Har du fått en burk surdeg?

Tack alla ni som kom förbi när jag bakade pizza i Sturegallerian igår, det var roligt! Några av er gick hem med en bruk surdeg och om ni är osäkra vad ni ska göra med den så kan ni följa den här länken, där finns några tips. Det går bra att ställa frågor här i kommentarsfältet också.

6 reaktioner på ”Har du fått en burk surdeg?”

 1. Jag köpte för längesedan dina böcker till pappa i julklapp. Idag har jag ”lånat” tillbaka dem och har svårt att skiljas från dem. De är tummade och mjöliga, och de är de enda böcker som hela tiden får vara framme i köket. Tack för dem!

  Jag har dock lite problem med dels att få rätt konsistens i degen. Både när jag mäter och när jag väger så är det flera bröd som, när jag bakat ut dem och de skall jäsa ca 20 min innan de skall in i ugnen, bara sjunker ihop/flyter ut. Har många surdegsbröd som set ur som brödkakor, tyvärr. Har du några tips om vad jag gör för fel?

  Tycker också det är väldigt svårt att få till de där stora hålen i brödet. Om du har lust att göra en special om det här på bloggen skulle jag bli jätteglad.

 2. Finns det tips på vad man kan göra med en surdeg på vete som börjat löpa amok och jäser på som tusan? Körde en period med lite hårdare smet, var snarare som en deg tills den hade bubblat upp ordentligt. Nu är den knappt sur alls, har en lite konstig bismak/lukt (lite söt jordig). Men den luktar/smakar inte illa. Friskar upp den 1 gång/vecka, rör om riktigt ordentligt sen får den bubbla upp ordentligt för att sedan förpassas till kylen (ca 4 grader).
  Det är bra jäskraft i den 150g vatten och 200g mjöl med en klick sur blev 1-1.5 liter segt skum på ca 10 timmar.

  1. Du kan nog få lite mer syra om du låter den komma igång i lite svalare temperatur. Tycker också att lösare surdegar brukar bli lite syrligare, kan vara värt att testa.

 3. Hej, har gjort några försök med egenstartad surdegsgrund såsom beskrivs i din bok. Själva grunden följer utvecklingen fint och motsvarar dina bilder. Dock, när jag skall börja med surdegsbröd 1 så stöter jag på patrull. Har försökt 4-5 gånger men misslyckas varje gång. Nu senast testade jag ekologiskt rågmjöl och det blev bättre resultat när man gjort den stora matningen över natten. Men efter att ha jäst i tre timmar har den inte vuxit något alls utan är kvar på ’blandstadiet’. Även de andra försöken har misslyckats varje gång på jäsningen. Har du några tips? Varmt kök är redan testat. Recepten följs till punkt och pricka.
  /Martin

 4. Hej Martin!
  Hoppas att du var nöjd med Bongard ugnen jag hade ordnat i Sture Gallerian! Jag ville verkligen komma förbi och hälsa på dig men tyvärr hade jag kurs den dag 🙁

 5. Hej Martin!
  Hoppas att du var nöjd med Bongard ugnen jag hade ordnat i Sture Gallerian! Jag ville verkligen komma förbi och hälsa på dig men tyvärr hade jag kurs den dag 🙁
  /S

Kommentarer inaktiverade.