Piggare surdeg

I den nya boken är logistiken kring surdegsgrunden lite annorlunda mot tidigare. Så här: I burken som jag spar i kylen har jag inte mer än ungefär 50 gram (jag har förresten två, en på råg och en på vete). När jag ska dra igång ett brödbak tömmer jag burkens innehåll i degbunken och blandar i mjöl och vatten. När surdegen sedan bubblat igång ordentligt, efter 6–10 timmar beroende på temperatur, så tar jag tillbaka en lika stor klick till min lilla burk att spara i kylen till nästa brödbak.

Tidigare brukade jag spara en lite större mängd surdegsrund, använda den som förbrukningsvara så att säga, och sedan mata på den när den tagit slut.

Poängen med den här metoden är att surdegsgrunden aktiveras oftare och därmed blir stabilare och bättre att baka med. Enklare är det också på så vis att man inte behöver fundera på när den tar slut, den fylls ju på vid varje bakningstillfälle.

Det är dock inga problem att baka de gamla recepten med den här metoden. Är man noga ser man förstås att mängden surdeg med den här metoden blir lite mindre och man kan förstås kompensera för det om man vill vara petig.

22 reaktioner på ”Piggare surdeg”

 1. Risken är ju att man glömmer att spara en klick, och helt plötsligt står man där utan surdegsgrund…

 2. Den här boken blir en bibel, precis som de andra två. Tack!
  En fråga dock om brödet på sid 101. I rubriken står det rågsikt, i ingredienslistan rågmjöl. Vilket?

  1. Det förstår jag att du undrar … vanligt fullkornsråg ska det vara, som det står i receptet. Vet inte hur vi tänkte när vi satt rubriken, men fel blev det!

 3. Bra tips – men bara för dom som bakar mycket. Fungerar inte för mig som bakar var tredje vecka i snitt, surdegen skulle hinna torka ihop.. 🙂

  1. fast jag tror nog det skulle funka rätt bra ändå! I somras glömde jag min vetesurdeg när jag åkte till Gotland i sex veckor och när jag kom hem var den helt ok!

 4. Vilken härlig bok! Fick den med posten igår. Undrar vad jag skall göra med allt bröd som kommer att bakas, så många är vi inte i familjen ; )Tack för att du gör så bra böcker!!

 5. Jag kör en variant på den här metoden. Jag blandar surdegen i en lite större burk. När den kommit igång häller jag i den i bunken. Burken åker tillbaka in i kylen, det som är kvar på kanterna blir bra som surdegsgrund.

 6. Jag har använt den principen i nio år nu och det funkar perfekt. Enda risken är som sagt att man glömmer spara en klick. Jag är generös med att dela ut ”klickar” till vänner och grannar som backup. Ibland kör jag två små burkar i kylskåpet och varvar. Med datum på burken.

 7. Receptet grahamsbröd med råg i boken så står det i texten att det är graham, rågmjöl och rågsurdeg men i ingredienserna står det vetemjöl och inget rågmjöl.

  1. ah, uppmärksamt! Det ska naturligtvis stå vetemjöl, inte rågmjöl i texten. Hoppas vi får trycka en upplaga till av boken så ska jag rätta till det.

   1. Aha 🙂 Eftersom det stod råg i rubriken så trodde jag det var rågmjöl. Degen blev lite halvsuspekt 🙂 Den står på jäsning nu så får se vad slutresultatet blir.

 8. Hur gör du med den här logistiken om du vill baka dubbel sats?
  Kan man nöja sig med att dubbla, mjöl och vatten och fortfarande köra på 50 g surdegsgrund, kanske låta det stå någon timme längre för att allt ska hinna syras?

  1. Japp, så gör jag, dubblar bara mängden mjöl och vatten till samma mängd surdegsgrund. Kanske tar det då någon timme till som du säger, men det är försumbart.

 9. vid mottagandet av din bok idag kunde jag inte göra annat än att konstatera att du verkligen är en konstnär. hur snygga bröd och hur genomtänkta lixom. min kombo höll med och sen var det avgjort.

 10. Jag får bara instämma med de lovord som regnat över dig de senaste åren; du är fantastiskt! Fina bröd, recept som är verkar och är lätta (du kommer bli en bra lärare) och roliga texter. En fråga bara, hur mycket mjöl och vatten blandar du med 50 gr surdegsstart?

  1. Tack för de fina orden! Jag brukar blanda surdegsgrunden med 150 g vatten och 150 g vetemjöl (om jag gör vetesurdeg), eller 200 g vatten och 120 g rågmjöl (när jag gör rågsurdeg).

Kommentarer inaktiverade.