Skrädmjöl och skogaholmslimpa

Här är några bröd från veckans provbakningar för boken. De mörka snittade bröden är min surdegstolkning av skogaholmslimpan med vetesurdeg, rågsikt, fullkornsråg och sirap. Lyckat faktiskt! Det var länge sen jag smakade originalet, men jag törs säga att min version är aningen matigare och inte fullt så söt som förlagan.

Det prickiga längst upp är ett rågsurdegsbröd med honung och sesamfrö, och det jättestora mjöliga är ett bröd som jag ska kalla Stockholmslevain. Det är variant på de långa ljusa surdegsbröd som är poppis här i stan och som ofta säljs som levain eller nåt annat fransk-klingande. Men eftersom de inte har så mycket med franska levainbröd att göra (vilket retar vissa) har jag valt att kalla den just Stockholmslevain.

Och så har jag för första gången testat att baka med skrädmjöl. Det är ett mycket smakrikt och väldoftande mjöl som är gjort på havre som man blötlagt och därefter rostat och malt till mjöl. Det ger degen en jättefin färg och det doftar underbart när man bakar. Bakningsegenskaper är rätt vissna, men eftersom den säregna nötiga smaken är så kraftig behöver man inte så mycket för att ge brödet karaktär. Den som vill baka ett skrädmjölsbröd tar helt enkelt sitt bästa recept på ett ljust bröd och byter ut 10 procent av vetemjölet mot skrädmjöl. Lär även vara gott i pannkakor, våfflor och annat. Nyttigt som tusan ska det också vara.

 

15 reaktioner på ”Skrädmjöl och skogaholmslimpa”

 1. Efter åren i Norge blev skrädmjöl något som alltid funnits i mitt skafferi.

  Gissa om jag blev glad då jag kom till Fryksdalen och upptäckte att jag bor nära kvarnen som malde mjölet till Mårbacka 😀

  Kramar <3<3<3

 2. Ser fram emot nya boken! Ska bli kul med lite mer fullkorn också. Jag fick i helgen en ny ”assistent” – en Bosch Mum 8 som nu får ersätta min gamla ärvda Bosch där krokarna sitter i botten och bara går runt. Invigde den med ditt Honungsbröd (fr första boken) eftersom det är det brödet jag gör mest. Blev lite annorlunda i strukturen … lite mer kompakt. Fast gott såklart! Får väl baka in mig på den här nya maskinen.

   1. Det är säkert ok med nya maskiner. Hur står sig egentligen den hederliga gamla Elektoluxassistenten, med roterande bunke och plastrule?

 3. Kul att fler använder namnet Stockholmslevain! Vi har sålt vår jästlevain som Stockhomslevain i några år för att skilja den från vår rena surdegslevain, ibland men inte alltid i den stora nästan-2kg-varianten som blev så symptomatisk för den första vågen av surdegsbagerier! Vi släpper alla våra produktionsrecept på nätet nu och näst ut är just Stockholmslevainen… Kul med nya bloggen! Mvh Per / Söderberg&Sara, Ystad

 4. Hej!
  Skrädmjöl är toppen, våfflor, välling och nävgröt är fin fina grejer. Nu blev jag inspirerad att prova även i surdegsbaket, har inte vågat det förut men nu får det vara dags!
  Mvh en Värmlänning

 5. Pingback: chimney repair

Kommentarer inaktiverade.