I många av mina recept står det att man ska inte ska tillsätta saltet direkt utan först efter att degen har vilat en stund. Det där är ju en detalj som många bagare kör med, och vissa menar att det är helt avgörande för att degen ska utvecklas på bästa sätt. Andra menar att risken att glömma saltet helt överskuggar den extra lilla finess det skulle ge åt brödet.
När jag höll på med senaste boken gjorde jag några tester med det där. Jag bakade parallella degar och jämförde salt från början med salt efter vilan, och kunde då uppleva en liten men ändå rätt tydlig skillnad; degen där saltet inte var med från början blev lite bättre att baka med och gav ett något högre och finare bröd.
Men så liten var dock skillnaden att om man tycker att det är det minsta trassligt tycker jag absolut att man ska strunta i det. Precis som med allt som har med bakning att göra, man gör som man vill.
Vad har saltet för funktion överhuvudtaget? Vad händer om man inte tillsätter salt? Fungerar även seltin?
http://www.bakkemi.se/salt_sott.htm
En ganska matnyttig sida.
Salt tycker jag behövs för att lyfta fram smaken i brödet. Vet tyvärr inte hur det går att baka med seltin.
Tack Martin! Sååå många bra praktiska tips!