Råg, tranbär och pumpafrö

Det här är Fabriques bröd med råg och tranbär. Jag har hört flera säga att det ska vara så gott, och efter att ha ätit mig igenom ett halvt bröd kan jag inte annat än att hålla med. Det är väldigt gott! Helgens projekt tänkte jag därför skulle bli att göra en egen variant på deras fina bröd. Jag gissar att de ha använt någon slags maltsirap till brödet för att få den där karaktäristiska lite brända smaken, och så ser det ut som att de rostat pumpafröna riktigt hårt, vissa ser nästan brända ut.

Att den är sådär knögglig på ovansidan tyder nog på att de har en ganska fast deg, och det tycker jag är bra. Att baka med riktigt lösa rågdegar har jag av någon anledning lite svårt för. Vi får se hur det går. Återkommer!

6 reaktioner på ”Råg, tranbär och pumpafrö”

 1. Hej Martin, det är verkligen ett gott bröd de har på Fabrique. Det ryktas om att det skulle vara kaffe i degen…

 2. Hej Martin!

  Det här kommer nog en smula malplacerat men jag frågar ändå. I din bok Enklare Bröd kan man säga att surdegsbröden är bakade efter Vila-och-vika-principen. Kan man modifiera recepten till Långjäst-principen genom att använda mindre surdeg? Ska man isåfall använda 30% av surdegen, liksom du använder 3 g jäst istället för 10?

  1. Ja, det kan man göra och 30 procent av surdegen kan nog vara lagom om det jäser i rumstemperatur. När jag har testat det har jag fått lite tyngre bröd, bra smak men inte lika bra jäsning.

   En kombination är nog allra bäst, alltså blanda degen tidig kväll, vika några gånger och sedan nattjäsning. (Ungefär så kommer recepten i den nya boken vara).

   Hoppas det gjorde dig klokare, fråga igen annars.

   1. Tack för ditt snabba svar, jag vill då bara fråga om de där 30% enbart gäller surdegsgrunden eller hela surdegen så att säga. Om ursprungsreceptet börjar med
    30 g surdegsgrund
    90 g rågmjöl
    150 g vatten

    börjar du då med

    10 g surdegsgrund
    90 g rågmjöl
    150 g vatten

    eller tar du 30% av alla ingredienser, dvs

    10 g grund
    30 g rågmjöl
    50 g vatten

    ?

    Tack för din hjälpsamhet!

Kommentarer inaktiverade.