Det stora brödet

Nu när jag äntligen skulle baka det där brödet jag pratade om tidigare hade jag slut på både honung och fullkornsråg, så det fick bli en prototyp. Jag tog nu hälften vetemjöl och hälften rågsikt och bakade ut det sådär som jag tänkt, som ett enda jättebröd. Inte perfekt, men inte heller så dumt.

Receptet i korthet om nån vill baka: 300 g bubblig vetesurdeg (alltså mata surdegsgrund med lika delar mjöl och vatten kvällen innan), 600 g vatten, 350 g vetemjöl, 500 g rågsikt (blandat), 25 g salt. Blanda allt utom salt, låt vila 45 minuter. Tillsätt salt och vik degen i bunken. Upprepa vikningen två gånger med 30 minuters mellanrum. När degen vilat en timme efter sista vikningen, flytta över till en oljad plastlåda och låt dubbla sin storlek (jäser trögt med rågsikt, så räkna med fyra, fem timmar rumstemperatur). Ta upp på ett mjölat bakbord, vik ihop till lång limpa och låt jäsa ca 60 minuter. Ugn på i god tid 250 grader. Baka av 40 minuter, sänk temperaturen mot slutet. (Jag lovar att komma med ett mer utförligt recept när jag är helt nöjd med brödet.)

Idag ska jag få hjälp av Henrik Francke att klippa ihop mina små brödfilmer. Henrik kommer också med en bok på Natur & Kultur i dagarna, Expedition mathantverk. En helt fantastisk bok där Henrik, Gustav Lindström och Mikael Einarsson har åkt runt i landet och lagat mat. Inte så mycket stå vid spisen utan mer bygga en rök, starta en snigelfarm, gräva ned en tupp, om ni förstår hur jag menar. Missa inte den!

5 reaktioner på ”Det stora brödet”

  1. Hej Martin! Tack för fint recept 🙂 En fråga bara, använder du oblandad rågsikt?

Kommentarer inaktiverade.