommit på det här, jag har sett flera recept på temat och pratat med flera pizzabagare som gör såhär, men det gör den inte sämre. En fin detalj är att oljan på något vis binder såsen så att den inte alls blir vattning trots att man inte kokar bort något vatten. Här är min senaste och hittills bästa version.

1 burk krossade tomater (inte snåla här, köp en dyr fin sort!)
1 msk olivolja
1 msk tomatpuré
2 rejäla vitlöksklyftor (mosas eller pressas)
2 tsk honung
salt
svartpeppar

Om man vill dessutom:
en rejäl näve färska örter (eller 1–2 tsk torkade)

Blanda allt i en skål och mixa med stavmixer. Om man använder torkade örtkryddor kan man vänta med dem tills efter mixningen, annars gör de såsen lite grå. Salta och peppra efter smak och salta sedan lite till. Klart!

74 reaktioner på ”Snabb och riktigt god”

  1. Jag tycker att det blir bäst med färska tomater. Pizzan blir för våt och degig med tomatsås. Jag brukar salta tomaterna och låta de rinna av i en sil för att få bort vatten. Vad gör man inte för en frasig pizza?

    Här är mitt recept, http://sottochsurt.blogspot.com/2010/02/pizza.html . Man kan byta ut mjölet mot vilket man vill men helst inte manitoba cream för det smakar inget.

  2. Trevlig sås. Gjorde den i mixern och använde ett par centiliter Ardbeg istället för örter. Blev väldigt bra.

  3. Hela tomater på burk håller högre kvalitet (och smakar således bättre)än de krossade. När såsen ska mixas kan det ju kvitta… Jag brukar klippa sönder dem med sax i burken om de ska vara ”krossade”.

  4. Hej Martin!

    Kul att upptäcka att du har en ny blogg! Har läst den gamla utan och innan känns det som…

    Jag blir ändå osäker på om jag hittat nåt recept som passar för att lyxa till helgfrukostarna? Jag hade velat sätta bröd (eller allrahelst bullar) på kvällen för att kunna grädda klart på morgonen. Kan du ge mig en hint om vilket recept som passar till det?

    Lycka till med byggplanerna!
    Åsa

      1. Hej igen!

        När jag nu efter 1½ års uppehåll äntligen satt igång en surdagsgrund igen så ville jag använda den till max.
        Efter kvällsmaten igår snodde jag ihop en dag med rågsurdegsgrund, grovt rågmjöl, vetemjöl, kummin och soja (för sältan och färgen). Lät jäsa ett par tre timmar innan jag bakade ut bullar som lades på en plåt och ställdes in i kylen över natten.
        Fram med plåten och starta ugnen på 200° i morse. Bullarna blev supergoda, kanske lite platta jämfört med butikernas bake off, men himla goda och uppskattades av både stora och små. Riktigt mumsigt med hemmagjord apelsinmarmelad på =)
        /Åsa

  5. Mycket bra med kall tomatsås, sparar ett moment liksom. Kan rekommendera en matsked vinäger i också. Jag brukar köra rödvin eller balsam.

      1. nja… lök i en sås ska inte vara kokt, vilket den nog blir om du hackar ner den och lägger såsen under whatever du har som fyllning på pizzan…

        smält ner rödlök i en stekpanna med en gnutta socker för att den skall karamellisera och lägg ovanpå pizzan eller i såsen

        eller kör med rå lök ovanpå pizzan (lägg lökringarna i vatten en stund innan om du vill bli av med värsta löksmaken)

  6. My partner and I stumbled over here from a different web address and thought I might
    check things out. I like what I see so i am just following
    you. Look forward to going over your web page for a second time.

  7. I’m amazed, I must say. Seldom do I come across a blog that’s both equally educative and entertaining, and without a doubt, you have hit the nail on the head.
    The issue is something not enough people are speaking intelligently about.

    I’m very happy that I stumbled across this during my search for something
    concerning this.

  8. I was curious if you ever thought of changing the layout of
    your blog? Its very well written; I love what youve got to say.
    But maybe you could a little more in the way of content so
    people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for
    only having one or two pictures. Maybe you could space it out better?

  9. We are a bunch of volunteers and starting a new scheme in our community.
    Your site provided us with helpful info to work on. You’ve performed an impressive process and our entire group will be grateful to you.

  10. I’ve been browsing online more than 3 hours today,
    yet I never found any interesting article like yours.

    It is pretty worth enough for me. Personally, if all website owners and bloggers
    made good content as you did, the net will be much
    more useful than ever before.

  11. hey there and thank you for your information – I’ve definitely picked up
    something new from right here. I did however
    expertise some technical issues using this website,
    as I experienced to reload the web site lots of times previous to
    I could get it to load properly. I had been wondering if your web
    host is OK? Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will very frequently affect your placement in google
    and can damage your high-quality score if ads and marketing with Adwords.

    Anyway I am adding this RSS to my e-mail and could look out for a lot more of your respective interesting content.
    Ensure that you update this again soon.

  12. Hello, i read your blog from time to time and i own a similar
    one and i was just curious if you get a lot of spam remarks?
    If so how do you prevent it, any plugin or anything you can suggest?

    I get so much lately it’s driving me crazy so any support is very much appreciated.

  13. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my
    blog that automatically tweet my newest twitter updates. I’ve
    been looking for a plug-in like this for quite some time and
    was hoping maybe you would have some experience
    with something like this. Please let me know if you run into
    anything. I truly enjoy reading your blog and I look
    forward to your new updates.

  14. Pretty section of content. I just stumbled upon your weblog and in accession capital to assert that
    I get in fact enjoyed account your blog posts.
    Any way I’ll be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently fast.

  15. Howdy just wanted to give you a quick heads up. The words in your post seem to be running off the screen in Internet explorer.
    I’m not sure if this is a format issue or something to do with
    web browser compatibility but I thought I’d post to let you know.
    The layout look great though! Hope you get the problem solved
    soon. Cheers

  16. Most cbd products entertain a certain sense cbd oil for joint pain uk
    on focus and they do not just soothe the concern and urgency as multifarious people effectiveness think. A infrequent be experiencing a undeniably healthy power on the brain get someone all steamed and since I smoke them every daytime I’ve noticed that my productivity has increased and my general well-being has improved. I assume if you’re ready to retrieve the despite the fact result – you assuredly have to try it.

  17. Hello there, I found your website via Google at the same time as searching for a similar matter, your website got here up, it seems good.
    I’ve bookmarked it in my google bookmarks.
    Hello there, just turned into alert to your blog thru Google,
    and located that it’s truly informative. I am gonna watch out for brussels.
    I will appreciate for those who proceed this in future.
    Numerous other folks will probably be benefited from
    your writing. Cheers!

  18. An outstanding share! I have just forwarded this onto a coworker who had been doing a little research on this.
    And he in fact bought me breakfast due to the fact that I stumbled
    upon it for him… lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!!

    But yeah, thanks for spending some time to talk about this subject here
    on your site.

  19. Hey there! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers?
    My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing a few months of
    hard work due to no data backup. Do you have any methods to prevent hackers?

Kommentarer inaktiverade.