20 procent fulvete

Å ena sidan: Jag har bakat utmärkta ljusa bröd med enbart ekologiskt vetemjöl. Å andra sidan: De gånger jag bakar på konventionellt vete får jag oftast ett bröd som ligger aningens lite närmare vad jag allra helst vill ha när jag vill ha det lenaste och lättaste brödet (andra gånger vill jag ha matigare bröd och då är det en annan femma, då gäller annat).

Detta har stört mig lite, jag vill ju baka ekologiskt så långt det bara går samtidigt som jag älskar det där andra brödet! Därför gjorde jag följande experimentet: Jag satte en deg på 20 procent konventionellt vetemjöl och resten ekologiskt och bakade brödet på samma sätt som jag brukar (vetesurdeg, vatten & salt, ingen degblandare, bara vila & vika och långjäsning).

Och, till min stora glädje får jag nog säga, gav de där 20 procenten konventionellt mjöl faktiskt det där lilla extra som jag eftersträvade. Jag vet, jag är inte allt igenom god när jag bakar det här brödet, men jag är inte heller allt igenom ond. Och jag får ett jäkla gott bröd!

(Mjölet jag använde var Icas ekologiska blandat med deras konventionella specialvetemjöl.)

7 reaktioner på ”20 procent fulvete”

 1. Kära nån! Har vi inte nog med dåligt sam(vete) i den här världen? ha ha

  Jag försöker att tänka på både hälsa och miljö i det jag gör, men visst använder jag vanligt vete ibland 😀

  Baka på du! Med vanligt vete i degen eller jäst…

  Kramar från mig <3<3<3

  1. Om det blir en degig undervåning med ett tomt vindsförråd så kan det nog vara så att degen helt enkelt saknat jäskraft, att den är bakad på en trött surdeg .. Kan det vara så?

 2. Är det stor skillnad på ICAs ekologiska vetemjöl special och deras oekologiska specialvetemjöl? Brukar köra det ekologiska, har inte provat det andra.

  1. Det beror lite på vad (och hur) man bakar, men när jag bakar mina bröd enbart på vetemjöl märker jag en ganska stor skillnad faktiskt. Det känns när man håller på med degen att den liksom blir starkare. Köp en påse och testa!

Kommentarer inaktiverade.