I torsdags satt jag i en av jurygrupperna för SM i mathantverk på Mitt kök-mässan i Älvsjö, klasserna Surdegsbröd vetesurdeg och Surdegsbröd även jäst närmare bestämt. Det finns en klass som heter Surdegsbröd endast surdeg också, men det var en annan jury för den. (Klassindelningen i den här tävlingen är ganska rejält tillkrånglad, så jag ska inte ge mig in på att förklara exakt vilka bröd som kvalificerar sig till vilken klass.)
Det var i alla fall väldigt spännande att se hur surdegsbröden bakas där ute i landet. Många riktigt bra, en del lite mindre bra. Jag satt i juryn i samma tävling för två år sedan också, och jag törs nog konstatera att det överlag är bättre tjong i bröden nu.
Det allra bästa brödet jag smakade, som också vann en av klasserna, var ett helt fantastiskt olivbröd bakat av Mattias Wallmark på Söderbergs bageri vid Telefonplan här i Stockholm. Alla vinnarna hittar man här.