Sommarens pitabröd har landat

Just som jag anade så var den enkla pizzadeg som kommer i boken helt perfekt att baka pitabröd på. Pitabröd i sin tur är ju perfekta till ganska precis vad som helst som man lägger på grillen som sommaren. Här är ett recept som blir 12 bröd.

400 g vatten
8 g (ca 2 tsk) jäst
600 g vetemjöl special
25 g (2 msk) olivolja
12 g (2 tsk) salt
12 g (2 tsk) socker

Blanda alltsammans i en bunke, täck med lock och ställ att jäsa i kylen. Min deg blev stående mer än ett dygn, men det kan nog räcka om man gör degen på morgonen och bakar ut bröden på kvällen. 8–24 timmar jäsning alltså.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och väg upp bitar om cirka 85 gram. Man måste förstås inte väga dem, men jag tycker det är rätt praktiskt. Forma degbitarna till släta bollar genom att vika in degens kanter mot mitten så att ytan spänns. Låt nu degbollarna vila en kort stund, 15–30 minuter, så blir det enklare att platta ut dem.

Kavla nu ut varje degboll till en cd-skivas storlek och lägg dem på ett bakplpåtspapper på en plåt. Låt jäsa medan ugnen blir varm, 30–45 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

Sätt in bröden i ugnen, sex åt gången. Och har man en baksten går det förstås bra att baka bröden direkt på den.

Ta ut bröden när de fått lite färg. I ugnen blåses bullarna upp som ballonger, men de sjunker ihop igen när bröden får ligga och svalna under en handduk (viktigt att de täcks med en handduk, annars kan de bli lite torra och spricka när man öpnnar dem).

Vi stoppade goda lammburgare, ajvar och grönsaker i våra. Nästa gång ska jag testa att baka dem direkt på grillen, kan inte tänka mig annat än att det går bra det med. Bröden är ju också helt fenomenala för små personer, de håller så att säga maten på plats.

21 reaktioner på ”Sommarens pitabröd har landat”

   1. Inte helt säker på vad personen menar, men jag kan tänka mig att det ät tunt skivad rödlök inlagd i en vanlig 1-2-3-lag.

 1. Grädda på grillen är helt klart underskattat! Förra året gjorde vi både pitabröd, pizza och vitlöksbröd över kol. Mmmmm….
  (funkar även i kakelugn. Men trångt om utrymme där)

 2. låter grymt. Det går alltså utmärkt att baka pizza på den här degen också?

 3. Låter smarrigt!
  Borde vara gott att jäsa pitabröd på mjölat underlag och sen ”skjuts in i ugnen”, fast med mjöliga sidan upp?
  När vi äter tacos här hemma brukar det bli köpe-pita till, får nog testa hembakt istället!

 4. Du är grymt duktig, Martin! Följer din blogg och tycker du gör helt fantastiska skapelser!

  1. Nä, det var alltför länge sen jag bakade piroger … Men jag skulle gissa att den här degen kan passa helt ok. (det är en bra idé, det får bli ett pirogbak snart!)

 5. Mina blir inga bollar! Jo några stycken, men långt ifrån alla. Har jag kavlat för ihärdigt?

 6. Hej Martin! Bakade rågsurdegsbaguetterna från din bok idag och fick betyget: ”Det godaste bröd du nånsin bakat” från min 7-åring. Inte illa! Tack för en bra bok och en strålande blogg!

 7. Testade receptet igår, det blev supergoda pitabröd! Efter det här går det inte att köpa pitabröd mer…
  Måste också tacka för bra böcker, ser framemot nästa 🙂

Kommentarer inaktiverade.