En bra kavring

Här har ni en väldigt enkel och mycket god kavring. Receptet blir ett bröd men går bra att dubbla. God fortsättning på det nya året!

Skållning:
100 g rågmjöl
250 g kokhett vatten
1 tsk fänkålsfrö
1 tsk kummin

Stöt kryddorna i en mortel, och rör sedan ihop med det heta vattnet och mjölet. Täck bunken och låt stå tills det svalnat (eller längre än så för den delen).

Deg:
skållningen
100–125 g vatten
5 g jäst
100–150 g brödsirap (beroende på hur sött man vill ha det)
400 g rågsikt
10 g salt

Blanda ihop alla ingredienser i en bunke. Degen är osannolikt kladdig och trög, men som tur är behöver den inte knådas utan bara blandas. Det går lättast för hand tycker jag. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur tills den på ett ungefär dubblat sin storlek. Det kan ta allt mellan 6 och 8 timmar.

Tryck ihop degen med en blöt hand och skrapa ned den i en smörad och mjölad brödform. Låt nu jäsa tills den dubblat sin storlek i formen. Mitt bröd tog ungefär 2 timmar på sig. Sätt ugnen på 250 grader i god tid.

Och så skjuts in i ugnen! Efter 15 minuter kan man sänka värmen till 200 grader för att sedan låta brödet stå ytterligare 20–25 minuter. Sista 10 miunterna kan man vända ur brödet ur formen så får det ännu mer av den supergoda skorpan. Vira in i en handduk och låt svalna ordentligt innan ni skär i det, gärna över en natt eller så.

 

21 reaktioner på ”En bra kavring”

 1. Det här ska jag pröva!

  Fråga till dig Martin: Hur upplever du att längden olika jäsningar i ordningsföljd påverkar brödet?

  Dvs. ska mitt bröd ha en lång första/andra/tredje/whatever jäsning? Och vilken jäsning gör vad?

  1. Jag törs inte säga exakt vad som händer i de olika jäsningarna, men man kan nog säga att den första jäsningen (eller vilan som den ibland kallas) finns för att utveckla degens egenskaper och ge smak, medan slutjäsningen är den som ger brödet dess slutgiltiga volym och struktur. Personligen tycker jag den andra jäsningen, själva slutjäsningen, är den som är mest känslig. Underjäst kan ger ett kompakt bröd som inte är färdigutvecklat, medan en överjäst deg kan kollapsa helt när den kommer in i ugnen. Ett par timmar hit eller dit i första jäsningen burkar inte vara något att oroa sig över.

 2. Jay, för lång sista jäsning, då blir brödet platt och spricker.
  Det är en balans.
  I min teoretiska värld
  Jäsning 1 (och 2 om man har 3) tillväxt av jäsprodukter (och smaker)

  Sista jäsning (2 eller 3) för att ge brödet volym/resning. Men som sagt, går denna sista för långt blir det inget kvar.

  En balans mellan mängd jäst/surdeg och degmängd helt enkelt.

 3. bakade detta bröd. Men när jag kom till att ha i sirapen reagerade jag, 150 gr per bröd? 450 gr för den trippla satsen jag skapade?
  Nej, tog 150 gr i degen och det gav ett lätt sötat bröd.
  Enkelt att baka, saftigt, godare efter 12 timmar än direkt ur ugnen.

  Intressant att det fungerar utan att knåda degen ens en minut.

 4. Väldigt gott bröd!
  Ska ha i aningens midre sirap nästa gång, då jag tycker det var lite för sött.
  Jag undrar om det går att byta ut jästen mot surdeg?

 5. Hej, tack för gott recept! Men stämmer proportionerna verkligen? Min deg blir allt annat än kladdig, snarare smulig. Och då har jag provat receptet två gånger. Sist fick jag dryga ut med ytterligare drygt 400 g vätska!

  1. Hej! Jag har kikat på receptet och kan inte se att det skulle vara galet. det är totalt 300–325 g vatten till 500 g mjöl, ocj så em hel del sirap på det. Det borde vara rimliga proportioner … Om man använder väldigt grovt rågmjöl i skållningen kam det förstås påverka, men det borde inte göra så stor skillnad.

 6. HEJ! vilket härligt recept! Jag vill bara dubbelkolla, 5 gram jäst?

 7. Insåg efter att jag varit och handlat att jag inte hade någon kummin. Då bytte jag ut det mot ca 6 cl OP Anderssons snaps. Genom att man skållar den så försvinner alkoholen och påverkade inte jäsningen som blev kanon. Smaken också!

 8. Hej!

  Även min blev supertorr så jag fick hälla i mycket mer vatten.

  Klockan 20:00 så gjorde jag skållningen med exakt 100g FINT rågmjöl, kryddor och 257g kokande vatten och rörde ihop till en tjock smet.

  Nu klockan 23:00 drog jag i 125g vatten, 5g jäst, 100g sirap, 10g salt och blandade. Sen drog jag i 350g mjöl (jag brukar alltid spara en del, och blandar i det senare). Men degen var torr och smulig, så fick nog hälla i 100g vatten till innan den blev så trög och kladdig som du beskriver den! Även med ungefär 13% mindre mjöl än det borde vara så var den alltså torr och gick inte att blanda.

  Vad är det för mjöl du använder? Den står på jäsning nu, så hoppas det blir bra, även med mer vatten och mindre mjöl…

  1. Hej! Det var så länge sedan, så jag mins faktiskt inte vad jag hade för mjöl. Men troligen saltå kvarns rågmjöl. Inte omöjligt att det är något knas med proportionerna, bra att du säger till.

 9. Pingback: Kavring | hepp.se
 10. Jättebra recept! Har testat många kavringar genom åren (måste ha den perfekta till skinkmackan…) och den här knep förstaplatsen. Otroligt skönt att slippa knåda en sån kladdig deg dessutom. Barnen har slukat första limpan så nu ska nästa omgång minst dubblas!

 11. Hej o tack för godaste brödet! Så mustigt o smakrikt med kryddorna o
  sötman! Tänkte testa o ta mängderna x 1,5, vilket skulle bli lagom för 2 st 1,5 l formar. Till en normalsats hade jag en 2,5 l form- lite för stor, för brödet blev lite plattare än ditt! Vilken formstorlek hade du till ett bröd?
  Jag tog 10 g jäst- blev bra!

Kommentarer inaktiverade.