Ett annat sätt att baka ut pizzan

Den var någon som hörde av sig och var besviken på att jag, som det är beskrivet i boken, använder kavel när jag bakar ut mina pizzor. Därför kommer här en liten film som visar hur man kan baka ut den för hand, så att säga. Jag gör det i fyra steg:

1. Platta ut pizzabollen litegrann i en hög med mjöl. Vänd på den så den blir ordentligt mjölad på båda sidor.

2. Ta upp degen och tryck ut kanterna med tummarna. Man tummar liksom ut den strax innanför kanten.

3. Lägg tillbaka pizzadegen i mjölet (det kan fortfarande vara rikligt med mjöl) och spänn ut den med händerna. Jag brukar tänka på att tänja ut den i ytterkanterna, alltså vara försiktig med mitten av pizzan eftersom den annars kan bli väl tunn just där.

4. Ta upp degen och lägg den på ovansidan av dina kupade händer. Här kan man spänna ut pizzan ytterligare och vifta av lite mjöl. Klart!

Vill man hellre kavla ut pizzan finns en film här.

10 reaktioner på ”Ett annat sätt att baka ut pizzan”

 1. Hej
  Jag har inte lyckats få tag på din bok än. Har du lust att avslöja pizzarceptet här? Helst ett med jäst om du har så lovar jag att köpa boken så fort jag hittar den 🙂
  /Johan

  1. Absolut! För 4 pizzor: 8 g jäst, 400 g vatten, 25 g olivolja, 600 g vetemjöl special, 8 g (2tsk) strösocker, 12 g (2 tsk) salt

   Rör ihop degen (behöver inte knåda) och låt vila under lock ca 45 minuter. Forma till pizzabullar (se brödfilmer), lägg på en bricka, täck med plastfolie och låt jäsa 15 minuter i rumstemperatur eller längre i kylkåp. (Häll en droppe olja på varje bulle så fastnar inte plasten. Och sen bara att baka ut som filmen.

   Lycka till!

 2. Tack för en fin och inspirerande bok igen! Köpte ett exemplar i slutet av förra veckan och igår provade jag vetesurdegspizza, det första bak jag använde min nu äntligen fungerande vetesurdeg till. Tyvärr hade jag inte kollat dina filmer innan och bottnarna blev lite ojämna (men goda ändå). Fler tillfällen att öva kommer det att bli 🙂 Av bara farten gjorde jag sedan en halv sats av grundreceptet för ljust bröd som fick jäsa under natten och nu råghalvorna som har jäst medan jag varit på jobbet, mycket praktiskt med ”upp till 12 timmar i kylskåp”.

 3. Hej Martin

  Tack för videon, men jag känner mig trots allt inte nöjd :=) Har svårt att hänga med i din fingerfärdighet. Du kan inte göra en mer pedagogisk video i slow motion. Behövs nog för att jag ska förstå :=)

  Mvh

  Karl

  1. @Karl Gå till en pizzeria och titta hur dom gör! Be dom visa dig långsamt. Men jag tycker iofs att Martins video visar det mycket bra.

 4. Hej, vilken fin video och musiken är verkligen häftigt 🙂
  Jag gjorde pizza efter ditt bok i förra veckan. Den med fänkål och rödlök bl. annat.
  Om man försöka att inte knåda för mycket på kanten på pizzan så blir den rigtig fin och knaprig.
  Fänkålen tappade dock lite i smak i ugn, eller så var rödlöken för dominant? Jag använde sorts Mandolin för att skära fänkålen, kanske det var för tunnt? Men gott var det ändå iaf. 🙂

Kommentarer inaktiverade.