Bakar med korn

Forskare i Lund kommit fram till att korn, alltså sädesslaget korn, har en särskilt lyckosam sammansättning av kolhydrater som gör dem … Nä vänta, jag ska inte ge mig in på detaljerna, det blir så lätt fel. Läs mer om studien här. Man blir hursomhelst mätt av korn, länge och på ett bra sätt.

Det är de hela kornen som gäller, när de malts till mjöl går mycket av poängen förlorad. Och tyvärr det ju rätt svårt att få tag i hela korn-korn, Saltå Kvarn har det i sitt sortiment men de hamnar sällan på butikshyllorna. Vad som däremot ofta finns är matkorn, hela korn som plattats till en aning.

Efter att ha pratat med forskaren bakom kornstudien så har jag förstått att det viktiga är att det finns en kärna kvar i kornet när man äter det, att de inte är helt sönderkokade. Nu har jag en deg på jäsning med skållade matkorn, jag har inte kokat dem innan som jag brukar göra när jag bakar med hela kärnor. Vi får se hur det går, om kornen har nån knaprighet kvar när de kommer ut ur ugnen.

10 reaktioner på ”Bakar med korn”

  1. Själv har jag läst, i en av Annelies Schönecks böcker om bröd och sädeslag, att korn har en egenskap att ”lagra sol” och att vi genom att äta mat och bröd som innehåller kornmjöl eller gryn kan fylla på lite av solbristen.

    Det låter inte illa!

    Kramar från mig <3<3<3

  2. För många år sen träffade jag en tunnbrödsbagare som hade ett recept som gått i arv i generationer. Det var kornmjöl i för att mätta skogsarbetarna.

  3. JAAA vi vill gärna veta hur det blev!

    I divisionen nyttigt hittade jag för några år sen ett bröd med hög proteinhalt (som då också ska mätta) Knepet var att blöta och mixa en liten mängd linser tillsammans … fast då dog min bakmaskin!!

  4. Jag bakade faktiskt ditt rågbröd med korn istället för råg eftersom det var slut. Då kokte jag dock dem precis som du gjorde med råget, blev gott men inte den där kornigheten du pratar om.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *